Чт, 2024-04-25, 20:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 8 » Київ не вірить, що Москва оголосила тотальну війну його сирам
11:19
Київ не вірить, що Москва оголосила тотальну війну його сирам
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова "Росспоживнагляду" Геннадій Онищенко підписав документи про вилучення з продажу в Росії та припинення ввезення до РФ сирної продукції трьох українських виробників, повідомляє "Інтекрфакс-Україна".

"Підписані документи про обіг сирів виробництва України, які стосуються трьох видів виробів виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область)", - уточнив Онищенко.

"Згідно зі ст.9 і 16 закону "Про якість та безпеку продуктів", а також постановою уряду від червня 2011 року, з метою недопущення на споживчий ринок РФ фальсифікованої продукції та забезпечення продовольчої безпеки Росії підписано документи про припинення ввезення в Росію й обігу на території РФ сирів зазначених виробників", - сказав він.

За його словами, ці документи направлені у Федеральну митну службу і в територіальні управління "Росспоживнагляду" "для тотального вилучення цієї продукції з обігу як невідповідної встановленим вимогам Технічного регламенту на молочну продукцію та молоко".

Сири, які не відповідають російським вимогам, вилучено вже в Москві, Орловській, Ростовській областях та Дагестані.

Як зазначив глава "Росспоживнагляду", дії виробників цих сирів "кваліфікуються як протиправні дії, пов'язані з введенням споживачів в оману.

"На часі в роботі є ще 200 відібраних проб цієї продукції по всій країні, і в міру отриманих результатів роботу з вилучення з продажу, в разі необхідності, буде продовжено", - підкреслив глава "Росспоживнагляду".

За його словами, такому рішенню сприяло й те, що, незважаючи на зустріч, яку він провів з головою Мінсільгоспу України за ініціативою українського міністра, що спеціально приїжджав у Москву 17 січня, і телефонні переговори 25 січня, "жодних заходів вжито не було і жодної з домовленостей не виконано".

"Все це робить спробу повторної зустрічі з міністром сільського господарства, про можливість якої ведуться переговори, абсолютно непродуктивною, оскільки його зобов'язання і дії, які пішли після цього, свідчать чи то про його неспроможність впливати на ситуацію, чи то про те, що у компетентного органу виконавчої влади України немає бажання розв'язувати цю проблему в установленому порядку", - підсумував Онищенко.

Нагадаємо, що раніше Онищенко вже заявляв, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження завезення з України аграрної продукції.

Українські виробники були здивовані заявою голови "Росспоживнагляду" та назвали звинувачення безпідставними.

Крім того, Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" поширила заяву, в якій висловила "категоричний протест" проти заяв глави "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка про те, що українські сири містять пальмову олію.

Пізніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що упевнений у якості українських сирів і вважає, що в разі обмеження Росією доступу українських сирів на свій ринок постраждають насамперед росіяни.

23 січня сайт "Росспоживнагляду" повідомив, що російська санітарна служба дійшла висновку про те, що українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

"Росспоживнагляд" провів вибіркове дослідження зразків сирів, котрі є на російському ринку.

"Встановлено, що всі 14 зразків сирів мають у складі рослинні жири, інформація про наявність яких не позначена на етикетці, що вводить в оману споживача продукції і є порушенням федерального закону "Технічний регламент на молоко і молочну продукцію" від 12.06.08 номер 88-ФЗ", - йдеться в повідомленні відомства.

В свою чергу міністр сільського господарства РФ Олена Скринник заявила, що проблем, пов'язаних з реалізацією українських сирів у Росії, не існує.

Врешті-решт сирний скандал із Росією, що, здавалося, вже почав вщухати, спалахнув із новою силою. Українські чиновники, щоб захистити національного виробника, обіцяють звернутися по допомогу до міжнародних експертів.

В Україні не вірять у погрози Росії без документів: сировари можуть втратити близько 100 млн дол

Голова Держветслужби України Іван Бісюк вчора заявив, що ще не отримував офіційних документів, які стосуються заборони. А в асоціації "Укрмолпром" уточнили: їм ще не надходили від виробників сигнали про те, що сирну продукцію зупиняють на кордоні.

Директор з логістики компанії "Ост Вест Експрес" (здійснює міжнародні перевезення) Борис Могоричев також повідомив, що станом на вчора імпорт сирів на російській митниці не блокували.

Виробники готові оскаржувати рішення "Росспоживнагляду" в суді, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Якщо заборону таки накладуть, і ми побачимо підписаний документ, то звернемося до суду з вимогою скасувати таке рішення і провести незалежну експертизу", - каже голова ради директорів Milkiland NV Анатолій Юркевич. За його словами, підприємство готове надати копії результатів досліджень, що підтверджують відповідність сирів російському "техрегламенту на молоко і молочну продукцію".

У компаніях вказують і на очевидні невідповідності в заявах російської сторони.

"У списку інспектованих підприємства "Росспоживнагляду" значиться, що сир "Мисливський" виробництва "Бель Шостка Україна" має рослинні жири. Але наш завод не виробляє цього сиру з квітня 2009 року. Виникає запитання: чий сир інспектували?" - говорить директор із зовнішніх зв'язків "Бель Шостка Україна" Наталія Фесюн.

Начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович упевнений, що Україна може оскаржити рішення "Росспоживнагляду":

"Ще неясно, що інспектували - сир чи сирний продукт. Останній справді містить рослинні жири, але це не означає, що продукція не відповідає нормам".

За словами Володимира Семеновича, в Україні дуже рідко трапляються сири, що містять рослинні жири. Однак керівник російського інформаційно-аналітичного центру "Союзмолоко" Тетяна Рибалова стверджує, що на російському ринку є фальсифіковані сири як від українських, так і від місцевих виробників:

"На фальсифікат не ловили тільки бєларуських виробників". Вона зазначає, що сири з використанням рослинних жирів, як правило, безпечні для споживачів, проте вони повинні іменуватися "сирними продуктами":

"Їхня собівартість на 25-30% нижча, тому їхня поява на ринку робить якісну продукцію неконкурентоспроможною за ціною".

Поставки в Росію становлять 85-90% усього українського експорту сиру, найбільшими експортерами є Milkiland, "Альміра", "Молочний альянс", кажуть в Milkiland. Їх, як видно, також торкнеться заборона "Росспоживнагляду": Охтирський сиркомбінат (фігурував раніше в повідомленнях від "Росспоживнагляду") належить до Milkiland, Пирятинський і Баштанський сирзаводи входять в холдинг "Молочний альянс", "Гадячсир" - в "Альміру".

За даними ІК Dragon Capital, обсяг завезеного в Росію українського сиру зростає протягом усіх останніх років: якщо в 2006 році було ввезено 39,2 тис т, то в 2011-му - вже 68,2 тис т (+74%). У 2011 році українська продукція, за даними російської асоціації "Союзмолоко", зайняла близько 18% усіх імпортних сирів (67,5 тис т), більше ввезла тільки Бєларусь - майже 100 тис т, або близько 27%. При цьому російське виробництво сирів у 2011 році було на 2,5% нижче, ніж у 2010 році, і становило 425 тис т.

Російська влада вже накладала заборону на постачання українського сиру в 2006 році, нагадує аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. У той час заборона для великих українських підприємств тривала кілька місяців і призвела до перенасичення внутрішнього ринку і падіння цін.

"Якщо заборона буде діяти, наприклад, протягом року, українські компанії втратять приблизно 15-20% своєї EBITDA (показник прибутковості - ред.)", - каже пані Левченко.

У фінансовому вираженні це близько 100 млн доларів втраченого зиску, каже президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

"Це досить великий обсяг продукції. Якщо компанії будуть змушені направити його на внутрішній ринок, це може обвалити ціни на продукцію на 30%", - прогнозує він.

Тим часом у Росії впевнені, що можлива заборона значно не вплине на внутрішній ринок країни.

"Навіть якщо абстрактно припустити, що проблеми з якістю є у третини завезених українських сирів, то їхня частка все одно становитиме менше 3% російського ринку", - каже виконавчий директор Молочного союзу Росії Володимир Лабінов. Цей обсяг у разі необхідності легко покриє Бєларусь, вважає він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1104 | Додав: adminA | Теги: Москва оголосила тотальну війну сир
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ