Пт, 2024-04-26, 16:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 18 » Кількість людей, які вважають себе жебраками, в Україні збільшилася
12:58
Кількість людей, які вважають себе жебраками, в Україні збільшилася
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Україні збільшилася кількість людей, які почуваються жебраками. При цьому бідних людей стало трохи менше від часів кризи 2008 року - це викликано не поліпшенням їхнього добробуту, а зниженням середніх громадських стандартів, вважають в Інституті демографії і соціальних досліджень НАН України. Така ситуація стримує розвиток бізнесу, насамперед роздрібної торгівлі, передає "КоммерсантЪ-Украина".

За даними Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАН України, після економічної кризи 2008-2009 років в Україні стало більше людей, що почуваються жебраками.

Заступник директора соціальної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко зазначив, що згідно з соціологічними дослідженнями, рівень бідності, тобто людей, які ледве зводять кінці з кінцями, і їхнього доходу не вистачає навіть на харчування, збільшився з 12,5% на початку 2008 року до 13,8% у жовтні 2011 року. А бідних людей (доходів котрих вистачає на харчування і необхідні речі), відповідно, також побільшало - з 34% до 41%.

За словами Міщенка, убогість в Україні має жіноче обличчя, оскільки 62% людей, які "ледве зводять кінці з кінцями", - жінки. При цьому серед жебраків 50% становлять люди пенсійного віку (60 і більше років), серед бідних - 29% тієї ж вікової категорії.

У 2010 році рівень відносної бідності уперше за десять років опустився нижче позначки 25% - до 24%, зазначила співробітниця Інституту демографії і соціальних досліджень Людмила Чернюк. "Але, на жаль, не бідним стало жити краще, а знизилися середні громадські стандарти", - підкреслила вона. За словами пані Чернюк, кількість людей із середнім доходом значно знизилася, тому в нижній частині розшарування громадян за прибутками зменшилося.

Зниження частки людей середнього класу може істотно уповільнити відновлення внутрішнього ринку, кажуть експерти. "Традиційно вважається, що середній клас найпродуктивніший для економіки, позаяк його представники є основною силою для економічного зростання. Якщо багаті громадяни частіше купують імпортні товари і нерухомість за кордоном, то середній клас здебільшого споживає продукти вітчизняного виробництва", - зауважує економіст "Арт-Капітал" Олег Іванець. За його словами, при зниженні долі середнього класу основний удар відчує будівництво і сфера транспортних, освітніх і медичних послуг. Лише на сферу послуг ЖКГ ці зміни не вплинуть.

Згідно з даними Держстату, відновлення внутрішнього ринку відбувається украй повільно. За підсумками трьох кварталів поточного року зростання роздрібного товарообігу становить лише 14,6%, а будівництва - 11,4%.

Збільшення бідних верств населення позначається на споживанні харчових продуктів. "Наслідком першої хвилі кризи стало різке зниження споживання продуктів преміум-класу, зараз люди вимушені скорочувати покупки м'ясо-молочної, кондитерської продукції і напоїв", - говорить директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. Людмила Чернюк повідомила, що кількість сімей, 60% прибутків у яких йде тільки на харчування, в 2010 році зменшилася з 49% до 41,2% в порівнянні з попередніми роками.

Ситуація з бідністю в Україні безпосередньо впливає на бізнес. "Ми бачимо це по відвідуваності наших магазинів, яка з 2009 року падає на 15-20%, - розповідає гендиректор компанії Maratex (мережі одягу Aldo, Peacocks, Esprit і River Island) Георгій Шалдирван. - Природно, за такої ситуації планів розвитку у нас немає". У мережі аптек "Доброго дня" кажуть, що найгірша ситуація в регіонах України:"Споживачі там купують дешеві препарати".

Раніше повідомлялось, що показник бідності в Україні за 2010 рік скоротився на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з 2001 року. Про це повідомив президент Віктор Янукович у своєму зверненні у зв'язку з Міжнародним днем боротьби з бідністю. В цей день на Майдані Незалежності у Києві кілька тисяч осіб взяли участь у мітингу, організованому Федерацією профспілок України.

Слід зазначити, що частка населення України у І кварталі 2011 року із середніми загальними доходами на особу на місяць нижче прожиткового мінімуму зменшилася, порівняно з І кварталом 2010 р., на 5% і становить 25%. Серед мешканців міст ця група становила 21% населення (у січні–березні 2010 р. – 25%), серед селян – 35% (41%). Про це повідомила Державна служба статистики (Держстат) за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 871 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ