Пт, 2024-04-26, 08:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 15 » Янукович хоче "уламати" Путіна на газову знижку старими аргументами
09:34
Янукович хоче "уламати" Путіна на газову знижку старими аргументами
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Сьогодні Янукович спробує переконати російського президента у необхідності знизити ціну газу для України. В українському Міненерго підготували відповідні пропозиції. Втім, за інформацією видання "КоммерсантЪ-Украина", вони мало чим відрізняються від тих, що вже вносилися раніше. Російська сторона швидше за все зажадає більш істотних поступок, в тому числі політичного характеру, вважають експерти.

Сьогодні президент України Віктор Янукович в ході неформального саміту голів країн СНД планує провести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним про зниження ціни газу. Напередодні цієї події Віктор Янукович заявив журналістам, що у відносинах між країнами практично немає жодних спірних питань, крім газового. "Я сподіваюся, що ми найближчим часом вирішимо і цю проблему", - заявив президент.

Крім того, Янукович у Москві проведе зустріч з Путіним перед початком неформального саміту глав держав СНД. Про це повідомило джерело в дипломатичних колах, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перед початком неформального засідання голів ради держав-учасниць СНД президент України зустрінеться з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним", - розповів співрозмовник.

За словами високопоставленого джерела газети в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго України, з понеділка (14 травня) в Москві працює делегація "Нафтогазу", яка намагається надати "Газпрому" українські аргументи на користь необхідності зниження ціни природного газу. "Україна - найбільший покупець газу в Європі. Однак, незважаючи на це, ціни для нас встановлені надзвичайно високі. Тому ми хочемо купувати не 33 млрд кубометрів газу в рік, як це передбачено контрактом, а 25 млрд. А решту обсягу купувати на спотовому ринку".

За словами співрозмовника газети, Ostchem Group Дмитра Фірташа при купівлі газу в Німеччині домагається ціни 340 дол за тисячу кубометрів. У той же час російський газ обходиться "Нафтогазу" в 425 дол. В обмін на зниження ціни до 250 дол за тисячу кубометрів "Нафтогаз" готовий викупляти законтрактовані обсяги, а також пропонує допустити Росію до розробки сланцевих родовищ в Україні.

"Газпром" пішов назустріч споживачам в країнах ЄС, знизивши обсяги продажів всупереч контрактним умовам, і ми розраховуємо домогтися того ж", - говорить джерело в Міненерго.

За даними міністерства, обсяг поставок газу в Європу в січні-квітні 2012 року знизився до 51 млрд кубометрів проти 58 млрд кубометрів за аналогічний період минулого року. Україна вже готується до закупівель на спотовому ринку. Нагадаємо, що "Нафтогаз" підписав рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу з німецькою RWE Supply & Trading.

У тому випадку, якщо Україна купить менше газу, ніж передбачено контрактними умовами, "Газпром" зможе звернутися в міжнародний арбітраж, говорить партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський. "Однак з урахуванням того, що інші європейські споживачі отримали можливість скоротити закупівлі," Нафтогаз "зможе говорити про дискримінацію. Шанси виграти такий позов є в обох сторін", - говорить Доманський. В "Газпромі" вчора не стали коментувати ситуацію.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що українська сторона сподівається провести вдалі переговори з Росією. "Після виборів президента Росія може бути більш зговірливою, оскільки більше не потрібно демонструвати принциповість своєї позиції", - говорить він.

Втім, директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що нинішніх пропозицій Україна може виявитися недостатньо для "Газпрому". "Якщо питання стане вирішуватися на політичному рівні, то вимагатимуть політичних поступок зовсім іншого рівня, ніж покупка 8 млрд кубометрів газу", - говорить Марунич. Раніше керівництво РФ заявляло, що очікує приєднання України до Митного союзу, а також ратифікації українським парламентом договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД.

Нагадаємо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. За даними ЗМІ, напередодні Нового року текст нової угоди був готовий, проте її підписання не відбулося через невдоволення української сторони новими умовами.

11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна має намір закуповувати в Росії ті обсяги газу, які необхідні для української економіки, тобто вдвічі менше за обумовлені в контракті. Пізніше Бойко повідомив, що Україна в 2012 році планує почати закупівлі природного газу на спотовому ринку.

З іншого боку, ініціативи України з нарощування власного видобутку газу викликають стурбованість "Газпрому". Російська монополія запропонувала "Нафтогазу" відмовитися від односторонніх проектів з розробки шельфу Чорного моря. Вжиті останнім часом кроки з диверсифікації постачань енергоресурсів дозволяють Україні сподіватися на серйозне зниження залежності від російських вуглеводнів, що посилює її позиції на переговорах зі створення консорціуму для управління газотранспортною системою.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1238 | Додав: abel | Теги: Янукович, газова знижка, Путін
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ