Ср, 2024-04-24, 18:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Квітень » 29 » Яценюк пропонує Раді переписати Конституцію до 25 травня
18:06
Яценюк пропонує Раді переписати Конституцію до 25 травня
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

 Уряд закликає всі політичні сили до 25 травня підписати підготовлений проект Конституції, щоб передати його до Венеціанської комісії та Конституційного Суду України. Про це 29 квітня заявив на відкритому засіданні Верховної Ради у формі громадських слухань з питання обговорення внесення змін до Конституції прем`єр-міністр Арсеній Яценюк, передає УНІАН.

За словами Яценюка, уряд "звертається до всіх політичних сил з тим, щоб до 25 травня був підписаний та погоджений текст нової редакції Конституції України".

"Така нова редакція має бути направлена для висновків Венеціанській комісії та до Конституційного Суду України на предмет відповідності цієї редакції чинній Конституції України", - сказав Яценюк.

Він наголосив, що в ці "складні і буремні часи для України нам нагально і вкрай потрібне єднання". Яценюк підкреслив, що основна мета внесення змін до Конституції - "це не боротьба за владу, а розподіл влади".

За словами прем’єра, саме тому повстала Україна, оскільки влада була сконцентрована в одних руках - президента України.

На переконання Яценюка, зміни до Конституції мають забезпечити баланс влади.

"По двох базових функціях, які існують у президента України і повинні залишитися - це функція національної оборони і функція зовнішньої політики - президент може разом з урядом вносити кандидатуру по міністру оборони та міністру закордонних справ. А саме через механізм, коли прем'єр-міністр на підставі відповідних консультацій з коаліцією вносить це подання у парламент за погодженням з президентом України", - каже Арсеній Яценюк, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

За словами прем'єра, потрібно відійти від монополії президента на керівництво країною.

"Президент України буде позбавлений повноважень з приводу призначень керівників обласних державних адміністрацій у зв'язку з ліквідацією обласних і районних держадміністрацій", - зазначив глава українського уряду.

Крім того, за його словами, низка функцій президента, які передбачає чинна Конституція, має бути змінена. Зокрема, йдеться позбавлення президента права припиняти нормативні акти у зв'язку із зверненням до Конституційного суду, а також про позбавлення впливу на судову гілку влади.

"Президент має бути позбавлений впливу на судову гілку влади. Судова гілка влади повинна бути підзвітна виключно Вищій раді юстиції, як незалежному органу, який формується на конституційних принципах і засадах", - підкреслив Яценюк

Верховна Рада постановою від 21 лютого визнала чинною на території України Конституцію в редакції 2004 року, що передбачав законопроект від 21 лютого. Також парламент відсторонив Віктора Януковича від обов'язків президента й призначив позачергові вибори президента України на 25 травня 2014 року.

Яценюк за скасування імперативного мандата і ліквідацію обладміністрацій

"Наявність імперативного мандата звужує права і повноваження кожного окремо взятого народного депутата України".

Він підкреслив, що при внесенні змін до Конституції необхідно скасувати "імперативний мандат, або, точніше, партійний вплив на народного депутата України".

Також він висловився за необхідність ліквідації обласних та районних держадміністрацій, а також за необхідність створення виконавчих комітетів у кожній області і в кожному районі.

За словами Яценюка, таким чином, президент України має бути позбавлений повноважень призначати голів ОДА у зв'язку з ліквідацією облдержадміністрацій. Він наголосив, що уряд вважає недоцільним збереження представництва державної влади у районах.

"Відповідно до нової Конституції, повинні бути засновані виключно державні представництва на обласному рівні", які займатимуться тільки контролем за додержанням законодавства на території кожної відповідної громади і кожної адміністративної території, сказав прем’єр.

На думку Яценюка, також має бути скасована система загального нагляду органів прокуратури, оскільки це не відповідає європейським стандартам.

Перше голосування по тексту Конституції має відбутися до 25 червня

"Графік, в який ми зараз входимо, є абсолютно чіткий: до 25 червня повинно відбутися перше голосування. Але що це буде за голосування - за єдину країну з потужним місцевим самоврядуванням чи це буде голосування за удільні князівства, які вимагають для себе фактично створення псевдодержав, відповідь на це повинна дати Конституція", - заявив в.о. голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Він повідомив, що тимчасова спеціальна комісія продовжила роботу по Конституції із травня до червня саме для того, щоб напрацювати цей текст і винести його на голосування.

"Поки що це все побажання, бо ключове питання, яке буде давати відповідь на всі запитання -ц е є текст проекту, який запропонує ТСК, яка складається з представників всіх фракцій", - сказав Соболєв.

Він додав, що логічно, що спочатку відбудеться всеукраїнський референдум.

"Тут можливо є і логіка тих, хто пропонує провести референдум для того, щоб чітко визначитись: все-таки країна виступає за єдиним потужний економічний фінансовий простір із максимальним розширення місцевого самоврядування чи ми ідемо по шляху так званих територіальних громад, які будуть приводити до тієї ситуації, до якої ми дійшли в Криму", - сказав Соболєв.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 888 | Додав: admin | Теги: Конституція, Яценюк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ