Пт, 2024-04-19, 00:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 14 » Київ не хоче, щоб "Газпром" поглинув "Нафтогаз"
15:20
Київ не хоче, щоб "Газпром" поглинув "Нафтогаз"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Напередодні візиту президента Росії Медведєва до Києва глава Мінпаливенерго Юрій Бойко провів у Москві перші переговори з питання об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". І хоча їхні підсумки невідомі, влада на всіх рівнях підкреслює, що не погодиться на поглинання "Нафтогазу" "Газпромом", пише сьогодні "Комерсант-Україна" .
Замість цього Україна хотіла б зберегти контроль у новій компанії, пропонуючи Росії внести в неї як активи частину російських газових родовищ та українські труби, зазначає видання.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в інтерв'ю The Financial Times учора заявив, що влада країни відмовляється від пропозиції російського прем'єр-міністра Володимира Путіна про злиття газових монополій двох країн, якщо воно означає поглинання НАК "Нафтогаз України" "Газпромом".

"Ми сказали, що подумаємо про це, але очевидно, що існують серйозні перешкоди повної інтеграції двох компаній, - пояснив чиновник .- Ми не збираємося поступатися контролем над "Нафтогазом". Ми готові укладати тільки ті угоди, які передбачають гарантії контролю над активами, що перебувають на нашій території і відіграють важливу роль у нашому економічному розвитку загалом".

Про ідею злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" 30 квітня в Сочі розповів Путін. Проте за вартістю "Нафтогаз" еквівалентний лише близько 8% акцій "Газпрому". Україна з самого початку стримано реагувала на пропозицію, підкреслюючи, що хотіла б рівноправного злиття.

Вчора в ефірі радіо "Ехо Москви" Янукович ще раз підтвердив цю позицію: "Якщо би в Сочі був я, я б простягнув Путіну руку і сказав: "згоден - 50 на 50" .

А за тиждень до цього глава держави чітко заявив, що ініціатива прем'єр-міністра Російської Федерація не означає, що вона буде розглядатися Україною і буде ухвалено відповідне рішення.

За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, уряд хоче "об'єднати системи на рівних - 50 на 50, а ще краще - 60 на 40 на користь України, і повноцінно керувати новою компанією". Депутат уточнив, що це можливо, якщо "Газпром" внесе до СП частину своїх родовищ і об'єднає їх з "Нафтогазом".

Учора в Москві Бойко провів перші переговори про злиття компаній з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером. "Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" - абсолютно прагматичне рішення , - сказав за підсумками пан Міллер. - Ця ідея зумовлена спільною історією розвитку газової галузі наших країн, зокрема єдиним газотранспортним комплексом, створеним ще за часів СРСР".

Україна як альтернативу злиттю пропонує повернутися до питання модернізації газотранспортної системи (ГТС).

Прем'єр-міністр Микола Азаров вчора заявив, що сподівається на завершення переговорів про це до липня.

Джерело в Мінпаливенерго уточнило: "До червня ми повинні запропонувати Росії і ЄС конкретний сценарій модернізації ГТС". За його словами, розглядаються три варіанти фінансування: кредити російських і західних банків на тривалий період під прийнятний відсоток, кредити "Газпрому" і західних енергокорпорацій на таких же умовах, а також створення консорціуму з управління ГТС і виділення коштів його учасниками як вкладення в статутний капітал. Янукович оцінив модернізацію ГТС України в 600-700 млн дол.

Глава "Газпрому" у відповідь назвав як аргумент те, що українська ГТС створена для транспортування російського газу до Європи. "А, як відомо, будь-яка труба є цінним активом, тільки якщо вона заповнена газом", - наводяться слова Міллера в повідомленні "Газпрому".

Обходитися без ГТС російська монополія розраховує після будівництва газопроводу South Stream з Росії до Європи по дну Чорного моря (його планується запустити в 2015 році).

Янукович стверджує, що перспектива появи South Stream Україну не лякає. "Якщо це спосіб тиску на Україну, то ми це розуміємо. А якщо конкурентна боротьба, то ми до неї готові", - сказав учора президент.

Тим не менш директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що Україна піде на злиття "Газпрому" і "Нафтогазу", тільки якщо Росія відмовиться від South Stream.

Інакше, пояснює експерт, об'єднання буде "просто передачею Росії частини українського ринку без будь-якої користі для влади України".

Президент центру глобального вивчення "Стратегія XXI" Михайло Гончар зазначає, що "Нафтогаз" є найбільшим платником податків України - у 2009 році компанія перерахувала до бюджету 3,5 млрд дол, або 9% від його доходів. Наступний раунд переговорів щодо газових відносин Росії і України може відбутися 17-18 травня в ході першого офіційного візиту Медведєва до Києва.

Опозиція готується зустріти Медведєва протестами і боїться, що "Газпром" може відкусити Чорноморський шельф України

При цьому саме в ці два дні опозиція може провести значні акції протесту. Про це заявив депутат від НУ-НС Борис Тарасюк в ефірі "5 каналу".

"Ми ще не ухвалювали остаточного рішення стосовно акцій протесту 17-18 травня. Я не виключаю, що це можуть бути значні акції протесту, тому що готуються до підписання документи, які не можуть не становити загрозу на багато років вперед", - сказав він.

"Я не сприймаю ті казки, які розповідав перший віце-прем'єр у середу стосовно тих документів, які повинні підписати", - зазначив Тарасюк.

"Він злукавив, і не сказав про ті документи, які будуть підписуватися в ході цього візиту. А це документи, які мають стратегічний характер, які можуть впливати на долю нашої держави, на її позиції на міжнародній арені на багато років вперед", - підкреслив він.

За словами депутата, "цей візит президента РФ слід розглядати в ланцюзі подальших поступок нинішньої української влади і здачі засадничних національних інтересів".

Водночас 2 дні тому перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, доповідаючи про розвиток співробітництва з Росією, пообіцяв, що під час візиту Медведєва буде підписано 5 угод.

Перша - між Україною і Російською Федерацією про демаркацію українсько-російського державного кордону. Друга - проект угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про співробітництво в сфері використання і розвитку навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС. Третя - проект угоди про міжбанківську співпрацю між Укрсексімбанком і ВАТ "ВТБ".

Четверта - проект угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки РФ про першочергові заходи щодо розвитку науково-освітнього співробітництва на 2010-2012 роки. І п'яте - проект програми співпраці між Міністерством культури і туризму України та Міністерством культури РФ на 2010-2014 роки.

При цьому раніше міністр закордонних справ заявляв, що під час візиту президента Росії в Україну буде підписано понад 10 україно-російських угод.

В опозиціі побоюються, що "Газпром" може стати "господарем" Чорноморського шельфу України.

"Те, що нинішній уряд Азарова пішов на те, щоб укласти так звану мирову угоду, це називається "свої укладають мирову зі своїми". Тобто свій уряд, який у них є, укладає мирову зі своїм бізнесом, який їх спонсорував і який їм підконтрольний" , - зазначив Тарасюк, коментуючи намір уряду укласти мирову угоду з компанією "Vanco Prykerchenska Ltd.

"Vanco Prykerchenska Ltd.", яка є власне компанією українських і російських олігархів, не має засобів, щоб забезпечити видобуток з великих глибин газу. Таке обладнання є лише в Норвегії", - сказав Тарасюк.

За словами депутата, "ця компанія неспроможна видобувати газ з нашого шельфу".

"А що буде в разі так званої мирової угоди? Просто цей континентальний шельф передадуть в розпорядження "Газпрому". А "Газпром" має орендоване обладнання норвезьких компаній", - сказав він.

"Ми можемо бути свідками того, що "Газпром" стане хазяїном нашого шельфу і багатств, які там знаходяться", - підкреслив Тарасюк.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1148 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ