Пт, 2024-04-26, 02:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Жовтень » 13 » Яценюк взявся перетрусити всі суди і просить допомоги у народу. ВІДЕО
16:03
Яценюк взявся перетрусити всі суди і просить допомоги у народу. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна потребує нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", який би повернув довіру населення до судової влади і повернув Верховному суду статус вищої судової інстанції, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Нам зараз необхідно напрацювати проект закону, який буде підтриманий новим парламентом і якого чекають українські громадяни. Українці хочуть отримати право на чесний і гідний суд", - сказав глава уряду на виїзному засіданні Кабінету міністрів за участю суддів Верховного суду України в Києві в понеділок, 13 жовтня.

Він зазначив, що документ повинен пройти всенародне обговорення і дискусію з президентом, а також бути проаналізованим у Венеціанській комісії.

Яценюк представив на засіданні низку ключових, на думку уряду, положень нової редакції закону.

За словами прем'єра, документ повинен забезпечити гарантований доступ громадян до правосуддя. Пропонується, що в разі помилки позивача у виборі суду, до якого подано позов, суд сам буде виправляти цю помилку і направляти позов до суду належної інстанції.

Крім того, громадянину буде повернено право на касаційне оскарження судового рішення через Верховний суд.

Законопроект у версії уряду передбачає також дозвіл не тільки на аудіо-, а й на відеозапис судового процесу, а також впровадження механізмів електронного правосуддя, зокрема можливість відправлення та отримання електронних документів, сказав Яценюк.

Прем'єр додав, що пропонується також повернути Верховному суду право узагальнення судової практики та дачі роз'яснення судам нижньої інстанції тих чи інших норм законів.

Глава уряду також ініціює суттєві зміни в підборі суддів, зокрема, запровадження конкурсних засад заняття посад, залучення громадськості до цих процедур і кваліфікаційних та дисциплінарних комісій, перевірку суддів на добропорядність, поширення вимог по обов'язковому декларуванню чиновників на суддів та забезпечення публічного доступу до цих даних.

"І ключове - це відсутність політичної складової. Ми наполягаємо на тому, щоб віддати все на суддівське самоврядування, щоб (судді) безпосередньо брали участь в формуванні держбюджету", - зазначив Яценюк.

Він додав, що пропонується також ліквідувати господарські суди, передавши цю функцію судам загальної юрисдикції, а також повернути первісний зміст адміністративним судам: захищати інтереси громадян, тоді як сьогодні 60% розглянутих ними позовів - це позови влади проти громадянина.

Як повідомлялося, нинішня редакція закону "Про судоустрій і статус суддів", що передбачає обмеження прав Верховного суду і створення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, була ухвалена в липні 2010 року з ініціативи президента країни Віктора Януковича через кілька місяців після його обрання на цю посаду. Опозиція тоді різко критикувала цей документ і намагалася оскаржити його в Конституційному суді.

8 квітня 2014 року ВР ухвалила закон "Про відновлення довіри до судової системи України". Цей законопроект визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1073 | Додав: adminA | Теги: перетрусити всі суди, Яценюк, допомоги у народу. ВІДЕО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ