Пт, 2024-04-19, 09:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 23 » Карликова Білосніжка - яскраво-червона й крижана
21:01
Карликова Білосніжка - яскраво-червона й крижана
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Американські астрономи виявили, що карликова планета 2007 OR10, відома також під неофіційною назвою "Білосніжка" (Snow White), майже повністю вкрита льодом, однак при цьому має червоне забарвлення, що може бути пов'язано з присутністю метану, повідомляє РИА Новости.

Цей об'єкт зовнішнього поясу астероїдів (поясу Койпера), який одержав індекс (225088) 2007 OR10, було виявлено в липні 2007 року групою під керівництвом Майка Брауна з Паломарської обсерваторії. Його яскравість була такою високою, що вчені припустили, що його поверхня має дуже високу відбивну здатність, за що Браун назвав карликову планету "Білосніжкою". У той час астрономи припускали, що це крижане тіло, що відкололося від іншої карликової планети - Хаумеа, і воно насправді білого кольору.

Однак нове дослідження групи Брауна, результати якого буде опубліковано в Astrophysical Journal Letters, виявило, що Білосніжка - найчервоніший об'єкт Сонячної системи.

Вчені провели серію спектрометричних спостережень за допомогою інфрачервоного спектрометра FIRE, встановленого в одній з обсерваторій у Чилі, а також фотометричні вимірювання за допомогою ширококутної камери WFC3 орбітального телескопа "Хаббл".

Фотометрія виявила, що Білосніжка червона, а спектрометричні вимірювання довели, що її поверхня покрита льодом. "Це нас дуже здивувало. Адже лід не червоного кольору. ...Лід дуже поширений на зовнішніх околицях Сонячної системи, але він майже завжди білий", - говорить Браун.

Проте серед транснептунових об'єктів існує ще один червоного кольору і вкритий льодом - Квавар, у відкритті якого Браун брав участь 2002 року. Ця карликова планета дещо менше від Білосніжки, але досить велика, щоб мати атмосферу й поверхню, вкриту кріовулканами які викидають з надр на поверхню струмені часток льоду. Але оскільки Квавар не такий великий, як карликові планети Плутон або Еріда, він не може надовго утримати леткі компоненти атмосфери, такі як метан, чадний газ або азот.

Квавар втрачає атмосферу, і зараз у нього залишилося тільки трохи метану. З плином часу вплив космічної радіації перетворює метан на довгі вуглеводневі молекулярні ланцюжки червоного кольору. Як іній, що покриває луку холодним ранком, цей трансформований метан осідає на крижаній поверхні Квавара, надаючи їй рожевого відтінку.

Спектр 2007 OR10 схожий на спектр Квавара, що вказує на подібність процесів на двох небесних тілах. "Ця комбінація - червоний колір і вода - і підказала мені розгадку: метан", - пояснює Браун. За його словами, зараз ми спострігаємо останій подих Білосніжки - 4,5 мільярда років вона поволі втрачала свою атмосферу, і тепер її лишилося зовсім небагато.

Браун зазначає, що присутність метану потребує додаткової перевірки, що її може бути проведено за допомогою великих телескопів, наприклад обсерваторії Кека.

Інше завдання, за словами Брауна, - дібрати для карликової планети офіційну назву, після чого вона отримає офіційний статус карликової планети. Дотепер цей статус, що надається Міжнародним астрономічним союзом, мають лише п'ять небесних тіл - Плутон, розжалуваний до цього рівня з повноцінної планети, об'єкти поясу Койпера - Еріда, Хаумея та Макемаке, а також об'єкт головного поясу астероїдів – Церера.

За оцінками астрономів, у поясі Койпера може бути близько 400 карликових планет завбільшки як Білосніжка.

Нагадаємо, що в першій декаді серпня Європейське космічне агентство (ESA) оприлюднило унікальні фотографії південного полюса Марса в час літнього сонцестояння. Знімки було зроблено апаратом Mars Express ще 17 травня 2010 року, проте опубліковано лише зараз. Зазвичай полярні регіони вкриті сумішшю замерзлого вуглекислого газу та криги, проте влітку весь вуглекислий газ випаровується. Таким чином, усі світлі плями на фото - це лід.

За словами вчених, частина води, випаровуючись, накопичується під поверхнею шапок, зрідка прориваючи крижаний покрив вибухоподібними викидами. Крім того, полярний регіон оточено полем дюн, що простягаються на південь на відстань до 600 кілометрів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1041 | Додав: admin | Теги: Snow White, Білосніжка, карликова планета 2007 OR10
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ