Чт, 2024-04-25, 14:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 18 » Київські маршрутки подорожчали до 3 грн. Перевізники обіцяють 4,5 грн за поїздку, якщо подорожчає паливо
21:20
Київські маршрутки подорожчали до 3 грн. Перевізники обіцяють 4,5 грн за поїздку, якщо подорожчає паливо
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Києві знову подорожчали маршрутки. Якщо в середині грудня підняли до 2-2,5 грн ціну на коротких маршрутах, то зараз дорожчають довгі маршрути (понад 20 км). Частина маршруток вже підвищили тариф до 3 грн, ще на 10 маршрутах перевізники обіцяють це зробити до кінця місяця, і маршрутники кажуть, що це не межа. Мовляв, якщо ціна на дизпаливо підніметься до 9 грн (зараз 8-8,20 грн), то вони встановлять ціну 4-4,5 грн за поїздку, пише "Сегодня".

Свої дії перевізники аргументують економічною необхідністю, мовляв, велика частина з них працює з рентабельністю в 2-3%, замість необхідних 10-15%.

"До цього моменту у перевізників були резерви, завдяки яким вдавалося стримувати вартість проїзду. Але вони вичерпані. А нинішні тарифи приймалися, коли дизпаливо коштувало 3 грн. Сьогодні його ціна вже 8 грн і ще підвищуватиметься. Зросла ціна і на запчастини, шини, піднялася середня заробітна плата. Як все це можна не враховувати? на Київщині вже закрилися 8 маршрутів - вони збанкрутіли", - розповів глава Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталій Рева.

За його словами, вартість проїзду має бути 4-4,5 грн, і вона може стати реальністю з подорожчанням дизпалива до 9 гривень за літр, що можливо, за розрахунками перевізників, вже через пару місяців. Правда, експерти стверджують, що це навряд чи трапиться.

У мерії про те, що сталося, вже знають, але нічого зробити не можуть.

"Зараз перевізники просто висилають відповідне економічне обґрунтування зміни вартості тарифу на проїзд і тим самим ставлять місто перед фактом, адже, згідно з законодавством, все робиться правильно", - сказав начальник главку цінової політики Василь Яструбинський.

Він пояснив, що тарифи на автобусних маршрутах загального користування, якими є і маршрутки, не підлягають ні державному, ні міському регулюванню. Крім того, при проведенні конкурсу на маршрути такий показник для визначення переможця, як розмір тарифу, просто відсутній.

"Зараз від перевізників масово надходять заявки на зміну тарифу, управління вивчає економічні обґрунтування, але перевізники підвищують тарифи, не чекаючи на висновки главку", - говорить Яструбинський.

У "Київпастрансі" розповіли, що всі їхні маршрутки (а їх близько половини в Києві) цілком рентабельні, тому підвищувати ціну проїзду вони поки не збираються. Але при цьому було ухвалено рішення купити на цей рік замість нових маршрутів електротранспорт.

"Ми вже підписали контракти на купівлю 77 новеньких тролейбусів і трамваїв, адже за ними майбутнє дешевого громадського транспорту. Як не крути, але електрика дешевша за бензин", - сказав заступник директора Сергій Литвинов.

"Сегодня" вирішила поставити експеримент: порахувати, скільки приносить грошей один маршрут. Журналісти газети обрали маршрут №401 і поїхали не у годину "пік", а в обідню годину, коли пасажиропотік на маршруті невисокий. За годину, поки доїхали від вул. Чорнобильської до Південного залізничного вокзалу, проїзд оплатили 74 пасажири. 74 х 2,5 грн = 185 грн. До речі, за всю поїздку кондуктор не видав жодного талончика, а значить, дохід від цієї поїздки ніде не врахований. В середньому виходить 200 грн з одного рейсу, а щодня маршрут робить 12 рейсів 200 грн х 12 рейсів = 2 400 грн.

Як розповів один із співробітників компанії-перевізника, середні витрати однієї маршрутки на день становлять 1,5 тис грн - близько 600 грн на бензин, 100-150 грн на ремонт автобуса і купівлю запчастин, 150 грн на зарплату водієві і в середньому 600 грн - на оренду, комунальні платежі і ліцензію. Виходить, що один автобус приносить компанії-перевізникові в день близько 900 грн. - і це без урахування години "пік", коли пасажиропотік збільшується в 1,5-2 рази. Отже скарги перевізників на те, що вони працюють у збиток, м'яко кажучи, перебільшені.

Подорожчали маршрутки №416, 458, 180, 500 (тепер проїзд в цих "Богданах" коштує 3 грн). Це одні з найдовших у Києві маршрутів, де перевізники зазнають найбільших витрат на паливі. До кінця січня підвищать ціни на маршрутах 518 (вул. Народного ополчення - вул. Сирецька), 455 (вул. Народного ополчення - пр. Свободи), 172 (Ленінградська пл. - вул. Академіка Заболотного), 180 (вул. Будищанська - пр. Свободи), 199 (метро "Палац Україна" - вул. Ушакова), 242 (метро "Лісова" - Індустріальний шляхопровід), 598-Д (метро "Лук'янівська" - вул. Марини Цвєтаєвої), 579 (вул. Маршала Жукова - автостанція Південна), 495 (метро "Республіканський стадіон" - пр. Свободи), 463-Д (вул. Північна - Кадетський гай).

Водночас "Київпастранс" змінив схеми руху автобусних (№ 12, 19) і тролейбусного (№42) маршрутів. Майже всі маршрути будуть робити менше зупинок - щоб було швидше. Відтепер автобус №12 їздитиме по маршруту: вул. Ізюмська - Кіровоградська - Монтажників – Нечуя-Левицького - Над'ярна - Яслинська - Клінічна - Амосова - Клінічна - Університетська - Клименко (по дорозі назад вул. Солом'янська) - Олексіївська. Автобусний маршрут №19: вул. Ізюмська - Кіровоградська - Кайсарова - Каменярів - Охтирська. А тролейбус №42 відправиться від метро "Либідська" – бул. Дружби народів – пр. Червонозоряний - бул. Чоколовський – вул. Гетьмана - Довженка – Дегтярівська.

Як відомо, збільшення акцизного збору, передбачене новим Податковим кодексом, може призвести до подорожчання бензину на 50 копійок за літр. Шанси заправитися неякісними контрафактом теж зростуть. Про це розповів директор компанії "А-95" Cергій Куюн, коментуючи новий Податковий кодекс.

Нагадаємо, Верховна Рада зберегла в проекті Податкового кодексу збільшення ставки акцизного збору на бензини моторні на 37,9% з 132 євро до 182 євро за тонну з 2011 року.

"Акцизний збір є податком на споживача, тому, безумовно, саме споживач і відчує його у вартості палива", - пояснив Куюн.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1067 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ