Вт, 2024-04-16, 10:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 18 » Капітан Costa Concordia втік одним з перших і боявся вернутися на борт
12:24
Капітан Costa Concordia втік одним з перших і боявся вернутися на борт
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Капітан затонулого біля берегів Італії круїзного лайнера Costa Concordia Франческо Скеттіно від початку затоплення судна брехав про події на борту і про свої дії. Про це свідчить аудіозапис телефонних розмов капітана з керівництвом берегової охорони, який потрапив у Мережу, та детальна їхня розшифровка, опублікована італійськими ЗМІ.

Як випливає із записів, викладених виданнями Il Messaggero, Corriere della Sera і Il Sole 24 Ore, Скеттіно, зокрема, запевняв, що особисто контролює процес евакуації, він також стверджував, що більшість пасажирів уже залишила судно. Причому про те, що капітан надає недостовірну інформацію, береговій охороні стало зрозуміло, очевидно, відразу ж: на запитання про кількість тих, хто залишився на борту, і про своє місцеперебування він відповісти не зміг, зауважує NEWSru.com.
Круїзний лайнер Costa Concordia, на борту якого перебували понад 4,2 тисячі осіб, з-поміж них 35 громадян України, зазнав аварії поблизу острова Джильо в ніч проти 14 січня. Жертвами катастрофи стали, за останніми даними, 11 людей, безвісти зниклими вважають 28 пасажирів.
Корабель напоровся на скелі о 21.45 за місцевим часом (22.45 за Києвом), отримавши пробоїну завбільшки близько 70 метрів. Як повідомляє РИА "Новости" з посиланням на газету Il Sole 24 Ore, перший телефонний дзвінок на мобільний телефон капітана від керівника портової влади Грегоріо Марія де Фалько надійшов о 00.32 за місцевим часом. За словами очевидців, у ту хвилину Скеттіно вже був на березі, покинувши корабель, зазначає видання.
Де Фалько спитав капітана, скільки ще людей залишаються на борту. Скеттіно відповів, що на лайнері перебуває 200-300 пасажирів, зазначивши, що решта 4 тисячі чоловік були евакуйовані протягом 40 хвилин після відповідної команди. "Зараз я повертаюся на місток. Я був на кормі, щоб зрозуміти, що відбувається", - заявив Скеттіно.
О 00.42 відбулася друга розмова берегової влади з капітаном Costa Concordia, під час якої його знову запитали, скільки людей лишилося ще евакуювати. "Я запитав команду, і мені сказали, що близько 100", - відповів він. Насправді в цей момент, зазначає Il Sole 24 Ore, евакуація фактично тільки починалася.
Нарешті нерви у Скеттіно, очевидно, здали, і всього через кілька секунд після ствердження, що він все контролює, капітан зізнався, що не може піднятися на борт, бо судно почало занурюватися під воду. Як уточнив Скеттіно, він покинув корабель. Ця заява шокувала співробітника берегової охорони, і він закричав: "Капітане, ви покинули корабель?!" "Ні, ні, як можна залишати корабель", - ймовірно, злякавшись відповідальності, схаменувся Скеттіно.
О 1.46 надійшов черговий дзвінок, в якому представник берегової охорони суворо розпорядився, щоб капітан вирушав на носову частину і керував евакуацією. Берегова охорона вимагала також повідомити, скільки на кораблі пасажирів і скільки з-поміж них дітей і жінок. "Вже є жертви", - обмовився співрозмовник, на що Скеттіно машинально поцікавився: "Скільки?"
"Це повинні сказати мені ви, що ви хочете робити? Хочете піти додому? Тепер повертайтеся наверх і повідомте нам, що можна зробити, скільки осіб і що їм потрібно", - наказав співробітник берегової охорони. Капітан обіцяв усе виконати, проте, за даними портової влади, Франческо Скеттіно більше не піднімався на борт Costa Concordia. Раніше пасажири повідомляли, що капітан евакуювався із судна в одному з перших відправлених на берег рятувальних човнів.
17 січня відбувся черговий допит капітана лайнера, проти якого порушено кримінальну справу. Скеттіно звинувачують у ненавмисному вбивстві, а також у тому, що він покинув судно до завершення евакуації пасажирів. Як пишуть італійські ЗМІ, йому може загрожувати до 15 років позбавлення волі.
Напередодні ввечері регіональний суд вирішив випустити капітана зі слідчого ізолятора міста Гроссето в італійській області Тоскана під домашній арешт. Як повідомив адвокат 52-річного капітана Бруно Лепоратті, його підзахисний вирушить додому до свого рідного містечка Мета ді Сорренто, що під Неаполем на Амальфітанському узбережжі.
Розмова капітана лайнера з береговою охороною. Розшифровка
Бi-Бi-Сi публікує повну розшифровку однієї з розмов капітана з береговою охороною.
Берегова охорона: Прийом.
Капітан: Добрий вечір, командире.
БО: Послухайте, мене звуть де Фалько, порт Ліворно. Я говорю з капітаном?
К: Добрий вечір, командире де Фалько.
БО: Будь ласка, назвіть ваше ім'я.
К: Я капітан Скеттіно, командир.
БО: Скеттіно?
К: Так.
БО: Послухайте, Скеттіно, на судні є люди, які не можуть звідти вибратися. Під носом судна - праворуч - є сходи. Піднімайтеся сходами на судно. Як повернетеся на судно, зв'яжіться зі мною і повідомте, скільки людей там залишилося. Вам зрозуміло? Я записую нашу розмову, капітане Скеттіно.
(Капітан намагається щось сказати, але працівник берегової охорони погано його чує. Чути голоси в кімнаті берегової охорони.)
БО: Говоріть голосніше! (Капітан намагається щось сказати) Капітане, прикрийте мікрофон рукою і говоріть голосніше!
К: В даний момент судно завалюється набік.
БО: Зараз по сходах в носовій частині спускаються люди. Вирушайте у зворотний бік, піднімайтеся на борт і скажіть мені, скільки людей на борту, і що у них є. Повідомте мені, скільки там жінок, дітей і як їм можна допомогти. І повідомте мені цифри по кожній групі. Вам зрозуміло?
Послухайте, Скеттіно, може, ви і врятували себе, але я вас виставлю в дуже поганому світлі. Ви за це заплатите. Чорт забирай, поверніться назад на судно!
(Чути галас. Мабуть, інші працівники берегової охорони кричать один одному про судно.)
К: Будь ласка...
БО: У такій справі не буває "будь ласка". Поверніться на судно. Підтвердіть, що ви повернетеся на судно!
К: Я в рятувальній шлюпці. Я тут. Я нікуди не піду. Я буду тут.
БО: Капітане, що ви робите?!
К: Я буду звідси координувати рятувальну операцію...
БО: (перебиває) Що ви там будете координувати! Поверніться на борт! Координуйте операцію з борту судна! Ви відмовляєтеся?
К: Ні, я не відмовляюся.
БО: Капітане, ви відмовляєтеся повернутися на судно? Повідомте причину, чому ви відмовляєтеся повернутися на борт.
К: (нечітко) ...Є ще рятувальна шлюпка...
БО: (перебиває, переходить на крик) Ти! Повертайся на судно! Це наказ! Тобі більше нема чого розглядати! Ти подав сигнал "покинути корабель". Тепер я віддаю накази! Поверніться назад на судно! Вам зрозуміло? Ви мене не чуєте?
К: Я повертаюся на судно.
БО: Повертайтеся! Зв'яжіться зі мною, як опинитеся на борту. Мої рятувальники вже на носі судна.
К: А де ваш рятувальний катер?
БО: Мій рятувальний катер - біля носа судна. Ідіть! Там вже є трупи, Скеттіно! Ідіть!
К: Скільки трупів?
БО: Я не знаю!.. Це ви повинні мені про це сказати.
К: Ви розумієте, що вже темно, і ми нічого не бачимо?
БО: То що - ви збираєтеся відправитися додому, Скеттіно? Вже темно, і вам час додому? Вирушайте до носової частини, де є сходи, і скажіть мені, що потрібно робити, скільки там людей і що їм потрібно! Негайно!
К: Мій старший помічник тут зі мною.
БО: Тоді обидва вирушайте! Обидва! Як звуть вашого помічника?
К: Його звуть Дмитро. (Шум)
БО: Як його прізвище? (Шум) Ви і ваш старпом повертайтеся на судно! Вам зрозуміло?
К: Слухайте, командире, я хочу повернутися на борт, але тут інша рятувальна шлюпка заглохла і тепер дрейфує. Я повідомив...
БО: (перебиває) Ви мені про це вже цілу годину розповідаєте! Повертайтеся на судно! Як опинитеся на борту, повідомте мені про кількість людей там.
К: Добре, командире.
БО: Рушайте! Негайно!

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1587 | Додав: admin | Теги: Франческо Скеттіно, Costa Concordia
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ