Чт, 2024-03-28, 19:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 19 » "Ядерний саміт" у Києві: Україна збирає гроші на Чорнобиль
17:42
"Ядерний саміт" у Києві: Україна збирає гроші на Чорнобиль
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Для завершення чорнобильських проектів не вистачає 740 мільйонів євро. Про це заявив Янукович під час конференції, присвяченій 25-й річниці Чорнобильської катастрофи, передає "Українська правда".

"Одним з найважливіших завдань на сьогодні є перетворення ЧАЕС на екологічно безпечну систему. Для цього необхідно побудувати новий безпечний саркофаг над зруйнованим 4-м енергоблоком і надійне сховище для відпрацьованого ядерного палива", - зазначив він.

"На сьогоднішній день все ще бракує майже 740 мільйонів євро для того, щоб завершити ці проекти", - додав президент.

"Незважаючи на ці труднощі, ні Україна, ні світова спільнота не мають права на зворотній шлях у питанні пошуку відповідей на виклики, що ставить перед нами Чорнобиль. Зусиль лише однієї України для цього, м'яко кажучи, замало", - наголосив Янукович.

Президент Віктор Янукович вважає, що пріоритетом для України є перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечну систему. "Одним з найбільш важливих завдань на сьогодні є перетворення ЧАЕС в екологічно безпечну систему", - цитують його "Українські новини".

Президент підкреслив, що Чорнобильська катастрофа завдала значної шкоди економіці країни, яка вже становить десятки мільярдів доларів, а в окремі роки ці збитки досягали 8-10% обсягу бюджету. За прогнозами президента, до 2015 року загальні збитки від Чорнобильської катастрофи будуть обчислюватися вже сотнями мільярдів доларів.

При цьому Янукович подякував світовому співтовариству за надану підтримку в подоланні наслідків цієї катастрофи. "Я дуже вдячний вам усім за те, що ви приїхали зробити спільну добру справу для майбутнього України. Низький вам уклін", - сказав президент.

Янукович вкотре зазначив, що заходи, присвячені 25-річчю Чорнобильської катастрофи, дадуть відповіді на нові виклики, зокрема, такі як аварія на АЕС у Японії.

Як повідомлялось, Чорнобильська донорська конференція почалася в Києві 19 квітня. У конференції беруть участь президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, а також представники іноземних держав, зокрема президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, прем'єр-міністри Франції, Литви, Бельгії, президенти Хорватії, Швейцарії, Угорщини, Казахстану.

Наприкінці березня голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша заявив, що вартість реалізації проекту з будівництва НБК над наявним об'єктом "Укриття" на Чорнобильській атомній електростанції становитиме 990 млн євро.

Янукович: країни-донори обіцяють дати 550 млн євро для Чорнобиля

Україна зібрала близько 550 млн євро на реалізацію чорнобильських проектів на донорській конференції. Про це сказав президент Віктор Янукович. Президент назвав успішною конференцію й подякував її учасникам.

Янукович також підкреслив, що цьогоріч внесок становив найбільшу суму порівняно з показниками всіх попередніх донорських конференцій.

Так, Франція готова додатково надати 47 млн євро в рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4 енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомив прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон під час Чорнобильської донорської конференції.

"Наша країна готова виділити понад 47 млн євро на ці роботи", - сказав він, додавши що раніше Франція вже надала близько 160 млн євро. За оцінками Фійона, для завершення робіт усього необхідно мати 740 млн євро.

Прем'єр-міністр Франції оцінює суму, необхідну для спорудження нового укриття до 2015 року на Чорнобильській атомній електростанції, в 740 млн євро.

"Франція й "Велика сімка" беруть відповідальність перед українськими друзями, і саме вам ми довіряємо завершити всі роботи, щоб позбавити суспільство цих ран, що кровоточать", - повідомив французький прем'єр.

Фійон зазначив, що збір цих коштів є головною метою конференції, і закликав країни-донори надати необхідні кошти для завершення робіт, оскільки, на його думку, Україна - молода незалежна держава, що самостійно не зможе впоратися із цією проблемою.

Німеччина має намір перерахувати на фінансування чорнобильських проектів 42,4 млн євро, заявляє статс-секретар, заступник міністра федерального міністерства екології Німеччини Юрген Бекер (Jürgen Becker), передає "Інтерфакс-Україна". Це підтвердив і міністр навколишнього середовища Німеччини Норберт Реттген.

"Найближчим часом ці кошти виплатять", - сказав Беккер на донорській конференції Чорнобильського фонду "Укриття" у Києві. За його словами, таким чином, з урахуванням попередніх відрахувань, загалом Німеччина надасть на чорнобильські проекти понад 100 млн євро.

Реттген також підкреслив важливість своєчасного виконання чорнобильських проектів, щоб виправдати очікування країн-донорів.

Фінляндія готова виділити 5,4 млн євро, Чехія - 2,6 млн євро, Швеція - 3 млн євро в рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомили вповноважені представники країн

Велика Британія має намір надати 28,5 млн фунтів стерлінгів у рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомив міністр енергетики Великої Британії Кріс Х'юн.

Крім того, Литва висловила намір виділити 10 тис євро на ці програми, Греція - 100 тис євро, Хорватія - 150 тис євро, Азербайджан - 1 млн доларів, БельгіяІндія - 1 млн доларів та Австрія - 2,5 млн євро. - 300 тис євро,

Також Угорщина висловила намір надати 2 млн євро на чорнобильські програми, Туреччина - 1 млн євро та Румунія - 0,5 млн євро.

Люксембург готовий виділити 1,5 млн євро, Норвегія - 0,5 млн євро, Словенія - 0,12 млн євро в рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4 енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомили вповноважені представники країн під час Чорнобильської донорської конференції.

Італія, Канада, Бразилія, Мексика, Болгарія ще не визначилися із сумою, Нідерланди - не готові виділити гроші через кризу.

США надає додатково на чорнобильські програми в Україні 123 млн доларів, повідомив керівник президентської делегації США Збігнєв Бжезінський.

"Ми виділяємо додатково 123 млн доларів", - сказав він на конференції та нагадав, що з кінця 90-х років США надали на ці цілі 240 млн доларів.

Росія готова надати 45 млн євро в рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції в 2011-2012 роках. Про це повідомив посол Росії в Україні Михайло Зурабов у ході Чорнобильської донорської конференції.

Він нагадав, що Росія є країною-донором чорнобильських проектів з 2005 року. Зі слів посла, Росія розуміє важливість подолання наслідків Чорнобильської катастрофи й у зв'язку із цим бере активну участь у відповідних програмах.

Китай готовий надати 4 млн євро, Корея - 0,2 млн доларів, Кувейт - 5,2 млн доларів у рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомили уповноважені представники країн у ході Чорнобильської донорської конференції.

Україна додатково виділить на реалізацію чорнобильських програм 29 млн євро, повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"На додачу до наданих сум ми виділимо 29 млн євро до цих фондів", - сказав він на донорській конференції Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Києві 19 квітня.

Україна має намір внести в Чорнобильський фонд "Укриття" (ЧФУ) 104 млн доларів до 2015 року, сказав прем'єр-міністр. При цьому Азаров зазначив, що уряд уже ухвалив рішення щодо розподілу внесків України в зазначений фонд на 2011-2014 роки.

Він зазначив, що Україна є одним з донорів Чорнобильського фонду і її щорічний фонд становить більш як 6,5% загального фонду. Прем'єр повідомив, що щороку з державного бюджету виділяється понад 0,5 млрд гривень на чорнобильські проекти.

Повідомлялося, що країни "Великої вісімки" (G8) можуть зробити загальний внесок на реалізацію чорнобильських проектів у розмірі 332,8 мільйона євро.

Єврокомісія та ЄБРР "скинуться" більш за всіх, щоб до 2015 року роботи на Чорнобилі закінчились

Європейська Комісія готова надати додатково на чорнобильські проекти 110 млн євро, проте ця сума ще проходитиме затвердження, заявив комісар із питань енергетики Андріс Пієбалтс.

"Хочу заявити від імені Єврокомісії, що ми готові виділити 110 млн євро додатково до фонду "Укриття" й у рахунок ядерної безпеки, сказав він на донорській конференції у Києві.

Водночас Пієбалтс наголосив, що ця сума ще проходитиме затвердження, й висловив сподівання на успішне завершення чорнобильських проектів.

ЄБРР готовий виділити 120 млн євро на чорнобильські проекти. Про це повідомив президент ЄБРР Томас Міров під час Чорнобильської донорської конференції. Він підкреслив, що для надання коштів необхідне рішення ради директорів банку.

Міров також зазначив, що якщо цього року країни-донори не нададуть на реалізацію чорнобильських проектів понад 480 млн євро, то ЄБРР рекомендує раді директорів збільшити зазначену суму до 180 млн євро.

Європейський банк реконструкції та розвитку розраховує, що роботи з будівництва нового укриття на Чорнобильській атомній електростанції завершаться в 2015 році. Про це сказав Міров у заяві для преси після Чорнобильської донорської конференції.

У свою чергу президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу й прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон позитивно оцінили проведення конференції та її результати. Фійон висловив надію, що ті країни, які ще не визначилися із сумою внеску на розв'язання цієї проблеми, зроблять це найближчим часом.

Внески країн Європейського Союзу та Європейської Комісії становлять більше ніж половину всіх коштів чорнобильських фондів, заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

"З урахуванням внесків країн-членів ЄС Євросоюз дав половину коштів під "Укриття" й до Фонду ядерної безпеки. Це чіткий прояв нашої солідарності з нашими українськими друзями", - сказав він на брифінгу в рамках донорської конференції Чорнобильського фонду.

"Щодо Єврокомісії, ми пишаємося тим внеском, який ми зробили в цей процес. Виділені нами суми роблять нас найбільшим донором", - заявив глава Єврокомісії.

Азаров пообіцяв не тринькати "чорнобильські" гроші

Український прем'єр Азаров заявив, що всі суми внесків країн світу на чорнобильські проекти "буде ефективно використано на виконання заходів зі зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему".

Крім того, єврокомісар з питань розвитку Андріс Пієбалгс заявив: "Ми закликаємо усі зацікавлені сторони, щоб вони подвоїли зусилля, щоб бюджет був забезпечений і вчасно виконані роботи. І основне - щоб фінансування і витрати були під контролем".

"Ми також дуже розраховуємо на Україну, щоб Україна надавала відповідні надійні рамки для гарантування безпеки на ЧАЕС, і щоб було ефективне і результативне впровадження даного проекту без затримок", - сказав він.

ЄБРР виступає проти туризму в Чорнобильській зоні

У Чорнобильській зоні не варто розвивати туризм, вважають у Європейському банку реконструкції та розвитку. "Я вважаю, що Чорнобильська АЕС, Чорнобильська зона – не таке місце, де варто розвивати туризм", - сказав керівник Управління ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"І взагалі: питання розвитку якоїсь діяльності у Чорнобильській зоні залежить не лише від здорового глузду урядовців чи бізнесменів, а від рівня радіаційного забруднення довкілля. Врешті-решт, враховуючи радіаційне забруднення Чорнобильської зони, кожна людина сама повинна вирішувати, чи воліє вона її відвідати", - додав він.

За словами Новака, "персонал Чорнобильської зони достатньо компетентний, щоб підказати людям, чи варто їм їхати у зону". "Я можу розповідати про Чорнобиль, порівнювати, яким я його бачив 14 років тому і яким побачив цими днями. Це досі не дуже гарне та безпечне місце. Але воно виглядає значно безпечнішим, ніж раніше", - визнав представник ЄБРР.

"Не менш важливим є досвід роботи на станції та довкола неї людей, як і досвід підготовки конструкцій нового "Укриття". Бо ж раніше вважалося, що у Чорнобилі безпечна праця неможлива", - сказав він.

Новак зазначив, що міжнародні донори витратили понад 800,5 мільйона євро на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та убезпечення українських ядерних реакторів, але цього замало. Побудова нового сучасного укриття на Чорнобильській АЕС та побудова сховища для ядерного палива потребують понад 300 мільйонів євро.

"Європейський банк реконструкції та розвитку – основний менеджер, який керує фінансовими потоками, що надходять на чорнобильські проекти від донорів. Таких донорів понад 30, це як окремі держави, так і міжнародні інституції", - зазначив Новак.

"Головних чорнобильських проектів насправді два: це – побудова нового сучасного укриття на АЕС і залучення фінансування та технологій для покращення та модернізації системи ядерної безпеки; ідеться, серед іншого, про побудову сховища для ядерного палива біля ЧАЕС. Міжнародні донори, учасники нинішньої конференції у Києві, підтверджують наміри здійснити ці проекти, надалі їх фінансувати", - додав він.

Кравчук вважає, що 740 млн євро на Чорнобиль не вистачить

740 млн євро, які планується надати Україні на реалізацію чорнобильських проектів, може бути не достатньо для подолання наслідків аварії на станції, вважає екс-президент України (1991-1994 рр.) Леонід Кравчук.

"Кажуть, що зараз зберуть 740 млн євро для Чорнобильської атомної станції, можливо, для саркофага і вистачить, але для подолання наслідків це складно оцінити", - сказав він, виступаючи на форумі "За мир, взаєморозуміння та співпрацю заради безпеки світу" 19 квітня в Києві в Національному технічному університеті України "КПІ".

Він також зазначив, що людство дуже швидко повірило, що "приборкало атом". "Я думаю, що людство досі не зрозуміло, що є наслідком атомної енергетики", - сказав Кравчук.

Водночас, він висловив подяку Кубі, яка приймає українських дітей на оздоровлення після аварії на ЧАЕС.

Президент фонду "Укриття" оптимістично дивиться на завершення будівництва саркофага

Президент Чорнобильського фонду "Укриття" Ганс Брікс з оптимізмом дивиться на завершення будівництва "Укриття" над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС.

"На сьогодні ми прагнемо і з упевненістю дивимося на можливість успішного завершення залишкової фази (будівництва "Укриття" - ред.)", - сказав він на донорській конференції Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Києві 19 квітня.

За його словами, нове укриття буде заввишки 110 метрів і 160 метрів завдовжки. Брікс висловив надію, що вдасться побудувати "таке укриття, яке раніше ніхто не будував".

Чорнобильський фонд "Укриття" був створений в Європейському банку реконструкції і розвитку в 1997 р. Банк виступає як розпорядник коштів Фонду і працює в безпосередньому контакті з урядом України з метою забезпечення ефективної реалізації проекту. Банк укладає угоди про гранти з організацією-реципієнтом і виплачує кошти підрядникам.

Вищим директивним органом фонду "Укриття" є Асамблея донорів, до складу якої входять представники 23 країн та Європейської комісії. Станом на кінець 2010 року загальна сума вкладів, зареєстрованих чорнобильським фондом "Укриття", становить 864 млн євро. На сьогодні Асамблеєю донорів затверджено дев'ять угод про гранти, відповідно до яких на виконання проектів виділяється 811 млн євро.

Раніше директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак повідомив, що наявне техніко-економічне обґрунтування об'єкту "Укриття" планує почати роботи зі складання елементів конфайнмента восени 2011 року, зокрема на майданчику ЧАЕС - з весни 2012-го. Над зруйнованим блоком станції сам конфайнмент мають насунути в липні 2015 року.

МЗС: Україна продовжить реалізацію чорнобильських проектів, навіть якщо не збере достатньо грошей по світу

Україна продовжить реалізацію чорнобильських проектів, навіть якщо міжнародне співтовариство не виділить необхідної кількості коштів для цього, заявляють у Міністерстві закордонних справ.

За підрахунками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), приблизна вартість чорнобильських проектів на сьогодні становить 1,55 млрд євро, розповів на брифінгу прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров.

"Країни-донори, а також ЄБРР вже надали на це певну частину коштів, однак у зв'язку з непередбачуваними роботами над цими проектами їхня вартість постійно зростає", - наголосив прес-секретар МЗС.

Дикусаров нагадав, що наразі для успішного завершення чорнобильських проектів не вистачає ще близько 740 млн євро, які планується отримати як від нинішніх країн-донорів, так і від нових країн-донорів, а також за рахунок власних внесків України.

"Якщо нам не вдасться на 100% досягти бажаного результату, зокрема внаслідок економічних проблем, що виникли через міжнародну фінансову кризу у деяких країнах, а також аварії на японській АЕС "Фукусіма-1", що, у свою чергу, викликало антиядерні настрої в суспільстві та багатьох країнах Європи і призвело до того, що деякі країни або не змогли взяти участь у конференції, або значно зменшили розміри своїх внесків на чорнобильські проекти, все одно ми продовжуватимемо необхідні роботи на майданчику ЧАЕС, з огляду на кошти, які є", - наголосив Дикусаров.

Зазначимо, у Києві 19 квітня відкривається саміт з ядерної безпеки. Захід приурочили до 25-х роковин від дня аварії на Чорнобильській АЕС. На саміт приїдуть президенти кількох країн, зокрема глава Бєларусі Олександр Лукашенко та президент Росії Дмитро Медведєв, а також високопоставлені європейські чиновники.

Головним питанням саміту стане підтримання безпеки атомних станцій. Мета саміту - посилити міжнародне співробітництво та розширити можливості запобігання ядерних аварій.

На саміті будуть обговорювати надання фінансової допомоги Україні, якій необхідно побудувати новий саркофаг над четвертим аварійним реактором Чорнобильської АЕС.

Нагадаємо, атомна станція не працює з 2000 року. При цьому саркофаг, який звели над реактором, поступово руйнується. За оцінками експертів, будівництво нового об'єкта обійдеться майже в мільярд євро.

Польща готова надати 1,5 млн євро для реалізації чорнобильських проектів

Польща готова надати 1,5 млн євро для реалізації чорнобильських проектів. Про це повідомив президент Польщі Броніслав Коморовський на Київському саміті з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії, передає УНІАН.

Він нагадав, що раніше Польща надала допомогу за цими проектами на рівні 2,5 млн євро. Сьогодні, сказав Коморовський, його країна вносить чергову плату в розмірі 1,5 млн євро.

Президент Польщі додав, що його країна, як і раніше, надаватиме різнобічну допомогу, зокрема, допомогу в психологічній реабілітації постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Коморовський зазначив, що Польща підтримує програму встановлення міжнародного контролю над роботою атомних електростанцій у різних країнах. За його словами, всі країни зобов`язані використовувати найбільш сучасні й безпечні технології в роботі АЕС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1169 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ