Пт, 2024-04-19, 15:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 19 » Карасьов вважає, що наступний майдан не буде мирним і терпимим до еліт
20:05
Карасьов вважає, що наступний майдан не буде мирним і терпимим до еліт
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парадокс першого бліцкригу влади полягає в тому, що адміністративне посилення призвело до її політичного та соціального ослаблення. Замість ліберальної, що захищає, правової стабільності правляча еліта пропонує поліцейську стабільність пресування і придушення, що не підтримується суспільством, вважає політолог Вадим Карасьов.

"Сьогодні стало очевидно, що основні суперечності сконцентровані між корупційною моделлю державності та вимогами ліберального економічного розвитку. Економіка і суспільство хочуть звільнитися від спрута бюрократії, податкового пресу, адміністративної зарегульованості, а держава цієї свободи не дає. У результаті тліє конфлікт між моделлю державності та реальним життям людей, які щодня зіштовхуються зі старою, корупційною державною машиною", — пише " Дзеркало тижня. Україна" у статті Карасьова. "Однак влада стає на інший шлях — згортання і обмеження простору свободи. З інституційного погляду, демократії в Україні стало менше, але ментально українці стали ближчими до демократії. Суспільство вже розуміє, що свобода — не ефемерне поняття, яке в ієрархії індивідуальних цінностей стоїть на другорядних позиціях. І в цьому полягає принципове значення першого року правління нової адміністрації: внаслідок її радянсько-ренесансної політики в суспільстві поступово проступають контури реального порядку денного.

Такий порядок формує не політтехнологічний, не маніпулятивний, не симуляційний, а реальний суспільний консенсус — вимога від держави антикорупційної, ліберальної, правової політики, демонополізації економіки. Реформи мають бути орієнтовані на виробництво свободи — економічної, соціальної, політичної", — вважає Карасьов.

Як зазначає автор, коаліційна, плюралістична, конкурентна за своїм політичним змістом політична система 2006-2010 років наразі поступається режимові домінуючого гравця, роль якого бере на себе президент. Проте, якщо звернутися до досвіду сусідніх Росії та Білорусі, то умовою стабільності та ефективності режимів, там виступає високий рейтинг президента на рівні 60-70%. З українським президентом ситуація набагато складніша. Президентський рейтинг Януковича після одного року коливається в районі 30%, причому з тенденцією до падіння, а не до зростання.

"Задекларована владою п’ятирічка реформ може стати п’ятирічкою соціальної та політичної нестабільності. Перед елітами зараз стоїть завдання утримати ситуацію під контролем, провести реформи згори й не допустити революції знизу. Замість проектування керованої демократії, що несе в собі потенціал нестабільності, необхідна керована реформація, лібералізація згори. Інакше ситуація може вийти з-під контролю, а новий Майдан уже не буде мирним, терпимим до влади та еліт", — йдеться в статті.

Згідно з результатами репрезентативного опитування, проведеного в грудні 2010 року дослідницьким інститутом ІFAK Ukraіne за замовленням Deutsche Welle. 79% українців найважливішими для держави вважають економічні проблеми. 50% громадян незадоволені тим, як уряд і президент України вирішують ці проблеми.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 948 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ