Чт, 2024-04-25, 23:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 6 » Каркас затонулого "Титаніка" ЮНЕСКО охоронятиме, як культурну спадщину
11:18
Каркас затонулого "Титаніка" ЮНЕСКО охоронятиме, як культурну спадщину
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

ЮНЕСКО бере під охорону остов потерпілого 100 років тому крах "Титаніка" як культурну спадщину, що знаходиться під водою, йдеться в комюніке організації, повідомляє NEWSru.com.

"В ніч на 14 квітня 1912 року "Титанік" зіткнувся з айсбергом у Північній Атлантиці і затонув. Цього року трагедії виповнюється 100 років, що означає, що остов опиняється під охороною Конвенції ЮНЕСКО про охорону підводної культурної спадщини від 2001 року", - відзначається в документі.

До теперішнього часу остов знаменитого пароплава не перебував під егідою організації, тому що дія конвенції поширюється лише на затонулі більше 100 років тому об'єкти.

ЮНЕСКО відзначає, що "Титанік" перебуває на чотирикілометровій глибині недалеко від острова Ньюфаундленд в міжнародних водах, і жодна держава не може претендувати на місце аварії.

"Відтепер держави-учасниці Конвенції мають право перешкодити знищенню, розграбуванню, продажу та несанкціонованому розповсюдженню знайдених на місці аварії корабля об'єктів. Вони можуть прийняти всі необхідні заходи для захисту уламків затонулого корабля, а також забезпечення належне ставлення до покоїв в них людським останкам", - говориться в комюніке.

Держави-учасники конвенції також можуть заборонити дослідницьку діяльність, науковий або етичний характер якої викликає сумніви.

"Крім того, держави-учасники Конвенції мають право вилучити незаконно підняті з дна предмети, а також закрити доступ в свої порти для тих судів, які при проведенні дослідницьких робіт не дотримуються принципи Конвенції", - повідомляє організація, нагадуючи, що Конвенція про охорону підводної культурної спадщини, яка вступила в силу 2 січня 2009 року, ратифікована 41 державою.

На момент споруди британський пароплав "Титанік" був найбільшим у світі пасажирським лайнером. У свій перший і останній рейс з Європи в Америку "Титанік" вийшов 10 квітня 1912 року, взявши на борт більше 2,2 тисячі осіб. Чотирнадцятого квітня, під кінець четвертого дня шляху, "Титанік" зіткнувся з величезним айсбергом і затонув о 02.20 15 квітня. За різними даними, загинули від 1,4 тисячі до 1,5 тисячі людей. Про сумно відомий пароплав написані десятки книг, сотні статей і нарисів, створено кілька фільмів.

Нагадаємо також, що журнал National Geographic до сторіччя трагічної загибелі трансатлантичного лайнера "Титанік" в квітневому номері публікує нові чудові зображення лежачого на дні океану судна, отримані за допомогою високих технологій.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 840 | Додав: adminA | Теги: ЮНЕСКО охоронятиме каркас затонулог, культурну спадщину
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ