Пт, 2024-04-19, 09:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 8 » Ющенко готовий зустрітися з Медведєвим, але без ультиматумів
18:35
Ющенко готовий зустрітися з Медведєвим, але без ультиматумів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Ющенко готовий до діалогу зі своїм російським колегою Дмитро Медведєв, але вважає при цьому за необхідне нові принципи його організації. Про це президент заявив сьогодні журналістам у Криму, повідомляє УНІАН.

"Або ми говоримо про нові принципи організації наших відносин (України і Росії), або ми говоримо, як імперія говорить з колонією", - сказав Ющенко.

Президент наголосив неприпустимість відносин у режимі ультиматумів. "Я не допущу такої тональності з Українською незалежною державою", - заявив він.

Ющенко зазначив, що режим відносин між Україною і Росією, як і відносини України з іншими сусідами, має бути діловим і добросусідським.

"Підтримувати діалог добросусідства з кожним сусідом – це мій обов'язок", - сказав президент України.

Cьогодні в Кишиневі відкривається саміт СНД, на якому не буде чотирьох президентів. При цьому прес-секретар Медведєва вже повідомила в середу, що в програмі візиту президента Росії до Молдови окремої зустрічі з президентом України немає.

Джерело в МЗС України розповіло, що лист з проханням про зустріч Ющенка і Медведєва було направлено через посольство Росії в МЗС ще 15 вересня, і МЗС Росії доповів про нього Кремлю.

Проте джерело в Кремлі стверджує: ніякого запиту про проведення двосторонньої зустрічі від Києва не отримували.

Український дипломат каже: "Ясно, що Ющенку відмовлено з політичних мотивів: Москва ще раз чітко дає зрозуміти, що справи з ним вона мати не хоче, хоча Київ як і раніше виходить з того, що претензії доцільніше висловлювати в очі, а не по телеекрану".

Крім того, з 10 лідерів країн СНД до виконувача обов'язків президента Молдови не приїдуть президенти Таджикистану, Туркменістану, Казахстану і, ймовірно, Узбекистану.

Участь у саміті СНД підтвердили президенти Азербайджану, Вірменії, Бєларусі, Киргизстану, Росії, України і "господар" саміту, т. в. о. президента Молдови Міхай Гімпу.

8 жовтня 2009 року в Кишиневі відбудеться засідання ради міністрів іноземних справ СНД. На ньому, серед іншого, планується ухвалити низку рішень з інвентаризації договірно-правової бази співдружності, у тому числі і з урахуванням виходу Грузії зі складу СНД.

Міністри також мають узгодити питання щодо проведення майбутніх засідань рад глав держав і урядів, а також ухвалити деякі рішення організаційного і кадрового характеру.

Тим часом, відносини українського і російського лідера загострилися в серпні, після взаємних звинувачень у погіршенні двосторонніх відносин.

Зараз Ющенко продовжує категорично не погоджуватися, що у погіршенні українсько-російських відносин винна Україна.

"Я не можу категорично з цим погодитися, тому що все, що можна було зробити з точки зору ініціювання двосторонніх відносин у руслі добросусідства, взаємоповаги, українською стороною робиться. І я не думаю, що нинішній період – найскладніший у наших відносинах", - сказав Ющенко.

Зазначимо, у серпні Медведєв, говорячи про відносини Києва і Москви, сказав, що вони "зашкалюють".

"Може, хтось забув, як років 6 тому виник конфлікт біля острова Тузла, коли обидві армії були у стані найвищої бойової готовності, коли до порушення територіальної цілісності лишалося кілька десятків метрів. Невже то були кращі часи? Чи кращі часи були, коли приймалося рішення російською стороною про Севастополь як російське місто? До речі, це рішення не відмінено, хоча відповідна резолюція ООН з цього приводу є", - наголосив Ющенко. "То були часи, які дійсно ілюстрували, можливо, ще не згаслу амбіцію, погляд на Україну як на периферію, на філію", - підсумував президент.

Ющенко наголосив, що його політика "4 роки демонструє велику повагу до Росії, коректне ставлення".

"Я не допускаю якихось випадів (на адресу Росії і її керівництва), які б формували тактовність або якісь образи. Але, з іншого боку, я не дозволю спілкуватися з Україною без розуміння того, що ми - незалежна країна, що у нас є територіальна цілісність, єдиний кордон, що у нас не може бути предметом торгів "Одеський припортовий", або "Стирол", або комплекс "Зоря" чи ГТС. Це виключно національні інтереси", - зазначив Ющенко.

"Ніхто не ставить за мету мати проблемні відносини з Росією, але ніхто не жертвуватиме суверенітетом або незалежністю, щоб мати ці відносини такими, як комусь хочеться", - підкреслив він.

Тим часом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, який перебуває в Україні, візит якого став першою поїздкою до України такого високопоставленого російського чиновника після того, як в серпні Медведєв відмовився посилати до України посла, заявив про перспективу розвитку двосторонніх відносин.

"Сподіваюся, ми з вами зможемо зробити крок уперед у практичних справах", - сказав він, зазначивши, що московський посол таки приїде до Києва найближчим часом.

Медведєв не відмовлявся від зустрічі з Ющенком, стверджують в МЗС РФ

Президент Росії Медведєв не відмовлявся від зустрічі з президентом України Ющенком у Кишиневі в рамках засідання Ради глав держав СНД. Про це сьогодні на брифінгу в Москві сказав офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко.

"Ніхто ні від яких зустрічей не відмовлявся", - наголосив Нестеренко.

Зокрема, він нагадав, що зараз проходить засідання Ради міністрів закордонних справ країн СНД у Кишиневі, в якому беруть участь керівники МЗС Росії й України.

Крім того, нагадав Нестеренко, завтра також в Кишиневі пройде Рада глав держав СНД, у якій беруть участь президенти України й Росії.

"Вони (президенти – ред.) перебуватимуть у спільному форматі в рамках СНД і братимуть участь в обговоренні тих питань, які містяться в порядку денному", - наголосив Нестеренко.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1423 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ