Пт, 2024-04-26, 07:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 24 » Історики створили рух примирення, щоб не дати розколоти Україну
21:15
Історики створили рух примирення, щоб не дати розколоти Україну
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Професійні історики та викладачі історії проголосили створення громадського руху, який може запропонувати модель історичного примирення. Спільну заяву підписали 28 учасників зустрічі, яка відбулася 14-15 січня в Українському католицькому університеті Львова.

У заяві йдеться, що в останні роки в Україні спостерігається тривожна тенденція до перетворення історії на арену політичних боїв, передає "Українська правда".

"Українські політики застосовують історичну пам'ять передусім як інструмент для мобілізації свого політичного електорату, поглиблюючи розколи і в без того вже поділеному та дестабілізованому суспільстві", - наголошують автори.

"Ми, історики-дослідники і вчителі історії, хочемо запропонувати іншу модель - модель історичного примирення. Ця модель здомінувала в повоєнній Європі і значною мірою спричинилася до утворення Європейського Союзу. Пропагуючи і пропонуючи цю модель, ми свідомо працюємо на інтеграцію України у спільний європейський простір", - зазначено у заяві.

Історики наголосили, що вони не можуть віддати ані минуле, ані майбутнє тільки в руки політиків – важливу роль має відігравати і суспільна ініціатива.

Тому вони проголосили створення "Історичної ініціативи", яка є добровільним рухом істориків-науковців та вчителів історії, які готові до реалізації європейських демократичних принципів у системі історичної освіти України.

Як йдеться у заяві, "Історична ініціатива" виступає за публічний простір для відкритих дискусій навколо історії, в основі яких - прагнення до порозуміння. Рух відкритий до співпраці із професійними істориками, педагогами, ЗМІ, усіма активними та відповідальними громадянами України, а також із фаховими істориками та вчителями з сусідніх європейських країн, що працюють на консолідацію суспільства.

Документ підписали історики з різних міст України, зокрема Одеси, Дніпродзержинська, Бердянська, Сімферополя, Львова, Полтави, Чернівців, Києва, Тернополя, Харкова, Луцька, Донецька та інших. Серед пілписантів є і такі відомі історики, як Оксана Кісь, Станіслав Кульчицький та Федір Турченко.

Раніше Ліга українців Канади та Ліга українських жінок поширили заяву, в якій висловили серйозну заклопотаність фактами "залякування істориків і дослідників Україні".

Автори заяви вважають, що ситуація навколо директора музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів) Руслана Забілого і його колег, а також звільнення з посади директора Державного архіву Сумської області історика Геннадія Іванущенка "є ще одним прикладом державного залякування істориків, які вивчають і оприлюднюють архівні документи 70-річної давності про порушення прав людини з боку держави, яка припинила своє існування".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 956 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ