Пт, 2024-04-26, 15:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 22 » Ющенко присвоїв Бандері Героя України: "на це багато років чекали мільйони"
15:56
Ющенко присвоїв Бандері Героя України: "на це багато років чекали мільйони"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України посмертно. Про це він повідомив сьогодні, 22 січня, на урочистостях з нагоди Дня соборності, що проходять у Національній опері.

Глава держави зазначив, що "цього чекали мільйони українців і багато років". Присутні на урочистостях вітали вручення стоячи. За нагородою вийшов онук лідера ОУН на ім'я Степан Бандера. Відповідний указ вже опубліковано на сайті глави держави.

Ще у грудні 2009 року президент припускав, що присвоїть провіднику Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Героя України. "Ще не вечір. Проблеми я в цьому не бачу", - сказав Ющенко.

"У мене немає якоїсь проблеми, внутрішнього комплексу немає", - додав він, нагадавши, що рік тому присвоїв звання звання Героя України командиру Української повстанської армії Роману Шухевичу.

Слід заначити, що у листопаді 2009 року Тернопільська міська рада закликала президента України присвоїти провіднику ОУН Степану Бандері звання "Герой України" посмертно. За відповідне звернення на сесії міської ради проголосували 45 депутатів. Проект звернення подав депутат з фракції БЮТ Андрій Артимович. На зауваження депутатів, що відповідне звернення міська рада уже надсилала, Артимович відповів, що оскільки на попередній заклик не було відповідної реакції з боку керівника держави і Бандері досі не присвоєно звання "Героя України", то таке звернення слід надіслати повторно.

10 січня 2008 року 18 сесія Івано-Франківської обласної ради прийняла звернення до президента України Ющенка з клопотанням про присвоєння звання Героя України "визначному політичному, громадському, військовому діячу, борцю за українську державність Степанові Бандері (посмертно) за визнання заслуг перед Україною та з нагоди 100-річчя від дня народження".

А у жовтні 2009 року представники Львівських міських організацій Конгресу українських націоналістів і Молодіжного націоналістичного конгресу подарували президентові Росії Дмитру Медведєву і прем'єр-міністрові Росії Володимиру Путіну книги про лідера Організації українських націоналістів Степана Бандеру.

П'ять представників організацій передали книги Генеральному консульству Росії у Львові 15 жовтня. За їхysvb словами, вони передали три однакові комплекти (третій - для Генерального консула Росії у Львові Євгенія Гузеєва).

Зокрема, серед книг є "Московські вбивці Степана Бандери перед судом", брошури про Українську повстанську армію, а також інша література і націоналістичні газети.

Слід зазначити, що однією з причин невизнання президента України у Москві є його позиція щодо воїнів ОУН-УПА та Голодомору 1932-33 років. Так, наприкінці листопада минулого року у МЗС РФ заявили, що підписаний Віктором Ющенком указ щодо визнання українського визвольного руху XX століття розрахований на протиставлення України і Росії.

"Це не просто "перекидання" сьогоднішньої політики в історію - це образа пам'яті мільйонів загиблих та їхніх нащадків, у тому числі громадян сьогоднішньої України", - йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії.

"Останнім часом видні представники президентської вертикалі в Києві не втомлюються підкреслювати свою зацікавленість у відновлення конструктивного діалогу з Росією. Однак її практична діяльність, так чи інакше зачіпає проблематику російсько-українських відносин, не привносить в російсько-українські відносини нічого конструктивного", - підкреслюється в тексті коментаря.

Таким чином МЗС РФ відреагував на публікацію указу президента України Ющенка "Про додаткові заходи щодо визнання українського визвольного руху XX століття".

Цим указом президент зобов’язав Кабінет міністрів України вжити додаткових заходів щодо визнання українського визвольного руху XX століття. Текст документа розміщений на офіційному сайті глави держави.

Так, Ющенко доручив уряду забезпечити додаткових заходів щодо активізації роботи з визнання діяльності організацій, які боролися у XX столітті за здобуття Україною незалежності, зокрема діяльності Української військової організації, Карпатської Січі, Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради, українським визвольним рухом XX століття.

Довідка. Степан Бандера

Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909. Був лідером українських націоналістів, головою революційної Організації українських націоналістів (ОУН(б)).

У 1929 він вступив в ОУН, з 1931 був членом Краєвої Екзекутиви ОУН на Західно-українських землях (ЗУЗ), а з червня 1932 - заступником Краєвого Провідника і референт пропаганди. З 1940 обіймав керівні посади в ОУН.

У червні 1941 року українські націоналісти на чолі із Бандерою увійшли до Львова разом з німецькими військами. 30 червня 1941 року Бандера був арештований нацистським урядом за спроби проголошення його прихильниками на чолі із Ярославом Стецько відновлення незалежної Української держави у Львові (всупереч фашистським планам колонізації України).

Після закінчення Другої світової війни Бандера проживав у Західній Німеччині, звідки продовжував керувати УПА.

Убитий у 1959 році в Мюнхені, як встановив німецький Федеральний конституційний суд у Карлсрує - за завданням КДБ, Богданом Сташинським, який пізніше втік до Західного Берліну.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1399 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ