Пт, 2024-03-29, 13:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 6 » Кияни збирають акцію протесту проти передачі "Софії Київської" у підпорядкування Табачнику
15:02
Кияни збирають акцію протесту проти передачі "Софії Київської" у підпорядкування Табачнику
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Згідно з проектом указу президента, заповідник "Софія Київська" повинен перейти під управління Міністерства культури. Поки не підписаний президентом указ припускає передачу Мінкульту 14-ти національних і державних заповідників, зокрема заповідника "Бабин Яр", повідомляє "Главред".

"Йдеться про передачу в управління Міністерства культури всіх заповідників, якими управляв Мінрегіонбуд. Річ у тім, що вся сфера охорони культурної спадщини повинна бути зосереджена в одному відомстві. Саме таку практику застосовують за кордоном. Не принципово, яке саме це буде міністерство, але у всьому світі це саме Мінкульт", - говорить Олена Сердюк, НДІ пам'ятникоохоронних досліджень.

Втім, представників громадських організацій, що захищають буферну зону Софії Київською від забудов, така перспектива тільки лякає. "Зараз в охоронній зоні навколо Софії є 30 землевідведень під будівництво. І на кожен і них є узгодження Мінкульта. Чи можемо ми довіряти такому відомству Софію? Ми боїмося, що тоді вся буферна зона буде забудована "хайяттамі", - пояснює Марина Соколова, адвокат, виступаючи в судах проти будівництв в охоронній зоні Софії. За її словами, Міністерство взагалі не розцінює охоронну зону як землі історико-культурного призначення.

Це є дуже небезпечним кроком, з огляду на те, що міністерство культури фактично підтримує плани керівників Московського патріархату щодо передачі представникам цієї конфесії найбільших національних пам’яток України, зазначають активісти громадського руху "Save Old Kyiv".

З 1943 року, з моменту визволення столиці від німецько-фашистських загарбників Софія Київська знаходиться у підпорядкуванні Мінрегіонбуду.

Що очікує Софію, можна бачити на прикладі сумної долі заповідника "Києво-Печерська Лавра":

1. Руйнування пам’яток та передача їх УПЦ (МП). Стан печер у Лаврі, котрі передані у користування УПЦ (МП) викликає серйозне занепокоєння у експертів міжнародних організацій, зокрема, ІКОМОСу, що відображено у їх звітах. Зруйновано пам’ятку архітектури – Західні в’їзні ворота Лаври. Територія Лаври використовується для побудови адміністративних будівель для духовенства УПЦ (МП), що прямо заборонено відповідно до Конвенції про охорону об’єктів всесвітньої спадщини, ратифікованої Україною. Монастирем на території Лаври активно проводиться комерційна та господарська діяльність.

2. Виселення музеїв та звільнення наукових кадрів. Зараз за участі міністерства культури формуються плани щодо виселення найбільш важливих для України музеїв з території Лаври. З подачі керівництва заповідника здійснюється масове звільнення найбільш кваліфікованих наукових кадрів, таким чином руйнуючи наукову роботу у заповіднику.

3. Забудова буферної зони. Мінкульт погоджує дозволи на усі будівництва, що відбуваються у охоронній зоні об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Представники міністерства, всупереч обов’язкам України у відповідності до Конвенції про охорону всесвітньої спадщини, в судах допомагають забудовникам реалізовувати свої плани.

В той же час експерти ІКОМОС та ЮНЕСКО відзначають досить непоганий стан збереження об’єктів Національного заповідника "Софія Київська", музеї звідти ніхто і не думає виселяти, заповідник і мінрегіонбуд досить результативно протистоять намірам забудовників здійснювати протиправні будівельні проекти навколо Софії, пише активіст організації Ігор Луценко у своєму блозі.

Представники УПЦ (МП) неодноразово виявляли бажання отримати храм Софії Київської у своє розпорядження для проведення служб. На одностайну думку експертів, це призведе до катастрофічних наслідків для фресок Софії.

Активісти руху закликають киян прийти на акцію протесту – 8 лютого, о 13-00, Софіївська площа.

До акції не причетна жодна політсила. Трудовий колектив Національного заповідника Софія Київська прийме участь у заході, з огляду на обідню перерву. Організатор – група небайдужих до долі Софії громадян, члени трудового колективу Заповідника, жителі навколишніх кварталів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 882 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ