Пт, 2024-03-29, 15:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Липень » 26 » Історичний чи тимчасовий - закон про місцеві вибори
15:47
Історичний чи тимчасовий - закон про місцеві вибори
Інші останні Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні на сайті holosUA.com/

Нові правила виборів депутатів до місцевих рад український парламент у другому читанні ухвалив менше ніж за півгодини у вівторок, 14 липня. Народні обранці вирішили не розглядати понад півтори тисячі поправок, які узгодили з експертами, а проголосували за документ за процедурою ad hoc, погодившись підтримати пакетом всі зауваження профільного комітету. Свою роботу депутати назвали історичною. "Ми зробили все, аби в країні був новий закон про місцеві вибори, все, щоб в історію пішла практика, коли кандидатів у депутати, у мери знімали з виборів, коли по дзвінку з адміністрації Януковича створювали паралельні партійні структури і не дозволяли партіям брати участь у виборах", - заявив представник фракції партії "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Неоднозначна система

Після схвалення закону президентом наступні місцеві вибори в Україні у жовтні цього року відбуватимуться за так званою гібридною системою, у якій зберігається частина мажоритарної та частина пропорційної системи. Відповідно до цього у виборчому бюлетені виборець бачитиме перед собою назву партії і поряд прізвища від одного до трьох кандидатів, які її представляють в регіонах, та ще прізвище кандидата, за яким гарантовано закріплюється місце у місцевій раді, якщо його партія подолає 5-відсотковий виборчий бар’єр. Потім після виборів відбувається ранжування серед кандидатів, які її представляли.

"Система складна - якщо б зараз провести вибори, то вони б провалились. Треба час для навчання членів дільничних та окружних виборчих комісій, як рахувати голоси на цих виборах, а його обмаль", - нарікає голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Разом з тим він позитивно оцінює нові виборчі правила. За його словами, будь-яка виборча система краща за мажоритарну, яка до цього діяла в Україні на місцевих виборах.

"Мажоритарка - це підкуп виборців, маніпуляції. А нова система змушує кандидатів нести політичну відповідальність не тільки перед виборцями, а й перед політичними партіями, які не хочуть втрачати рейтинги", - каже Кошель. Він також схвалює проведення виборів мерів великих міст у два тури, хоча жителі маленьких містечок, де населення менше 90 тисяч, такої "привілеї" не матимуть. Там вибори міських голів відбуватимуться в один тур.

Небезпечна система

Утім, експерт з виборчого права, колишній радник з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні, один з авторів Виборчого кодексу України Євген Радченко називає таку систему недосконалою і небезпечною. "За такої гібридної системи вибори проводились лише раз у Санкт-Петербурзі до законодавчих зборів. Це були місцеві вибори, і ми знаємо,як вони проводяться в Росії", - каже Радченко.

Він не розуміє, чому український парламент проголосував за законопроект, який пропонував таку виборчу систему, а відхилив більш прогресивні напрацювання експертів з виборчого права, які були подані у вигляді альтернативного законопроекту. Експерт наголошує, що у новому законі про місцеві вибори немає декларованих політиками відкритих списків кандидатів, а в процедурній частині новий документ повністю повторює старий закон.

Право на відкликання

Натомість завдяки новому ухваленому закону виборці отримали можливість відкликати депутатів, якщо не задоволені їхньою роботою. Для цього виборці повинні зібрати підписи, направити їх у територіальну виборчу комісію, а та зобов’язана передати їх політичній партії. У свою чергу, політична партія на з'їзді може відкликати свого представника з регіону і "замінити" його іншим.

"Це несподівана норма. Вона виникла раптово з вуст голови профільного комітету, і за неї проголосували. З експертами її не обговорювали. Викликає занепокоєння, що політичні партії не зобов'язані відкликати свого депутата, навіть якщо люди і підписалися під цим, а лише можуть розглянути це питання", - застергіає щодо ухваленого закону Назар Бойко, керівник моніторингово-аналітичної групи "Цифра", що займається аналізом виборчого законодавства.

Він вказує на те, що закон суперечить Конституції України і може призвести до непрогнозованих результатів виборів. За словами Бойка, Конституія гарантує виборцям, що у місцевих радах через обраних депутатів будуть представлені спільні інтереси громад, однак новий закон не всім дає можливість потрапити до місцевих рад. "Одні регіони будуть у облраді недопредставлені, а інші - перепредставлені, бо люди голосують за кандидата, а його партія не проходить. Натомість інша партія, яка набирає більшість голосів, може привести більше своїх кандидатів, хоча люди там більшістю не підтримали кандидата", - застерігає експерт. Він вважає, що результати виборів можуть спровокувати соціальне незадоволення людей, які не матимуть адекватного представлення своїх інтересів у місцевих радах.

Аналітики сходяться на тому, що закон, який депутати називають історичним, насправді існуватиме лише два роки. Адже до кінця літньої сесії депутати Верховної Ради зобов’язалися проголосувати зміни до Конституції України щодо децентралізації. Якщо зміни ухвалять, то за два роки в Україні зміняться розподіл адміністративних територій, а відповідно і виборчі округи, тому доведеться проводити нові місцеві вибори вже за іншим законом про місцеві вибори, який враховуватиме ці зміни.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні | Переглядів: 1121 | Додав: adminA | Теги: Тимчасовий, Закон про місцеві вибори, історичний
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ