Пт, 2024-04-26, 07:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 28 » Янукович дав хід референдуму
09:56
Янукович дав хід референдуму
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Президент України Віктор Янукович підписав Закон "Про всеукраїнський референдум". Як повідомляється на сайті глави держави, відповідний закон за №5475-VI президент підписав 27 листопада.

Український парламент ухвалив закон про всеукраїнський референдумі 6 листопада 2012 року. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції. Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.

Закон визначає правові засади, організацію та порядок проведення всеукраїнського референдуму. Зокрема, він встановлює, що предметом референдуму можуть бути будь-які питання за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією.

Відповідно до закону, на всеукраїнський референдум можуть виноситися декілька питань з однієї проблеми.

Закон встановлює, що президент України проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою, якщо його ініційовано з додержанням встановлених у Конституції та законів вимог щодо організації і порядку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Суб'єктом призначення або проголошення всеукраїнського референдуму є президент і Верховна Рада.

Відповідно до закону результати народного волевиявлення, висловлені на всеукраїнському референдумі, є обов'язковими. Суб'єктами ініціювання всеукраїнського референдуму є український народ і Верховна Рада у випадках і порядку, встановленому Конституцією та законами.

Пропонується встановити, що всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою, на вимогу не менш ніж 3 млн громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи за проведення такого референдуму зібрано не менш, ніж у 2/3 областей України, і не менш ніж по 100 тис підписів у кожній області.

При цьому опозиція заявила, що має намір вимагати скасування ухваленого парламентом закону про всеукраїнський референдум і у випадку, якщо Верховна Рада не ухвалить такого рішення, буде звертатися до Конституційного суду України. В опозиції вважають, що ухвалення цього закону означає, що після парламентських виборів Конституційна асамблея підготує проект про внесення в Конституцію і винесе нову редакцію Конституції на референдум. Таким чином, вважають в опозиції, на референдум може бути винесено положення, згідно з яким вибори президента України будуть проходити в парламенті.

Експерт: закон про референдум використають для вступу України в Митний союз, але не для обрання президента в Раді

Нова редакція закону про всеукраїнський референдум необхідна для отримання підтримки населення в питаннях, які не підтримуються українською елітою, зокрема про вступ України до Митного союзу, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Необхідність ухвалення цього закону давно назріла. Пояснення тому, що він ухвалений саме зараз, можливо, може бути таким, що потрібен додатковий інструмент для вирішення якихось політичних питань", - сказав Погребинський.

"Мені здається більш ймовірним, що це можливість за допомогою референдуму отримати підтримку населення в тому питанні, яке не користується підтримкою еліт. Наприклад, якщо так складеться, що іншого виходу не буде, окрім як економічно зближуватися з Росією, тобто в якійсь формі брати участь у Митному союзі при явному спротиві еліт", - пояснив він.

Експерт зазначив, що в цій ситуації, щоб зважитися на такий крок, "потрібно отримати якусь підтримку, і правильно буде отримати підтримку населення, оскільки практично напевно така підтримка буде отримана".

За його словами, дані останніх соцопитувань свідчать про те, що якщо питання про приєднання України до Митного союзу буде винесене на всеукраїнський референдум, то він отримає необхідну підтримку.

При цьому Погребинський вважає малоймовірним, що закон був ухвалений для того, щоб без участі Верховної Ради внести зміни до Конституції, які передбачають обрання президента в парламенті.

"Питання про обрання президента парламентом - це пряме порушення чинної Конституції. Крім того, обрання президента парламентом нормальне, якщо при цьому істотно зменшуються його повноваження, і тоді ніхто не буде проти. А якщо зберегти нинішні повноваження президента і обирати в парламенті - виходить дуже нелегітимно, тому мені здається, що на такий крок навряд чи підуть", - зазначив він.

В опозиції різко розкритикували закон про референдум

Опозиційні політики та експерти різко розкритикували цей закон. "На такий референдум можна винести все, що завгодно – від нової редакції Конституції, і аж до ліквідації незалежності України, віддання Севастополя Росії, до державного статусу російської мови", – вважає Юрій Ключковський, один з найсильніших в Україні фахівців з конституційного і виборчого права.

Ухвалені через механізм референдуму закони матимуть фактично вищий статус, ніж ті, що їх ухвалоює безпосередньо парламент.

"Тепер закони будуть двох сортів: ті, що затверджені в парламенті, – один сорт, гірший, а той, що на референдумі, – вищий сорт, бо протягом 5 років цей закон не можна буде ні скасувати, ні бодай внести зміни", – заявив в ефірі ТВі один з лідерів "Батьківщини" В’ячеслав Кириленко.

Згідно із новим законом, "проведення всеукраїнського референдуму щодо схвалення нової редакції Конституції України ініціюється тільки після з’ясування волі Українського народу щодо необхідності прийняття нової редакції Конституції України", що призводитиме до невиправданих витрат коштів на так звані "попередні" референдуми.

Крім того, новий закон про референдум цілком може бути використаний для дискредитації новообраної Верховної Ради, як це уже було у 2000 році, коли з ініціативи Леоніда Кучми провели референдум, де майже 90% українців проголосували за скорочення кількості депутатів і його розпуск, нагадує колишній народний депутат Борис Безпалий.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: Янукович, хід референдуму
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ