Чт, 2024-03-28, 16:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 1 » Хорватія офіційно стала членом ЄС: святкували скромно
10:03
Хорватія офіційно стала членом ЄС: святкували скромно
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Хорватія сьогодні, 1 липня, офіційно стала 28-ю державою-членом Європейського Союзу. Святкування з нагоди урочистої події були не такими пишними, як раніше в подібних випадках, і багато в чому пройшли під знаком дискусій про стан як хорватської економіки, так і подальшої долі ЄС.

Враховуючи, що економіка балканської країни вже п'ятий рік не виходить з рецесії, а безробіття сягає рекордних 21% працездатного населення, мало хто з хорватів налаштований широко відзначати довгоочікувану європейську інтеграцію, зазначає ІТАР-ТАСС.

У Брюсселі також стурбовані численними економічними проблемами, з якими зіткнувся ЄС в останні роки. Саме вони стали причиною численних непорозумінь всередині спільноти і спекуляцій про його можливий розпад.

Згідно з останніми даними дослідження громадської думки, вступ Хорватії до Євросоюзу беззастережно підтримує лише близько 23% населення країни. За час кризи євро привабливість ЄС в очах громадян істотно померкла, і, на думку багатьох хорватів, європейська інтеграція не принесе країні нічого хорошого, про що наочно свідчать нещодавні приклади Греції та Португалії.

Президент Хорватії Іво Йосипович розповів в інтерв'ю одному з місцевих телеканалів, що останнім часом західні журналісти часто ставили йому запитання про те, чому Хорватія хоче вступити до Євросоюзу. "Тому що ми віримо, що у ЄС є майбутнє", - підкреслив президент.

Хорватія приєднується до євроспільноти через трохи більше 20 років, що пройшли з моменту початку війни за незалежність, за чотири роки якої в країні загинули близько 20 тисяч осіб.

Країна з населенням 4,4 млн осіб стала другою за ліком державою, що входила до складу колишньої Югославії, яка стала членом Європейського Союзу. Першою до ЄС ввійшла в 2004 році Словенія.

На подолання шляху до ЄС Хорватії знадобилося сім років непростих і часто непопулярних реформ і рішень, здійснюваних під контролем Брюсселя. Зокрема, Загреб видав Міжнародному трибуналу з колишньої Югославії кількох високопоставлених військових і політичних діячів, обвинувачених у скоєнні військових злочинів, що викликало вкрай негативну реакцію громадян.

Влада також змушена була продати багато прославлених суднобудівних корабелень, які загрузли в багатомільйонних боргах. У країні почалася боротьба з корупцією в усіх ешелонах, у результаті чого за ґрати потрапив навіть колишній прем'єр-міністр Іво Санадер.

Звістка про те, що через зайнятість урочисту церемонію вступу Хорватії до ЄС не відвідає неформальний лідер блоку - канцлер Німеччини Ангела Меркель - також не додала святкового духу.

Пославшись на надзвичайну зайнятість, Меркель надіслала керівництву Хорватії відеопослання, в якому крім привітань звернула увагу на необхідність зміцнення верховенства закону і подальшої боротьби з корупцією.

На думку ряду аналітиків, для Хорватії, значну частину надходжень до бюджету якої дають доходи від туризму, вступ до Євросоюзу пожвавить туристичний сектор і забезпечить такий необхідний проблемній економіці стимул.

Експерти сходяться на тому, що приєднання до ЄС, безумовно, поліпшить імідж Хорватії як туристичного напрямку і навіть зможе принести нові інвестиції: туризм забезпечує ключову підтримку для економіки країни, яка бореться з рецесією майже безперервно від 2009 року. Торік на частку туризму припало близько 15% ВВП країни - загальна сума доходу становила близько 6,8 млрд євро.

До інших безумовних плюсів можна зарахувати і те, що вступ Хорватії до Євросоюзу значно підніме статус країни, і що Загреб отримає життєво необхідні субсидії ЄС.

За даними Мінфіну, в 2013 році держава отримає від ЄС 800 млн євро, потім з року в рік ця цифра буде тільки збільшуватися. Крім того, Хорватія підвищить свою інвестиційну привабливість, а її громадяни зможуть абсолютно вільно пересуватися територією ЄС, легко працевлаштуватися і отримувати високоякісну європейську освіту.

У той же час ціна членства ЄС для Хорватії може виявитися непомірно дорогою. Головні побоювання хорватів полягають в тому, що економічно слабка країна може не витримати нерівної конкуренції із сильними сусідами. Зокрема, з італійцями, які можуть на корені скупити місцевий бізнес.

Багато хто боїться різкого підвищення цін, притому що заробітні плати залишаться на попередньому ж рівні, а також запровадження для хорватського бізнесу завищених європейських вимог і, відповідно, розорення місцевих компаній.

Заклопотаність викликає також можливість напливу в балканську країну величезної кількості нелегальних мігрантів.

Багатьох хорватів лякає перспектива виплати своїх кровних заощаджень у загальноєвропейський "казан", звідки ці кошти підуть на виплату грецьких пенсій, португальської допомоги з безробіття. Крім того, багато хто сумнівається в майбутньому ЄС і євровалюти, надто на тлі закликів низки країн до виходу з єврозони і повернення до національних валют.

Не тішить хорватів і перспектива остаточно втратити економічну самостійність, зокрема в світлі нещодавніх домовленостей лідерів Італії та ФРН про створення єдиного економічного уряду єврозони.

Противники вступу Хорватії в ЄС вивісили чорні прапори

Противники вступу Хорватії до Європейського Союзу зустрічають цю дату, вивішуючи над своїми будинками чорні прапори. Активісти об'єдналися в соціальній мережі Facebook у відповідній групі.

"Закликаємо всіх 1 липня, коли Хорватія стане членом ЄС, вивісити на своїх будинках, балконах і вікнах чорні прапори. Для цього достатньо старої мітли і чорної майки - Євросоюз не заслуговує більшого", - підкреслюють організатори акції.

Представники руху "Окупуй Хорватію" також оголосили про проведення в Загребі акції протесту проти вступу в ЄС. Вони мають намір пройти колоною міськими вулицями до центральної площі бана Єлачича, де пройдуть головні урочистості.

На думку демонстрантів, входження до Європейського Союзу не стане "чарівним" розв'язанням усіх проблем, а навпаки, відкриє масу інших доленосних питань. "Вступ до ЄС - економічний геноцид щодо громадян країни", - підкреслюють активісти.

Урочиста церемонія

Офіційно Хорватія розпочала своє членство в ЄС сьогодні опівночі за місцевим часом (01.00 за Києвом). На урочистій церемонії на площі бана Йосипа Елачича в центрі Загреба було присутнє все керівництво ЄС, багатьох європейських держав та країн Балканського регіону.

До присутніх звернулися голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, а також глави Європарламенту та Єврокомісії Мартін Шульц і Жозе Мануел Баррозу.

"Хорватія сьогодні стає 28-м членом єдиної європейської родини, - підкреслив Баррозу. - Ми впевнені, що Євросоюз стане для хорватів спільним домом, який наближає всіх нас до кращих часів".

"Сьогодні ми всі - свідки історичного дня, - вказав Шульц. - Хорватія після багатьох років воєн і нестабільності входить у європейську сім'ю".

"Ласкаво просимо до Європейського Союзу", - вітав у свою чергу хорватських громадян Герман Ван Ромпей.

На прикордонних переходах Хорватії рівно опівночі були відкриті таблички із символами ЄС, а на кордонах зі Словенією та Угорщиною знято всі митні пости. Свято з нагоди вступу республіки до ЄС продовжилося до глибокої ночі і закінчилося феєрверками по всій території країни.

У 2001 році Хорватія і Євросоюз підписали Угоду про стабілізацію та асоціацію. Заявку на вступ до складу ЄС Загреб подав в 2003 році, а офіційний статус кандидата отримав в червні 2004 року.

Переговори про вступ почалися в жовтні 2005 року і завершилися в грудні 2011 року підписанням у Брюсселі відповідного договору. Його ратифікація парламентами 27 країн-членів ЄС завершилася аж у березні цього року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 903 | Додав: admin | Теги: Хорватія, стала членом єс
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ