Чт, 2024-04-25, 19:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Грудень » 14 » Як страх може застрягти в мозку людини виявили вчені
00:11
Як страх може застрягти в мозку людини виявили вчені
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

страх мозок людина Здатність відчувати страх відіграє важливу роль у нашому житті — нам необхідно відчувати його, щоб визначити й надалі уникати обставин, які його викликають. Однак у деяких випадках реакції страху стають надмірними і продовжуються навіть тоді, коли в них більше немає сенсу, пише Sci Tech Daily.

Йдеться про певні стани, наприклад посттравматичний розлад (ПТСР) або інші розлади, пов'язані з тривогою, коли реакції страху надмірно збільшуються. В результаті це призводить до сильних занепокоєнь, а згодом може призвести до інвалідності.

Дослідники припустили, що те, як наш мозок опрацьовує страшні спогади, може впливати на нашу схильність до розвитку патологічних страхів.

У новому дослідженні вчені з Університету Лінчепінга у Швеції виявили біологічний механізм, який відповідає за зберігання спогадів про страх у мозку і те, з якою силою вони на нас впливають. Дослідники провели низку експериментів на щурах і вважають, що виявили нове розуміння процесів, які лежать в основі розладів, пов'язаних із тривогою та страхом. Крім того, вони виявили загальні механізми розвитку тривоги та алкогольної залежності.

Зазначимо, деякі частини головного мозку людини відіграють ключову роль в обробці спогадів, пов'язаних зі страхом. Наприклад, під час загрози наше мигдалеподібне тіло активується та взаємодіє з частинами лобових часток (префронтальною корою), які відіграють важливу роль у регуляції емоцій.

За словами керівника дослідження Естель Барбіє, давно відомо, що мигдалеподібне тіло та нервові клітини, які з'єднують з ними лобові частки, відіграють важливу роль у реакції на страх. Крім того, дослідникам відомо, що у людей з ПТСР, наприклад, та іншими розладами зв'язок між цими структурами мозку змінюється.

Однак довгий час для дослідників залишалися загадкою молекулярні механізми, які відповідальні за це. У цьому дослідженні вчені вивчили білок PRDM2, який пригнічує експресію безлічі генів. Результати дослідження показують, що рівні цього білка набагато нижчі за алкогольної залежності і в такій кількості вони призводять до гіперболізованої реакції на стрес.

У попередніх дослідженнях вчені вже помічали, що у багатьох людей тривожні стани та алкогольна залежність йдуть пліч-о-пліч. Тепер учені підозрюють, що це викликано одним і тим самим процесом, який лежить в основі цих станів.

У ході дослідження вчені також вивчили, як рівень білка PRDM2 впливає на обробку спогадів про страх. За словами Барбіє, вони з колегами виявили, що зниження рівня цього білка в результаті підвищує активність в зв'язку між мигдалеподібним тілом і лобовими частками — тобто фактично збільшує наші вивчені реакції на страх.

Вчені відзначають, що їм вдалося виявити біологічний механізм, який активізує пригнічення білка PRDM2 і тим самим гіперболізує спогади страху. Проте вчені поки що не знають спосіб, яким можна було б підвищити рівень цього білка.

За словами Барбіє, пацієнти з тривожними розладами можуть отримати користь від лікування, яке могло б послабити або повністю стерти спогади про страх. Проте вченим потрібно більше часу, щоб зрозуміти як можливо штучно підняти рівень білка PRDM2, що пригнічується.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 302 | Додав: admin | Теги: Людина, мозок, Страх
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ