Сб, 2024-04-20, 13:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 9 » Яценюк: НБУ замість порятунку гривні від падіння підтримує ксерокопіювальників
12:19
Яценюк: НБУ замість порятунку гривні від падіння підтримує ксерокопіювальників
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Національний банк повинен терміново вжити заходів для запобігання падінню курсу вітчизняної валюти, а не займатися підтримкою компаній, які виробляють копіювальну техніку, щоб ксерокопіювати паспорта, вважає нардеп від НУ-НС Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що Нацбанк так і не пояснив мету постанови про проведення валютно-обмінних операцій виключно при пред'явленні паспорта, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Ми не почули жодної мети від НБУ, крім заяви про те, що за один день у них обсяги придбання валюти впали. Якщо взагалі закрити всі обмінники, то зовсім не буде обсягу придбання валюти. Офіційного. Все піде на 100% в тінь", - зазначив Яценюк.

За його словами, цим рішенням НБУ загнав весь валютообмінний ринок в тінь. Зараз у соціальних мережах можна купити і продати валюту без паспортів.

Крім того, постанова порушує права громадян, оскільки громадянин України залишає в банку конфіденційну інформацію про себе.

"Ви не знаєте, куди потраплять ці документи (ксерокопія паспорта та підпис клієнта - ред.) Наприкінці операційного дня. Ця постанова - дуже поганий провісник того, що через кілька місяців курс гривні може впасти. І те, що за останній місяць НБУ втратив 3 млрд дол золотовалютних резервів - цьому свідчення", - пояснив він.

Раніше керівництво Нацбанку пообіцяло вже у понеділок, 10 жовтня, внести корективи в процедуру обміну валют. Як повідомив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, одним із пунктів рішення може стати введення максимальної суми валюти, яку можна буде обміняти "по старому" - без паспорта.

Нагадаємо, що однією з причин введення обміну валюти за паспортами був намір НБУ знизити попит на валюту з боку населення (мовляв, якщо ускладнити цю процедуру, багато людей відмовляться від купівлі валюти, яка їм не вкрай необхідна).

За словами Юрія Колобова, попит населення на готівкові долари став однією з причин скорочення золотовалютних резервів країни. "Ми бачимо, що внаслідок останніх рішень, які ми прийняли, попит у населення на валюту суттєво знизився - більш ніж утричі", - сказав Колобов.

У зв'язку з нововведенням низка обмінних кас тимчасово припинила працювати через відсутність необхідних бланків. Крім того, в багатьох обмінниках почали вимагати від клієнтів ксерокопії паспорта, однак це незаконно – ксерокс вони мають робити за свій рахунок.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що нововведення НБУ "лише виганяє населення на чорний ринок обміну валюти".

"Нацбанк зайшов не з того кінця: потрібно боротися з причиною того, чому населення купує долари: недовірою до гривні, сірим імпортом", - пояснив він.

Як повідомлялося, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється лише за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

Це вже призвело до збільшення активності на "сірому" ринку обміну валюти.

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні заходи Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Згідно з даними НБУ, обсяг готівки поза банками на кінець серпня становив 194 млрд грн, збільшившись з початку року на 6%.

Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на 824,2 млн доларів більше, ніж продали, тоді як у липні - на 865,4 млн доларів. Загалом за вісім місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на 7,83 млрд доларів, тоді як за весь 2010 року - на 9,73 млрд доларів.

Нацбанк після кризи 2008 року, що знецінила гривню проти долара майже на 40%, останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 грн/долар.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 954 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ