Сб, 2024-04-20, 07:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Червень » 4 » Історія свята, скільки вихідних і що заборонено - Трійця-2017
09:46
Історія свята, скільки вихідних і що заборонено - Трійця-2017
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

На честь свята в Україні буде додатковий вихідний

Як відсвяткувати Трійцю в 2017-м

В Україні православні християни святкуватимуть День Святої Трійці четвертого червня - в 50 день після Великодня (п'ятидесятниця). Свято випадає на неділю, тому вихідний перенесуть на понеділок, шостого червня. В результаті в цьому році перші вихідні літа триватимуть три дні. Християни вірять, що свято Святої Трійці встановлене апостолами в честь зішестя на них Святого Духа. Вони, як вчить Церква, і залишили традицію згадувати про це вдень щороку. Сайт "Сегодня" з'ясував, коли і як українці святкуватимуть Трійцю в 2017-м.

Що за свято

Трійця - одне з головних християнських свят. Православна Церква відзначає його в 50 день після Великодня (з урахуванням, що Великдень - перший день), а західні християни - на 57 день. При цьому четвертого червня католики відзначають День Святої Трійці.

На Трійцю православні згадують зішестя Святого Духа на апостолів, яке, згідно з вченням Церкви, їм обіцяв Ісус перед своїм вознесінням. Зішестя вказало на потрійність Бога. Саме в цей момент була заснована Вселенська апостольська Церква.

На іконах ця подія зображується з присутністю Богоматері. У Новому заповіті не уточнюється, чи дійсно Матір Божа була з учнями Христа в той момент, коли на них зійшов Святий Дух. Однак, в Діяннях апостолів сказано, що після вознесіння апостоли прибували в молитві "з жінками і Марією, Матір'ю Христа ...".

На Трійцю в православних храмах по всій Україні пройдуть святкові служби. А напередодні, в суботу ввечері, пройде всенічне бдіння. Починаючи з цього дня в церквах першою читається молитва "Царю небесний". З неї ж православні християни починають і домашні молитви.

Тиждень з 29 травня по четверте червня називається "зеленим". В цей час люди прикрашають травами і квітами свої будинки. Крім того, за старими повір'ями в цей час виходять з води русалки. За старих часів дівчата плели собі вінки після служби і опускали їх в воду. В знак любові деякі дарували вінки хлопцям. Трави, зрізані на Трійцю, сушили і прикрашали ними будинки. Вважалося, що це захистить будівлю від грози.

Церква засуджує будь-яке ворожіння, але це не заважало українкам на Трійцю "ворожити на судженого". Сплетений власноруч вінок опускали в річку - в який бік попливе, звідти і чекати нареченого. Якщо вінок залишився на березі - заміжжя ще нескоро, а якщо потоне - буде біда.
На Трійцю прикрашають квітами і травами не тільки будинки, а й храми.

Чого не можна робити на Трійцю

Як і в будь-яку неділю, християнам не радять на Трійцю працювати і прибирати будинок. Допускається тільки найнеобхідніше - годувати худобу і готувати їжу на святковий стіл. А ось стригтися, плести, в'язати, вишивати - не можна.

Селяни в цей день традиційно відпочивають. Згідно з повір'ям, у тих, хто оре на Трійцю, худоба впаде. У тих, хто сіє, град поб'є посіви. У тих, хто пряде вовну, вівці заблукають.

Крім того, не можна купатися в річках і озерах, за повір'ям, русалка може вийти на сушу і забрати з собою на дно водойми людину. Поганою прикметою вважається відгуляти весілля на 50 день після Великодня, але добре - свататися.

Нагадаємо, що вже в наступному році, якщо розроблений Інститутом пам'яті законопроект підтримають парламентарі, вихідний день на понеділок переносити не будуть. Нововведення викликали бурхливу реакцію в українському суспільстві, відзначає глава Інституту пам'яті Володимир В'ятрович. Так, відомство отримало 672 звернення від громадських організацій, профспілок і політичних партій з проханням прислухатися до їхньої позиції. Саме під тиском громадськості інститут прийняв рішення залишити понеділок після Великодня і Трійці вихідними днями.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: Трійця, історія свята
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ