Пт, 2024-04-26, 06:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 12 » Запахло торговою війною: Росії не подобається український сир
16:05
Запахло торговою війною: Росії не подобається український сир
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Російська санітарна служба виявила перевищення вмісту пальмової олії в сирі, який постачається до РФ низкою українських виробників. Глава "Росспоживнагляду", головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко заявив у четвер, 12 січня, що його відомство, проаналізувавши ситуацію на споживчому ринку в сегменті молочної продукції, дійшло висновку, що "за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів, що постачаються з України", передає "Інтерфакс-Україна". 

"Це помітний сегмент російського ринку. Лише за останні десять місяців орієнтовний обсяг постачань становив 55,5 тис тонн", - сказав Оніщенко.

"Основною проблемою є те, що при виробництві даного виду продукції в країні-імпортерові безконтрольно використовуються рослинні компоненти, зокрема, пальмова олія", - повідомив Оніщенко.

Він заявив, що за російськими нормативами, зокрема, техрегламентом на молоко і молочну продукцію, така продукція, що містить велику кількість пальмової олії, повинна називатися не "сир", а "сирний продукт".

"Вміст пальмової олії там значно більший, ніж допускається за технічним регламентом", - підкреслив Оніщенко.

"Федеральна служба ("Росспоживнагляд") ініціювала процедуру запобігання порушенням технічного регламенту на молоко і молочну продукцію. В рамках цієї процедури ми припускаємо, зокрема, і проведення експертиз за участю заводів-виробників", - сказав Оніщенко.

Глава відомства заявив, що російські споживачі не повідомлені про вміст в українському сирі великої кількості пальмової олії, що є порушенням російського закону про захист прав споживачів.

"Особливу тривогу викликає продукція Пирятинського сирзаводу в Сумській області, Великобурлукського сироварного заводу в Харківській області, Звенигородського сироварного комбінату в Черкаській області і низки інших", - уточнив Оніщенко.

За його інформацією, постачання на російський ринок здійснюють більш як 20 українських сироварних заводів.

Водночас Національний союз виробників молока Росії ("Союзмолоко") пропонує припинити імпорт з України сирів, якість яких не відповідає нормам російського законодавства, до виправлення ситуації. Про це повідомив голова правління союзу Андрій Даниленко.

Раніше Оніщенко заявив, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

За словами головного санлікаря РФ, на такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передача в Україні ветеринарній службі функцій контролю за харчуванням людей. "Де факто, в цьому міститься визнання громадянина України твариною", - заявив Оніщенко.

Українські виробники називають звинувачення Оніщенка безпідставними

Претензії глави "Росспоживнагляду" до українського сиру, що постачається до Росії, є голослівними і нічим не обґрунтованими, вважає голова ради директорів Союзу молочних підприємств України (СМПУ) Вадим Чагаровський.

"Я думаю, що це голослівні і суб'єктивні заяви. Не зрозуміло, за якою методикою це перевірялося. Тут можна стільки питань панові Оніщенку ставити... Я хотів би, щоб ця заява сприймалася як особиста заява російського чиновника, а не як офіційна позиція уряду РФ", - сказав Чагаровський.

"В Оніщенка також з'явилися претензії до якості "Боржомі", і що? Весь світ п'є "Боржомі", а імпорт цієї продукції заборонений лише в РФ", - додав голова ради директорів СМПУ.

Він також висловив сумніви в тому, що українські молочні підприємства "знову б хотіли втратити цей сегмент ринку".

У МЗС вважають, що українсько-російські відносини не повинні залежати від санітарних служб

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що українсько-російські відносини не повинні залежати від осіб, що займаються контролем якості харчових продуктів.

"У Росії дуже професійне МЗС, дуже висококваліфіковані дипломати, і ми вважаємо, що українсько-російські відносини мають перебувати саме в руках таких дипломатів, а не людей, які відстежують якість тієї чи іншої продукції і займаються якістю і чистотою в місцях громадського харчування", - сказав прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров на брифінгу, відповідаючи на прохання прокоментувати заяву головного санлікаря РФ про якість української аграрної продукції.

Він також нагадав, що раніше глава МЗС Костянтин Грищенко висловлював думку з приводу того, що для Оніщенка було б доцільно вибачитися перед українською стороною за подібні висловлювання.

Довідка. Українсько-російські торговельні "війни"

Зазначимо, що це далеко не перший торговельний конфлікт між Україною і Росією. Москва почала торговельну війну з Україною, бажаючи затягнути Київ до себе в Митний союз і відбити в українців бажання нарощувати торгівлю з Євросоюзом.

У липні "Россільгоспнагляд", а також казахстанські і бєларуські сільськогосподарські відомства заборонили більш ніж 30 українським компаніям експорт молочної і м'ясної продукції на територію країн МС.

Також російська сторона не йде на поступки українським аграрним чиновникам у питанні допуску на свій ринок цукру. Паралельно на початку червня РФ запровадила мито на імпорт карамелевої продукції, зокрема української.

У травні країни МС запровадили антидемпінгові мита на імпорт української металургійної продукції.

Зазначимо, Росія хоче бачити Україну в Митному союзі і обіцяє Києву, що товарообмін збільшиться на 9 млрд дол. А раніше прем’єр РФ Володимир Путін заявляв, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС і піде зі своїми товарами на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон" для цих товарів. Митний союз уже поступово запроваджує обмеження на імпорт продукції з України .
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 893 | Додав: adminA | Теги: Якістю українських сирів Росія неза
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ