Пт, 2024-03-29, 11:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 5 » Януковича церковні лідери закликали ветувати "мовний" закон
15:18
Януковича церковні лідери закликали ветувати "мовний" закон
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Новий закон про мови є шляхом у прірву, і надавати цьому документу легітимної сили не можна. Про це заявили голови українських церков і релігійних організацій у відкритому листі до Януковича, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Ми відчуваємо обов'язок сказати: те, що зараз відбувається – це шлях у прірву, шлях до громадянського конфлікту і розвалу держави", цитує застереження авторів звернення ТСН.

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

"Глибоко помиляються ті, хто вважає цю подію перемогою. Це – Піррова перемога. Це – "перемога" над громадянським порозумінням і засадничими принципами парламентаризму, який за визначенням покликаний відображати суспільний компроміс", – наголошують голови церков і релігійних організацій.

Керівники конфесій закликають президента "не підписувати вибухонебезпечний мовний законопроект №9073, накласти на нього вето і повернути до Верховної Ради для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення".

На думку релігійних провідників, збалансована мовна політика в Україні повинна одночасно захищати державний статус української мови та сприяти розвитку і функціонуванню мов національних меншин.

Відкритий лист до президента України підписали: предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав, керуючий справами римсько-католицької церкви в Україні єпископ Маркіян Трофим'як, президент Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В'ячеслав Нестерук, старший єпископ Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п'ятидесятників Михайло Паночко, голова Духовного управління мусульман України Шейх Ахмед Тамім та інші відомі релігійні діячі.

Крім того, Українська православна церква (в єдності з Московським патріархатом) поширила офіційний коментар голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків архієпископа Митрофана з цієї проблематики. У ньому наголошується, що церква занепокоєна суспільною напругою, що виникла внаслідок ухвалення законопроекту №0973.

"Українська православна церква залишає на розсуд суспільства питання статусу російської мови в Україні. Разом з тим, наша церква виступає категорично проти того, щоб дискусії навколо мовного питання розділяли українське суспільство та загрожували цілісності Української держави", – зазначено у коментарі.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Законопроект було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.

Пізніше Всеукраїнське об'єднання "Свобода" оголосило національну мобілізацію, щоб дати "відсіч агресорам".

Тоді "Беркут" спробував розігнати акцію на захист української мови. Але депутати закликали людей підходити до Українського дому.

Люди підтримали заклики опозиційних політиків і починаючи з ночі чергували під Українським домом, вичікуючи підсумкову прес-конференцію президента країни, щоб особисто спитати з Віктора Федоровича пояснення з животрепетного питання.

Врешті-решт збори переросли в жорстке протистояння між активістами і правоохоронцями. Був застосований сльозогінний газ, від якого постраждали і мітингувальники і силовики.

Зараз конфлікт досяг критичної точки. Народ готовий відстоювати українську мову до останнього, однак суд заборонив проводити мітинги до 9 липня.

Українську діаспору Австралії обурив "мовний" закон. Там також закликають Януковича не підписувати його

Союз Українських Організацій Австралії (CYOA) та українська громада Австралії висловили глибоке обурення з приводу ухваленого Верховною Радою України у вівторок закону "Про основи державної мовної політики".

"Внесення самого законопроекту був кроком, зробленим для того, щоб розділити народ. Це без сумніву підривна робота "п'ятої колони" в нашій країні. Аргументація для його внесення не підлягає міжнародним критеріям. Це лише "аргумент "для провокації", - йдеться в тексті відкритого листа української громади Австралії.

Повага до державної мови, її розвитку та поширення - це також обличчя тих, хто творять державну політику. В Україні з'явився великий пробіл - є нестача політиків, які готові творити українську державну політику.

У листі зазначено, що день прийняття закону - "це ще один доказ цього явища, це ще один приклад браку національно свідомих політиків в Україні. Сьогодні кожен українець повинен вимагати, щоб ті, хто вносив цей закон, ті, хто його відстоював і за нього проголосував, пішли у відставку", передає текст повідомлення "Інтерфакс-Україна".

"Президент України, який зобов'язаний захищати добро і розвиток української держави, має лише один вибір - не підписувати цей закон. Будь-які інші кроки від президента слід віднести до таких, що зробили ті, які проголосували за цей закон. А тоді вимоги до нього повинні бути ті ж, як і до тих, які зробили цей антидержавний крок - піти у відставку", - сказано у повідомленні.

Українська громада Австралії оцінює нинішній час і насильство над державною мовою певною мірою визначальним і вирішальним у долі нинішньої влади.

Українська громада Австралії солідарна з українським народом, з тими патріотами, які поважають Україну, українську мову, виявляють повагу до національних меншин, але вимагають в своїй державі відстояти свою правду.

"Українська громада Австралії закликає президента негайно втрутитися в цю справу, заявити свою відмову підписати закон і закликати політиків, в яких бракує розуміння бути українським політиком в українській державі, негайно подати у відставку", - йдеться у відритому листі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1126 | Додав: adminA | Теги: Церковні лідери, Януковича ветувати мовний закон
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ