Сб, 2024-04-27, 02:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 17 » Кабмін змінив проект Податкового кодексу. Податки зменшать тимчасово
17:43
Кабмін змінив проект Податкового кодексу. Податки зменшать тимчасово
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Проект Податкового кодексу, направлений урядом до парламенту, як виявилося, передбачає зниження ключових податків лише на три роки. При цьому ставки податку на прибуток в різних містах і районах можуть різнитися майже на 5%, що створить податкову конкуренцію між регіонами. Місцева влада готова переманювати підприємства, встановлюючи низькі ставки. Але бізнесмени запевняють, що податковою лазівкою скористаються лише невеликі компанії, що працюють на споживчому ринку, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Законопроект №6509 "Податковий кодекс", внесений до Верховної Ради у вівторок увечері, кардинальним чином відрізняється від проекту документа, раніше підготовленого Кабміном. Нова версія проекту Податкового кодексу залишає незмінними максимальні ставки ПДВ і податку на прибуток як в 2011 році, так і після 2015 року. Обіцяне щорічне зниження ставки ПДВ на 1 процентний пункт, до 17%, діятиме лише впродовж трьох років - з 2012 по 2014 рік, а потім ставка знову становитиме 20%. У цей же період очікується і щорічне зниження на 1 п.п. базової ставки податку на прибуток - до 17%. Потім ставку підвищать до 20%, хоча з урахуванням максимальних додаткових ставок місцевих органів влади її загальний розмір становитиме нинішні 25%.

Ключовою в реформі стане можливість встановлювати в різних населених пунктах України різні ставки податку на прибуток. Згідно зі ст.20 розд.III проекту, Верховна Рада Автономної республіки Крим, обласні ради, а також міськради Києва і Севастополя зможуть встановлювати понад базову (17-20%) додаткову ставку 2%, а райради і ради міст обласного значення - до 3%.

Значно відрізняються від заяв Кабміну й інші норми. У проекті не врахована ідея запровадження податку на нерухомість, відсутня норма про звільнення від ПДВ операцій з будівництва житлових об'єктів. Щорічна індексація на рівень інфляції застосовуватиметься до ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів, води, радіочастотного ресурсу, податку з власників транспортних засобів. Податкові пільги (з ПДВ, податку на прибуток і прискореної амортизації) отримають технопарки, енергоощадні, екологічні і наукомісткі проекти. Туристичний збір у розмірі 0,5-1% вартості номера в готелі замінить курортний. А ринковий збір і збір за парковку стягуватимуться лише до 31 грудня 2013 року.

Депутати планують ухвалити документ в першому читанні вже сьогодні, 17 червня, - за внесення проекту до порядку денного вчора проголосували 239 народних депутатів. Втім, голова комітету Ради з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) вважає, що законних підстав для розгляду документа немає, адже у вівторок Рада відхилила схожий проект Податкового кодексу, розроблений опозицією. Він погрозив не збирати комітет для вивчення проекту №6509.

Місцеві влади сподіваються за рахунок запровадження нижчих, ніж в інших населених пунктах, ставок залучати інвестиції. "Ми максимально використовуватимемо цю можливість. Створення комфортних умов для бізнесу сприятиме приходу в місто нових учасників ринку, які будуть зацікавлені реєструватися і працювати там, де є податкові пільги, - вважає мер Львова Андрій Садовий.- Ця норма дозволить нам вирішити проблему тих підприємств, які працюють у нас, а реєструються в районі, через що до міського бюджету не йдуть податкові надходження (податок з доходів фізосіб і плата за землю)".

Ініціативу підтримав і мер Луганська Сергій Кравченко: "Влада повинна мати змогу допомогти місцевим підприємствам стати на ноги. Але не думаю, що зниження ставки податку на прибуток спонукає підприємства масово змінювати місце реєстрації. Її зміна на 2-3% не є серйозним послабленням".

Районні можновладці також побоюються міграції компаній, але не до них, а від них. "Дана норма сприятиме тому, що бізнес почне переходити в міста, де владі буде вигідно надати підприємцям таку пільгу", - зазначив голова Жмеринської райради Федір Гайдур. Проблема полягає і в тому, що, за словами голови секції малих міст Асоціації міст України, мера Українки на Київщині Павла Козирєва, районні ради встановлюватимуть розміри ставок для всього району, тоді як невеликі міста не матимуть таких повноважень. "Неправильно, що керівництво малих міст не володітиме цими повноваженнями. Ми вже зверталися в Міністерство фінансів з проханням переглянути це питання", - зазначив він.

"У законопроекті відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики корупційних порушень", - йдеться в пояснювальній записці до документа. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко визнає можливість укладення особливих домовленостей між владою і підприємствами про зниження ставки податку, але вважає, що місцеві чиновники не зможуть значно її понизити: "Мінфін запланує для регіонів такий рівень податкових надходжень, що вони будуть вимушені стягувати податки за 5-процентною ставкою. Інакше місцева влада, яка не виконує плану, ризикує залишитися без державних дотацій і субвенцій".

Учасники ринку упевнені, що запропонований механізм буде вигідний тільки представникам малого і середнього бізнесу. "Ця норма значно полегшить ситуацію для мобільніших невеликих компаній. Для великих платників податків зниження ставки в регіоні на 2-3% не настільки велике, щоб знову проходити складну процедуру перереєстрації. Крім того, великим гравцям ринку може бути невигідно змінювати місце реєстрації, оскільки вони вже мають позитивну репутацію у податковій адміністрації свого регіону", - зазначив гендиректор торгової компанії "Волари" Юрій Гордійчук.

"Зниження ставки до 5% зменшить фіскальне навантаження на бізнес. Але великі компанії можуть не захотіти змінити місце реєстрації, оскільки згідно із законом протягом року з моменту реєстрації компанія не має права отримувати відшкодування ПДВ, - вважає гендиректор девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. - А те, що не планується скасувати ПДВ для забудовників, не дозволить ринку зменшити ціни на первинне житло на 7-8%".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1040 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ