Ср, 2024-04-24, 19:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 23 » Каддафі зателефонував президенту ФІДЕ і передав привіт "щурам". ВІДЕО
20:51
Каддафі зателефонував президенту ФІДЕ і передав привіт "щурам". ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Ситуація в лівійській столиці Тріполі, куди недавно увійшли сили повстанців, залишається вкрай напруженою і загадковою. Бунтівники захопили контроль над 75% території міста, стверджує контрольований опозиціонерами телеканал Libya TV. При цьому раніше полковник Ахмед Омар Бані, представник визвольної армії Лівії, заявляв, що бійці опозиції захопили до 95% Тріполі, але в ніч на вівторок армія Муаммара Каддафі завдала удару і зуміла відбити частину території.

Зараз бій іде коло резиденції полковника Баб аль-Азізія, яку бомбардує авіація НАТО: там обидві сторони використовують важку артилерію, передає AFP. За останніми даними, опозиціонерам вже вдалося впритул підійти до воріт резиденції. Крім уривчастих повідомлень західних кореспондентів, які стали свідками тих чи інших подій, достовірної інформації про події в Лівії практично немає: кожна зі сторін конфлікту повідомляє про свої перемоги і спростовує аналогічні заяви з боку противника.

Є дані, що головна площа столиці знаходиться зараз під контролем урядових сил. Проте, повстанці продовжують контролювати частину кварталів Тріполі, в першу чергу на сході столиці, що підтверджують зйомки кореспондентів Sky News. Озброєні люди встановлюють блок-пости, проводячи ретельну перевірку проїжджаючих автомашин.

Агенства надсилають повідомлення з посиланням на очевидців, згідно з якими в місті дуже багато снайперів і найманців Каддафі, що вступають у перестрілки. Лівійське телебачення, контрольоване опозицією, озвучило попередження про небезпеку у зв'язку з цим, пише "Интерфакс".

Вдень у місті посилилася стрілянина з важкої зброї. Війська, що зберігають вірність Каддафі намагаються повернути під свій контроль ряд столичних кварталів. Мародери практично дісталися резиденції Каддафі, навколо якої зараз точаться запеклі бої. За даними Arabiya TV, там чути вибухи.

Поруч з цим місцем повстанці, як пише The Daily Telegraph, встигли розграбувати віллу сина лівійського лідера Каддафі Сааді, яка знаходиться безпосередньо поблизу сховища самого полковника.

З будинку Сааді Каддафі заколотники вивезли флакони з туалетною водою Davidoff і Armani, дизайнерський одяг, револьвер і навіть акустичну гітару. Сам Сааді Каддафі, як повідомлялося раніше, потрапив у полон до повстанців. Втім, і цим даним, можливо, не слід довіряти. Спочатку стверджували, що в полоні знаходиться і старший син полковника - Сейф аль-Іслам. Але незабаром той з'явився перед журналістами - на волі, живий і здоровий, повідомляє "Би-Би-Си".

Каддафі і його син повідомили президенту ФІДЕ, що не збираються залишати Тріполі

Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов повідомив, що говорив по телефону з Муамаром Каддафі та його сином Мухаммедом.

"Мені тільки що зателефонував Мухаммед Каддафі і заявив, що знаходиться в Тріполі, поруч зі своїм батьком", - сказав Ілюмжинов "Інтерфаксу" у вівторок.

"Мухаммед Каддафі стверджує, що сили, віддані його батькові,"вибивають щурів з міста", - передав слова Мухаммеда Ілюмжинов.

"Потім Мухаммед передав трубку своєму батькові", - зазначив президент ФІДЕ.

"Я живий і здоровий, перебуваю в Тріполі і не збираюся залишати Лівію. Не вірте брехливим повідомленнями західних телекомпаній", - за словами Ілюмжинова, заявив Муамар Каддафі.

Війська Каддафі піддали ракетному обстрілу місто Місурата, заявляють в НАТО

Війська лівійського лідера Муамара Каддафі дійсно випустили три ракети класу "земля-земля" по місту Місурата, яке контролюють опозиціонери, заявили у вівторок в НАТО.

Представник НАТО Оана Лунгеску пояснила, що ці ракети впали на прибережні райони Місурата в понеділок. Вони були випущені з околиць рідного міста Каддафі Сирта. Інформації про жертви і руйнування немає.

Британська розвідка допомагала повстанцям планувати наступ на Тріполі

Газета The Daily Telegraph з'ясувала, що ключову роль в різкому просуванні повстанців до Тріполі зіграла британська розвідка MI-6. Протягом кількох тижнів британські військові і розвідники допомагали опозиції в розробці плану атаки. Остаточний варіант був узгоджений близько 2,5 місяців тому.

На думку британських військових експертів, для успіху повстанцям потрібно було влаштувати бунт всередині самого Тріполі, на хвилі якого можна було б захопити місто. Наступ фактично почався з авіаудару британських ВПС по ключовим комунікаціям на південному заході Тріполі. Крім того, п'ять бомб були скинуті на секретну базу лівійських спецслужб, якою керував зять Каддафі Абдулла Сенуссі. Потім був ще ряд авіаударів по ключовим позиціям лівійської армії.

Тим часом на землі повстанці стягували зброю і бійців до Тріполі в очікуванні секретного сигналу про початок повстання. Представник Перехідної національної ради - головного органу управління опозиції - Махмуд Шаммая розповів, що умовним знаком мав стати виступ голови ПНС Мустафи Абдель-Джаліля на Libya TV в неділю ввечері.

Як тільки він вимовив у ефірі слова "ви повинні діяти", звернені до жителів Тріполі, група повстанців захопила мечеть Бен-Набі, яка знаходиться недалеко від центра міста. Через гучномовці, які зазвичай використовуються для збору людей на молитву, вони почали скандувати гасла проти Каддафі, заявляючи тим самим про початок битви за Тріполі.

Після цього безліч людей вийшли на вулиці Тріполі, а тим часом з Бенгазі і Ез-завії підтягувалися загони опозиції, яким вдалося практично безперешкодно увійти в місто. Таким чином, весь цей план виявився для Каддафі повною несподіванкою і застав його зненацька.

Google перейменував центральну площу Тріполі - з подачі опозиції

На мапах Google центральна площа Тріполі вже перейменована із Зеленої в Площу мучеників, як це неофіційно зробила опозиція, захопивши столицю. Насправді така назва була у площі до приходу Каддафі до влади.

Зміни в Google відбулися в неділю увечері, тобто через якісь кілька годин, як повстанці увійшли в Тріполі. Це стало можливим, оскільки Google дозволяє користувачам самостійно редагувати карти, а потім просто підтверджує зроблені зміни, передає Al Jazeera.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1014 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ