Чт, 2024-04-18, 22:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 13 » Японці створили комп'ютер, який працює на крабах
11:11
Японці створили комп'ютер, який працює на крабах
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Японські науковці створили процесор, який будує логічні операції на пересуванні крабів-солдатів виду Mictyris guinotae в обмеженому просторі. Про це сказано в статті, розміщеній в електронній бібліотеці Корнеллського університету, передає holosUA.com.

Раніше британські фахівці створили біочіп, в якому замість традиційних транзисторів "працював" гриб Physarum polycephalum і хімічний комп’ютер, в основі роботи якого лежить кристалізація ацетату натрію, в твердому стані відомого як "гарячий лід". Основою для цього дослідження стали експерименти, зроблені в 80-х роках американськими науковцями Едом Фрідкіним і Томмазо Тоффолі, які намагалися побудувати обчислення на "поведінці" більярдних куль.

"Більярдним" процесором був простір, в якому пересувалися кулі, інформація кодувалася за допомогою двох станів системи – наявності і відсутності куль. Логічними операціями були "пригоди з наслідками": зіткнення куль і подальший їхній рух з прискоренням або незіткнення і продовження руху з тією ж швидкістю.

Вчені з японського університету Кобе, дотримуючись схожої логіки, створили геометрично організований простір, в якому замість куль пересувалися краби. В таких умовах, як стверджують науковці, хаотичні пересування ракоподібних, які можна спостерігати в природі, підпорядковані порядку.

"Крабовий процесор" складається з коридорчиків, якими запускають тварин. Для відпрацювання функції "І" (AND) слугує коридорчик з двома входами і одним виходом, для функції "АБО" (OR) – хрестоподібний лабіринт з двома входами і трьома виходами. Цю систему можна програмувати для балістичних задач, таких само, які "поводилися" більярдні кулі.

Отож японські дослідники, застосувавши логіку "процесора більярдних куль", вперше створили біофізичне середовище для обчислень, коли одиницями бінарної логіки є окремі живі істоти, а логічні операції будуються на їхньому переміщенні в просторі, наголошується в повідомленні.

На думку науковців, усі природні процеси можуть бути використані для програмування – тобто побудови системи логічних операцій для розв'язання деяких задач.

Як основу для обчислень можна використовувати динамічне середовище – таке, в якому щось відбувається в часі і просторі. При цьому середовище може бути будь-яким – хімічним, фізичним або біологічним. Зміни середовища можна представити як логічні операції, після чого, спираючись на них, програмувати й обчислювати.

Такі "неконвенційні" процесори здатні вирішувати просторові завдання (наприклад, щодо виходу з лабіринту), завдання з балістики і працювати в режимі так званих нейромережевих обчислень.

Дослідження в цьому напрямку ведуться з 80-х років XX століття в надії, що нетрадиційні способи обчислення допоможуть створити більш енергоефективні комп’ютери, максимально пристосовані для вирішення вузькоспеціалізованих завдань.

Краби-солдати виду Mictyris guinotae поширені в дрібних лагунах на узбережжях островів Тихого океану і формують великі колонії кількістю від кількох сотень до кількох сотень тисяч особин.

Перш ніж поміщати тварин в лабораторні умови, дослідники спостерігали за крабами в затоці Фунаура (Funaura Bay) на японському острові Іріомоте (Iriomote) і створили модель, що відображає взаємодію між сусідами по колонії і порядок "вишикування" особин у будь-яких пересуваннях.

За нормальних умов рух окремих особин у колонії – безперервний і хаотичний, він нагадує роїння комах, однак за наявності небезпеки колонія діє спільно.

Вчені в своїй статті підкреслюють, що жоден краб в процесі дослідження не постраждав, не загинув і не отримав каліцтва. Експерименти забрали небагато часу, після їх завершення всіх особин привезли в бухту Фунаура, і відпустили "за місцем проживання".

Нагадаємо, науковці з американського Університету Кларксона змогли добути струм із равликів. До равликових електростанцій навряд чи дійде. Однак автори експерименту вважають, що такий спосіб живлення мікросхем стане в пригоді в разі перетворення тварин, наприклад, на пересувні датчики параметрів довкілля.

Раніше повідомлялось, що фермент, що виділяється поширеними мікробами, дозволяє отримувати чистий водень для промислового використання. Новий спосіб буде дешевшим і швидшим, аніж способи отримання промислового водню, що існують на сьогодні.

Розробники нової концепції кажуть, що отриманий "мікробним способом" водень можна зберігати і в перспективі використовувати для генерації екологічно чистої електрики.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 980 | Додав: adminA | Теги: крабах, Японці створили комп'ютер
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ