Чт, 2024-04-25, 06:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Грудень » 8 » Які гарантії отримав МВФ щодо ПриватБанку і боргів олігарха
18:40
Які гарантії отримав МВФ щодо ПриватБанку і боргів олігарха
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Пакет законів для Коломойського. Які гарантії отримав МВФ щодо ПриватБанку і боргів олігарха

МВФ виділить Україні $5,5 млрд у межах нової трирічної програми. Однак, отримання цих грошей все ще залежить від виконання Україною низки «невідкладних дій». НВ Бізнес розібрався, яких саме

Всупереч зусиллям олігарха Ігоря Коломойського, колишнього власника ПриватБанку, між МВФ і Україною досягнуто домовленості про нову програму. Про це сьогодні вночі повідомили прес-служби МВФ і Офісу президента України (ОПУ).

Як стало відомо НВ Бізнес, влада дала гарантії МВФ про те, що ПриватБанк не повернуть колишнім власникам — Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.

Як неодноразово повідомляв НВ Бізнес, останньою перешкодою для отримання Україною фінансової допомоги від МВФ було зростання впливу Коломойського у владі, а також ризик скасування націоналізації ПриватБанку та його повернення колишнім власникам. Нагадаємо, що обох олігархів, за даними агентства Kroll, підозрюють у виведення $5,5 млрд з ПриватБанку перед його націоналізацією.

Через це Коломойський і Ко проводять масштабні інформаційні кампанії проти співпраці України і МВФ. Олігарх навіть виступав за оголошення дефолту України, що може статися без програми МВФ, і робив провокаційні заяви про те, що Україна візьме гроші у Росії.

Але, з огляду на заяви президента, прем'єр-міністра і навіть голови президентського офісу (колишній адвокат Коломойського) про те, що ПриватБанк не повернуть колишнім власникам, олігарх не має такого сильного впливу на верхівку сьогоднішньої влади, якого б йому хотілося.

Глава МВФ Крісталіна Георгієва підтвердила, що «співробітники Фонду досягли домовленості з владою (України — Ред.) про заходи, які підтримали б нову трирічну угоду вартістю 4 мільярди спеціальних прав запозичення (SDR — приблизно $5,5 млрд) у рамках механізму розширеного кредитування МВФ». «Я сьогодні (7 грудня — Ред.) мала дуже конструктивну розмову з президентом Володимиром Зеленським. Під час нашої розмови я високо оцінила президента за вражаючий прогрес, якого він і його уряд досягнули за останні кілька місяців у просуванні реформ і продовження обґрунтованої економічної політики», — йдеться в заяві глави МВФ.

Однак, як зазначила Георгієва, угоду ще мають затвердити керівництво і виконавча рада Фонду, а її ефективність залежатиме від виконання певної низки «prior actions» (невідкладних дій — Ред.). «Президент і я погодилися, що економічний успіх України вирішальним чином залежить від зміцнення верховенства права, підвищення доброчесності судової влади і зменшення ролі зацікавлених осіб в економіці, і першорядне значення має захист результатів, досягнутих в очищенні банківської системи, і відшкодування великих витрат платникам податків на підставі банківських резолюцій», — йдеться в заяві Георгієвої.

У перекладі на мову української політики це означає, що команда Зеленського повинна не тільки вжити заходів проти використання судів олігархами, але й захистити зусилля ПриватБанку і НБУ щодо повернення боргів колишніми власниками. Ключовим тут стане поведінка виконавчої влади під час судового процесу ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова в Лондоні, який почнеться 10 січня.

Контекст: чому Україні важлива співпраця з МВФ

Раніше Україна перебувала в 14-місячній програмі МВФ з 19 грудня 2018 року в рамках механізму stand-by обсягом $3,9 млрд, з яких $1,4 млрд Фонд виділив одразу. Однак, після першого перегляду програми в травні цього року, коли на президентських виборах уже переміг Володимир Зеленський, місія МВФ поїхала і не дала рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Однією з офіційно озвучених причин було оголошення дострокових парламентських виборів, на яких також беззастережно перемогла пропрезидентська партія «Слуга народу».

У рамках переговорів про нову програму МВФ вже нова Верховна Рада з монобільшістю «Слуга народу» ухвалила безліч законів для просування програми реформ уряду, яка включає лібералізацію ринку землі, продовження антикорупційних реформ та активізацію приватизації.

Однак, дуже амбітні завдання уряду щодо реформування, зокрема підвищення щорічного економічного зростання до 7% з 2021 року, будуть важкодосяжними без партнерства з МВФ.

Також нова угода з МВФ буде підставою для підвищення кредитного рейтингу України. Це здешевить зовнішні запозичення для країни під час пікових виплат за держборгом у 2020 році і розблокує фінансування з боку інших міжнародних організацій, зокрема Європейського Союзу і Світового банку.

Анти-Коломойський пакет

За даними НВ Бізнес, «невідкладними діями», про які сказала глава МВФ, є запобігання повернення ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова. Держава спільно з експертами МВФ знайшли варіант такого рішення.

Як стало відомо НВ Бізнес, Кабмін спільно з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і Нацбанком України (НБУ) розробили пакет законів, які гарантують неповернення ПриватБанку Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. Про це НВ Бізнес повідомило добре поінформоване джерело. Від того, ухвалять ці законодавчі зміни чи ні, залежить, чи прийде до Києва транш від МВФ у розмірі $5−6 млрд.

«Пакет законодавства містить поправки до Закону про банки, Закону про ФГВ та інших законів. Він підсилює певні повноваження НБУ, змінює правила, що регулюють судові рішення в разі ухвалення рішень щодо неплатоспроможних банків, і вводить нові правила щодо засобів правового захисту, які можуть приймати суди», — розповів співрозмовник НВ.

Як держава планує убезпечити себе від банків-зомбі

Голова ФГВФО Світлана Рекрут підтвердила НВ Бізнес, що такі законодавчі зміни розробляють. Але, за її словами, йдеться не про ПриватБанк, а їх основна мета врегулювати ситуацію з банками-зомбі. «Це ті, ліквідацію яких оскаржили вже після визнання їх неплатоспроможними, серед яких Укрінбанк, Хрещатик, Златобанк», — сказала вона.

За її словами, до ПриватБанку ці зміни стосунку не мають, оскільки це діючий банк. «Якщо колись, припустімо, ПриватБанк потрапить у цю групу, то і до нього, звичайно, ці законодавчі зміни стосуватимуться, — зазначила Рекрут. — Але більше заточувалися на відрегульованість ситуації з поточними „зомбі“, бо немає жодного законодавства, що з ними робити».

Голова ФГВФО пояснила, що суть змін полягає в тому, що незалежно від рішень судів, Фонд продовжує ліквідацію банків, а «скривджені» акціонери можуть йти і доводити своє право на компенсацію в НБУ. «Сподіваюся, що ПриватБанк ніколи не буде ліквідуватися. А якщо і щось з ним станеться знову, то, сподіваюся, держава знову втрутиться», — сказала вона.

Контекст

18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію банку через його неплатоспроможність. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк докапіталізували на суму 116,8 млрд грн, а в червні 2017 року уряд вирішив внести в капітал банку ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора — EY.

18 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва, напередодні перемоги Володимира Зеленського на виборах, вивчаючи справу майже 2 роки, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку за позовом Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

19 грудня відбудеться засідання Шостого апеляційного адмінсуду, який розгляне апеляційну скаргу держави на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня про скасування націоналізації ПриватБанку. Як повідомляв НВ Бізнес, у суддівську колегію увійшли Євген Чаку, Євген Мезенцев і Віталій Файдюк. Всі ці судді, з огляду на реєстр судових рішень, мають досвід розгляду справ, пов’язаних із ПриватБанком — і не на користь держави.

У ПриватБанку НВ Бізнес зазначали, що подали позови в іноземні юрисдикції, сподіваючись на справедливе рішення у спорі з колишніми власниками банку. Так, 10 січня 2020 року Високий суд Лондона почне повноцінний розгляд справи за позовом ПриватБанку до його колишніх власників. Нагадаємо, що цей суд наклав всесвітній арешт на активи Коломойського і Боголюбова на активи в майже $2 млрд.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю НВ Бізнес директор департаменту НБУ Олександр Бевз також згадував про відповідні законодавчі нововведення. За його словами, НБУ твердо стоїть на тому, що виведений з ринку банк, який перебуває в процесі ліквідації, повернути на ринок неможливо. «Сьогодні щодо 10 банків суди ухвалили рішення про відновлення їх діяльності або незаконність виведення з ринку. Але виконати ці рішення судів, на думку юристів Національного банку, неможливо з однієї простої причини: всі ці банки в тій чи іншій мірі зайшли в процес ліквідації. Щодо якихось банків уже створили нові юридичні особи, які вже мають іншу назву та інший правовий статус. Повернути назад цю ситуацію без ризику для ринку неможливо, бо якась частина зобов’язань погашена державою, якась частина активів продана. Тому в цій частині теж готуються зміни в закон, які врегулюють цю ситуацію», — сказав він.

За його словами, якщо суд вважає, що були порушені інтереси акціонера в процесі виведення банку з ринку, такий акціонер зможе претендувати на відшкодування збитків від держави, ймовірно, в особі НБУ. «Але знову ж таки, це предмет того, як це буде врегульовано в законі. Так як проблема дуже гостра, була окрема місія МВФ, технічна, яка приїжджала кілька разів, вона займалася саме цим питанням. І ні в одній країні світу немає інструменту повернення на ринок виведених банків», — зазначив він.

Чи може ПриватБанк стати банком-зомбі

Імовірність того, що українські суди можуть перетворити ПриватБанк з діючого банку на банк-зомбі дуже висока. Нагадаємо, що 19 грудня Шостий апеляційний адмінсуд Києва почне розгляд апеляційної скарги держави на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня, яким націоналізація ПриватБанку визнли недійсною. Нещодавно олігарх Ігор Коломойський заявив, що він дуже скоро поверне собі ПриватБанк і МВФ про це знає.

Як уже повідомляв НВ Бізнес, для інформаційної підготовки до скасування націоналізації ПриватБанку, організовано проплачені мітинги біля стін НБУ і банку, а днями — вже і біля приватних будинків керівництва регулятора. НБУ довелося зробити щодо цього офіційну заяву і звернутися в правоохоронні органи. Також НБУ подав до суду на нардепа Олександра Дубінського, колишнього ведучого 1+1, за наклеп і звернувся до керівництва Верховної Ради.

Якщо спрацює план Коломойського, то як неодноразово заявляли в НБУ, в разі скасування націоналізації, держава буде змушена забрати влиті 155 млрд грн для його порятунку від банкрутства. У такому разі ПриватБанк автоматично стане неплатоспроможним, що знову потребуватиме втручання держави, і банк повторно націоналізують. Якщо ж Верховна Рада ухвалить обіцяний владою МВФ пакет законів, то колишні власники вже не зможуть через суди повернути собі ПриватБанк.


 Петро Шевченко

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 422 | Додав: adminA | Теги: борг олігарха, МВФ, ПриватБанк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ