Чт, 2024-04-25, 09:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Липень » 26 » "Хресна хода" йде на Київ - 26 липня, преса
18:31
"Хресна хода" йде на Київ - 26 липня, преса
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Інакше ніж провокацією не назвеш "ходу" "мирян" Московського патріархату українськими дорогами, розпочату ще на початку нинішнього місяця 3 липня з Донбасу, зі Святогірської лаври. Від 9 липня пішли ходоки з Почаївської лаври, що на заході країни.

Куратори запланували, що ці потоки зустрінуться в Києві 27 липня на Володимирській гірці напередодні святкування Дня Хрещення Русі, разом пройдуть в Києво-Печерської лаври, де відбудеться урочисте богослужіння. А 28 липня на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври буде здійснено урочисто Божественно літургію.

За словами очевидців, в учасників ходи помічені "георгіївські" стрічки і значки із зображенням Миколи II... Супроводжують "паломників" міцні чоловіки з армійською виправкою. Декотрих з них вже ідентифікували як спецназівців сусідньої держави. За даними Головного управління розвідки Міноборони України, російські спецслужби мають намір використовувати "хресний хід" для організації провокацій.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав переконаний, що будь-які спроби перешкодити проведенню так званої хресної ходи, організованої УПЦ (МП), можуть зіграти на руку ворогам України, однак додав, що якщо учасники цієї ходи будуть декларувати антиукраїнські гасла і здійснювати провокації, то це стане кінцем Московського патріархату в Україні.

Не такими лояльними, як столичні керівники, виявилася міськрада Борисполя, заборонивши хресний хід УПЦ МП через своє містечко, а в Житомирі ініціативу перехопили проукраїнські активісти, перешкодивши "ходокам" "промарширувати" центром міста.

Неоднозначні наміри добровольців: якщо "Правий сектор" збирається забезпечувати громадську безпеку "ходи" на завершальному етапі, то активісти ОУН встановили пікет на 19-му кілометрі траси Київ-Житомир і збираються перешкоджати "паломникам" увійти в столицю.

Нагадаємо, що 16 червня ВР України прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томас щодо автокефалії Православної церкви в Україні, пише Тарас Здоровило в статті "Сотні Майдану будуть припиняти провокації під час хресної ходи" в газеті "Україна молода".

Близько тисячі учасників так званої хресної ходи миру, любові і молитви, організованої Українською православною церквою Московського патріархату, наближаються до Києва. Завтра, 27 липня, дві колони, що вийшли три тижні тому назустріч одна одній з Донецької та Тернопільської областей, планують зустрітися на Європейській площі столиці і разом вирушити на молебень, який предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій проведе на Володимирській гірці. Заявлений організаторами кількість учасників заходу - 30 тисяч осіб. Потім хресний хід попрямує в Києво-Печерську лавру, де намічені урочисті богослужіння, приурочені до чергової річниці хрещення Київської Русі та пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

У соцмережах запідозрили, що під виглядом вірян до столиці можуть зайти "зелені чоловічки". А спікер парламенту Андрій Парубій назвав хресний хід "проектом Кремля": "Ми з вами стаємо свідками того, як одна з релігійних організацій, яка має свій духовний центр у країні-агресорі, мобілізує велику кількість своїх віруючих і стягує їх до Києва на 27 липня, називаючи це мирним хресним ходом. За нашою інформацією, Кремль вже підготував сценарій провокацій на вулицях столиці". Голова Верховної Ради зазначив, що до Києва можуть підтягнути прихильників проросійських організацій, які раніше вже брали участь у провокаціях.

Голова СБУ Василь Грицак також не виключає, що релігійну ходу використовують задля дестабілізації ситуації в Україні. За його словами, є віруючі, які щиро беруть участь у заході, а є люди, які "дуже далекі від Бога і зроблять все, щоб здетонувати ситуацію в державі". При цьому Василь Грицак запевнив, що українські спецслужби будуть напоготові.

Тим часом в Українській православній церкві Московського патріархату спростовують підозри в сепаратизмі і провокації і заявляють про неприпустимість використання під час хресного ходу будь-яких політичних гасел і атрибутики. При цьому організатори наголошують, що співпрацюють з владою і правоохоронцями для забезпечення безпеки молебню в Києві, а ажіотаж навколо заходу вважають штучним.

"Найбільше, що може зробити наша церква, - це закликати до миру і посилити молитви про дарування миру нашій українській землі, що ми і робимо з початку збройного протистояння. Але, незважаючи на миротворчу місію нашої церкви, її намагаються зробити ворожою українському суспільству. Сьогодні на мирній території України розгорається міжконфесійна війна, створюються різні провокації, які спрямовані як проти духовенства та віруючих зокрема, так і проти Української православної церкви в цілому. В той же час нам відомі окремі випадки, коли об'єднавча сила молитви віруючих творила чудеса", - заявив предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій, закликаючи православних українців взяти участь у хресній ході.

Проте депутати Бориспільської міськради вирішили від гріха подалі заборонити прохід учасників ходи через місто "з метою уникнути провокацій, міжконфесійних конфліктів, масових заворушень, недопущення транспортного колапсу". Отож вірянам, що йдуть до Києва зі сходу країни, доведеться обійти Бориспіль.

У той же час столична міськрада дозволила хресну ходу, оскільки в київському управлінні СБУ запевнили, що забезпечать у місті порядок і спокій. Хоча депутати від партії "Свобода" пропонували колегам перенести захід віруючих за межі Києва. "У лютому 2014 року за хоругвами й іконами, з жінками з дітьми в Севастополь заходили "зелені чоловічки". Так само було в березні, квітні в Луганську і Донецьку, коли за "мирним" Московським патріархатом заходив Путін", - підкреслив лідер фракції "Свобода" в Київраді Юрій Сиротюк, аргументуючи необхідність заборонити хресний хід у столиці.

Раніше члени Організації українських націоналістів заявили, що не пустять учасників ходи до столиці. Однак поліція не дозволила активістам ОУН встановити намети на узбіччі Житомирської траси під Києвом. Тому близько 50 націоналістів розташувалися на карематах. Втім, перекрити трасу "оунівцям" швидше за все не вдасться, оскільки за їхніми діями пильно спостерігають численні співробітники правоохоронних органів.

"Наше головне завдання, щоб під час хресного ходу не допустити будь-яких провокацій, - заявила в ефірі телеканалу "112.Україна" глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе. - Після того вибуху, який стався в центрі Києва (вбивство Павла Шеремета - ред.), я особисто мала сумніви, щоб проводити в Києві якісь масові заходи. Але у нас є Конституція, і вона говорить чітко про права на демонстрацію, висловлювання, пересування і так далі".

За словами Деканоїдзе, поліція вже кілька тижнів забезпечує правопорядок хресного ходу. "Зі сходу йде десь 200-250 чоловік, і з заходу - близько 800. Вони вже перебувають у Київській області. Там задіяна не тільки Нацполіція, ми співпрацюємо з СБУ і Нацгвардією. У Києві під час хресного ходу безпеку забезпечуватимуть близько чотирьох з половиною тисяч поліцейських", - додала керівник Нацполіціі.

У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у всіх учасників ходи в Києві перевірять паспорти, "щоб не було іноземців і провокаторів", і проведуть через металошукачі. "Ми зробимо все, щоб забезпечити право людей прийти і безпечно помолитися. Хоча по-людськи не зовсім розумію, чому молитися за мир треба в країні, яка стала жертвою агресії, а не в країні, яка є агресором... Логічніше було б автобуси туристичного агентства пана Ахметова направити в Москву і там імітувати хресний хід. Тому що насправді ніхто не йде, йдуть півтора-два кілометри перед населеним пунктом, потім вантажаться в автобуси і переїжджають", - сказав Юрій Луценко.

Генпрокурор закликав патріотичні організації, які мали намір перешкоджати заходу, організованого Московським патріархатом, проявити свою проукраїнську позицію якій взяли участь 28 липня в богослужінні і хресній ході, які ініціювала Українська православна церква Київського патріархату. Про це пише Олександр Галух у статті "Юрій Луценко: "Не зовсім розумію, чому молитися за мир треба в країні, яка стала жертвою агресії, а не в тій, яка є агресором" в газеті "Факты и комментарии".

Хресна хода - очевидна політизація з боку УПЦ Московського патріархату. Це ще одне свідчення того, що Московський патріархат, на жаль, грає на руку ворогові, пише Олексій Гарань у видання "Новое время".

За часів митрополита Володимира в УПЦ МП мали місце деякі позитивні тенденції: вона намагалася діяти нейтрально. Митрополит балансував різні крила всередині церкви; існувало й проукраїнське крило.

Однак зараз всі дії цієї церкви демонструють, що вона повертається до тієї ж політизації, яка мала місце на початку 2000-х років, коли ця церква дуже відкрито підтримувала Януковича. Останні ж її дії вочевидь шкодять інтересам громадянського миру в Україні.

Перш за все виникає питання, чому ці колони йдуть молитися саме в Київ. Складається таке враження, ніби саме в Києві є епіцентр проблеми, хоча ми знаємо, що це зовсім не так. Ось якби ці колони прийшли в ту ж таки Святогірську лавру в Слов'янську, недалеко від лінії фронту, і молилися за мир там, це було б зрозуміло. В даному ж випадку абсолютно зрозуміло, що ця акція підтримує напруження в суспільстві і може призвести до конфліктів.

На жаль, наші правоохоронні органи і спецслужби пропустили момент, коли акція тільки готувалася, адже діяти потрібно було на самому початку. Саме тоді слід було попрацювати з ієрархами УПЦ МП. Думаю, на них можна було знайти способи впливу, надто з огляду на те, що на багатьох з них є компромат, та й сама церква має певні бізнес-інтереси. Треба було пояснити ієрархам небажаність такого кроку.

Зараз, коли хресний хід вже йде, а в ньому беруть участь багато людей, треба бути дуже обережними, щоб не спровокувати конфлікти або зіткнення, адже це саме те, чого чекає від нас Росія. Вони в будь-якому випадку отримають свою картинку для медіа, якщо колона зайде до Києва, але якщо при цьому відбудуться ще й сутички, розкручувати цю картинку стане набагато легше.

Як діяти далі? Один з варіантів - оточити цю колону кордоном поліції і таким чином провести через місто. Вже було повідомлення про встановлення металошукачів. Треба дати зрозуміти, що провокацій не допустять, в тому числі і з боку тих, хто йде в колоні.

Теоретично можливий і інший сценарій - якщо противники маршу збираються перекрити цій колоні вхід до Києва, поліція може зайняти місце між двома колонами, перешкодити зіткненням і направити цю колону в іншому напрямку. Наприклад, без заходу на Володимирську гірку. Але тут необхідні дії повинні вираховувати спецслужби і правоохоронні органи. У будь-якому випадку, необхідно уникнути зіткнень з прихильниками Київського патріархату.

Що ж стосується киян і вірян з інших міст, найкраща реакція для них - приєднатися до ходи Київського патріархату, яке відбудеться 28 липня, пише Олексій Гарань у статті "Чим загрожує Україні хресна хода" у виданні "Новое время".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 971 | Додав: adminA | Теги: 26 липня, преса, Київ, хресна хода
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ