Вт, 2024-04-23, 17:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 16 » Історична ухвала: спостерігати за Арктикою пустили 6 нових країн
09:57
Історична ухвала: спостерігати за Арктикою пустили 6 нових країн
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Міністри закордонних справ країн-членів Арктичної ради, які засідали у Швеції у вівторок і середу (14 і 15 травня), після бурхливих обговорень прийняли історичне рішення наділити статусом спостерігачів шість нових держав - Китай, Індію, Японію, Південну Корею, Сінгапур та Італію. Таким чином, тепер їх всього 12.

З членів ради Росія була спочатку проти, але після багатогодинних суперечок склався консенсус і, як пояснило "Комерсанту" джерело в делегації РФ, Москва вирішила його не руйнувати.

Аналогічні запити організацій, найбільш відомою з яких є Greenpeace, були відхилені. Питання про статус Євросоюзу, що викликав серйозні нарікання з боку ряду країн, включаючи РФ, було вирішено розглянути пізніше. Додаткові заявки інших держав, бажаючих долучитися до арктичного клубу, будуть розглянуті не раніше ніж через два роки, коли відбудеться наступна така зустріч.

Несподівана одностайність членів Арктичної ради по настільки чутливому питанню про розширення числа спостерігачів пояснюється другим важливим рішенням, прийнятим напередодні. Глава МЗС РФ Сергій Лавров і його колеги зробили все, щоб максимально захистити Арктику від домагань амбітних новачків. Для цього вони схвалили "Керівництво для спостерігачів", ініціатором якого, за відомостями газети, стала Росія. По суті, цей документ дозволяє спостерігачам тільки сидіти й слухати.

Якби Росія переконала раду відмовити країнам-претенденткам на статус спостерігача, як хотіла спочатку, то могла б врешті-решт програти по-великому. Незадоволені опоненти погрожували створити організацію, альтернативну Арктичній раді, щоб перетворити регіон на "загальнолюдське надбання" на зразок Антарктиди. Такий результат, досягнутий через Генасамблею ООН, був би вкрай невигідний Москві.

Так що в підсумку вона пішла шляхом найменшого опору і отримала набагато більше: формально країни, що подали заявки, не ображені, але їх спостережницькі права зводяться до мінімуму.

Арктичний регіон вкрай перспективний з точки зору видобутку вуглеводнів і розвитку торговельного судноплавства. За даними науковців, у відкритих морях Північного Льодовитого океану знаходиться 13% загальносвітових нерозвіданих запасів нафти і 30% запасів газу.

Довідка

Арктична рада є міжнародною організацією, створеною в 1996 році. У неї входять вісім приполярних держав - Росія, США, Канада, Данія, Ісландія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, а також шість асоціацій корінних народів Півночі.

До появи шести нових постійних спостерігачів, в цьому статусі були тільки шість інших країн - Великобританія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Польща та Франція. КНР, Південна Корея та Італія мали тимчасовий статус спостерігачів.

Міністерські сесії ради проходять раз на два роки. Нинішня відбулася в самій північній точці Швеції, місті Кіруна.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: історична ухвала, арктика, 6 нових країн
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ