Пт, 2024-04-26, 17:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 19 » Яблучний Спас відзначають православні та греко-католики
14:19
Яблучний Спас відзначають православні та греко-католики
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Православні та греко-католики відзначають 19 серпня свято Преображення Господнього, яке в народі називають також Яблучним Спасом.

Святкові богослужіння відбуваються в храмах, після чого духовенство за давньою традицією здійснює освячення плодів, передає "Інтерфакс-Україна".

Традиція освячення фруктів нового врожаю, насамперед яблук, бере свій початок ще з апостольських часів і безпосередньо пов'язана із самим змістом свята. Преображення показує той новий, благодатний стан природи і людини, що стає можливим завдяки воскресінню Спасителя. Дозрілі плоди, які священик у храмі кропить святою водою, символізують природу, що очікує на оновлення та спасіння від гріха.

Сьогоднішнє свято нагадує про Преображення Ісуса Христа на горі Фавор – подію, що сталася за 40 днів до розп'яття Спасителя. Три апостоли – Іван, Яків і Петро – побачили велич і славу Христа: як пишеться в Євангеліях, особа Спасителя стала подібною до світла блискавки, одяг став осяйним, як сніг.

Преображення відкрило учням Христа, а через них – і всьому світу – Божественну природу Спасителя.

Свято було встановлено в IV столітті, коли свята рівноапостольна Єлена, мати Костянтина Великого, звела на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього. Від V століття святкування цього дня повсюдно поширилося на християнському Сході. Свято Преображення належить до найбільш значущих дванадцятьох церковних свят. Цього дня у храмах правлять урочисту літургію і співають канон, що розповідає про велич події.

Священики одягають білі одежі, які символізують Божественне світло, що сяяло навколо Христа на горі Фавор, а після служби освячують святою водою плоди нового врожаю.

Звичай освячувати плоди виник у VIII столітті. Його приурочили до свята Преображення, оскільки до цього часу на Сході достигали плоди, найважливішими з яких вважалися колосся й виноград, які використовували у богослужінні. На Русі до серпня виноград дозрівав не скрізь, а тому його замінили на яблука, звідси пішла і друга, народна назва свята – Яблучний Спас.

Цього дня на Русі було заведено роздавати освячені плоди бідним і хворим, а до освячення їсти яблука й усі городні овочі, крім огірків, не годилося.

Однак головне сьогодні, як наголошують у Церкві, не освятити яблука, а взяти участь у Божественній літургії і усвідомити істинний сенс Преображення Спасителя.

Зазначимо, що 12 червня православні і католики відзначали одне з найважливіших християнських свят - Трійцю. Свято П'ятидесятниці присвячене Зішестю Святого Духу на апостолів: на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа і на 10-й день після Вознесіння.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 928 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ