Ср, 2024-04-24, 14:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 5 » Християни Східного обряду сьогодні святкують Світле Христове Воскресіння
12:24
Християни Східного обряду сьогодні святкують Світле Христове Воскресіння
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
Свято Світлого Христового Воскресіння - Великдень - головна подія року для християн, найбільше свято. Сьогодні кожен християнин вітається словами "Христос воскрес!", у відповідь звучить підтвердження цих слів - "Воістину воскрес!".

Слово "Пасха" прийшло з грецької мови і означає "проходження", "позбавлення". Цього дня віряни торжествують, що через Христа Спасителя людство позбулося рабства дияволу і отримало в дар життя і вічне блаженство, душа християнина немов наповнена світлою радістю і зустрічає воскреслого Ісуса Христа.

Наступний тиждень, який має назву Світла седмиця, стане для християн часом святкування Великодня.

Всі ці дні в храмах будуть залишатися відкритими царські врата в знак того, що своєю смертю Ісус Христос відкрив людям дорогу в рай.

Крім того, майже постійно будуть дзвонити церковні дзвони, тому що, за давньою традицією, будь-який бажаючий отримає можливість забратися на дзвіницю і подзвонити у дзвін, поділившись, таким чином, з іншими пасхальною радістю.

На Великдень віряни йдуть до церкви на всеношну, пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю. У кошиках несуть різноманітні страви: паски, ковбаси, сало, хрін, голубці, яйця - словом, усе, на що здатна кулінарна фантазія. Урочиста процесія зі священиком благословляє людей і освячує водою.

За традицією, повернувшись додому, починають усі розговлятися. Вважалося, що перш ніж сісти за стіл, дівчатам треба вмитися водою, в якій лежить свячене великоднє яйце, щоб вона була такою ж уродливою. Але яким би не було кулінарне розмаїття на столі, починали завжди з паски. Навіть крихти цього хліба, які впали додолу, у жодному разі не викидалися на сміття. Відрізаний окраєць зберігали як талісман, що приносить щастя.

Існує велика кількість великодніх забав у різних народів. Найбільш відома - гра в битки: коли і діти, і дорослі вибирають крашанки і стукають ними - чиє яйце розіб'ється, той програв і віддає його.

Свято Великодня щороку відзначається в різні числа і місяці, час його святкування "переходить" по своїй даті, але завжди припадає на неділю. Усі свята, пов'язані календарно з Великоднем (Вербна неділя, Вознесіння і Трійця), теж змінюють свою дату.

В останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірян і духовенства з посланнями, присвяченими святу Христового Воскресіння.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: християни східного обряду, Світле Христове Воскресіння
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ