Чт, 2024-03-28, 18:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 6 » Ізраїль послабив блокаду сектора Гази. ХАМАС вимагає повного її скасування
09:07
Ізраїль послабив блокаду сектора Гази. ХАМАС вимагає повного її скасування
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Ізраїль опублікував список товарів, заборонених до ввезення в сектор Газа, і тих, постачання яких здійснюватиметься під контролем. Решта вантажів зможуть доставлятися в палестинський прибережний анклав безперешкодно, передає ИТАР-ТАСС.
"Чорний список" складається з трьох категорій. У першу увійшли зброя, боєприпаси і "предмети, які можуть бути використані для розвитку, виробництва і підтримки військових можливостей озброєної міліції".

До другої групи належать вироби, які "можуть бути використані терористами". До їхнього числа включені хімічні речовини, в тому числі деякі добрива, придатні для виготовлення вибухівки, холодна зброя, гірничопрохідницьке устаткування, морські транспортні засоби, акваланги, лазерне та навігаційне обладнання.

Повний перелік заснований на Вассенаарській угоді, підписаній 40 державами в 1996 році в передмісті Гааги, яка встановлює принципи міжнародного контролю над товарами і технологіями подвійного призначення.

Товари з двох перших категорій повністю заборонені до ввезення в сектор Газа, а в третю категорію Ізраїль включив предмети, які можуть поставлятися "під спеціальним контролем". У першу чергу, до них віднесені цемент, бетон і металеві конструкції.

Вони будуть пропускатися в палестинський анклав тільки для виконання проектів, які узгоджені з Палестинською національною адміністрацією та реалізуються під міжнародним наглядом.

Одночасно з публікацією списку армійський департамент з координації на (окупованих) територіях оголосив про намір збільшити вантажопотік на кордоні з сектором Газа.

"Ми вже збільшили до 160-ти кількість вантажівок, які щоденно проходять через КПП "Керем Шалом", на КПП "Карні" трафік буде доведений до 120-ти", - сказав глава департаменту генерал-майор Йоссі Дангот.

Він пообіцяв, що до 2011 року щоденно кордон перетинатимуть 400 великотоннажних вантажівок. За його словами, зараз в Газі здійснюються п'ять будівельних проектів, і "протягом найближчих місяців їх число дійде до 45-ти".

Тим часом, не дозволяється експорт будь-яких товарів з сектора Газа, щоб ускладнити розвиток економіки цього палестинського анклаву, передає Бі-Бі-Сі.

Збереження морської блокади також означає, що палестинці будуть обмежені в можливості покинути Газу.

Угруповання ХАМАС, яке перебуває при владі в секторі Газа, заявило, що ці послаблення не мають практичного значення, і закликало до повного зняття блокади. Проте Ізраїль продовжує наполягати, що блокада необхідна, щоб не допустити постачань зброї для угрупування ХАМАС.

До цих пір списків товарів, дозволених або заборонених до ввезення в сектор Газа, у ізраїльтян не було. "Механізм працював так: кожні два тижні вони (палестинці) зверталися до нас з проханням санкціонувати ввезення тих чи інших товарів, і ми відповідали - "так" або "ні", - розповіло джерело в ізраїльських військових колах, передає РИА "Новости".

Представники прикордонної влади сектора Газа раніше говорили, що протягом останніх трьох років легальним шляхом в анклав можна було імпортувати лише близько півтора сотень найменувань товарів першої необхідності. Все інше, в тому числі медикаменти, одяг, іграшки, солодощі, кухонне начиння, на певних етапах - бензин і солярку, палестинці отримували контрабандою по тунелях з сусіднього Єгипту.

Перегляд політики санкцій місцева преса трактує як наслідок міжнародного тиску, який послідував за перехопленням "Флотилії миру", - шести іноземних суден, які йшли в анклав з вантажем гуманітарної допомоги та були зупинені ВМС Ізраїлю. Жертвами операції, проведеної 31 травня, стали дев'ять правозахисників, десятки були поранені, сотні опинилися за гратами.

Ізраїльська влада пояснює скасування обмежень на ввезення цивільної продукції в сектор Газа необхідністю реабілітувати режим блокади в очах світової спільноти і забезпечити легітимність процедур контролю за імпортом військових матеріалів.

Як відзначає Бі-Бі-Сі, Ізраїль оголосив про ослаблення режиму блокади Гази напередодні візиту до США ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху. Про збільшення на 30 відсотків потоку гуманітарних вантажів, що надходять у сектор Газа, Ізраїль заявив 21 червня.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1079 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ