Сб, 2024-04-27, 06:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 19 » Кирило налаштовує Папу Римського проти українських греко-католиків
13:10
Кирило налаштовує Папу Римського проти українських греко-католиків
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
У Російській православній церкві (РПЦ) висловлюють занепокоєння діяльністю Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на території нашої країни. Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон в інтерв'ю телеканалу "Росія-1" висловив надію на те, що новий Папа Римський Франциск "не буде підтримувати експансію українських греко-католиків", пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Тема унії - найболючіша в православно-католицькому діалозі, у взаєминах між православними і католиками. Якщо Папа буде підтримувати уніатство, то це, звичайно, до добра не приведе", - заявив митрополит Іларіон. Слід зазначити, що УГКЦ є найбільшою помісною церквою східного обряду в складі Римсько-католицької церкви. На 2012 рік кількість вірних УГКЦ становило близько 4,2 млн осіб.

Заяву митрополита Іларіона підтримують російські експерти. "Ключове питання, яке ставлять греко-католики перед Римом, - це створення уніатського патріархату, що суперечить всім канонам, оскільки в Україні має бути лише один патріарх - Московський і всієї Русі Кирило, - вважає завідувач відділу зі зв'язків з РПЦ, російським світом і православною спільнотою Інституту країн СНД Кирило Фролов. - Митрополит Іларіон мав на увазі, що Папа Римський зараз має займатися іншими питаннями. Наприклад, боротьбою з секулярним тоталітаризмом (падінням ролі церкви в суспільстві - ред.), який насаджується в Європі, а не підтримкою агресивних дій уніатів, які перенесли кафедру зі Львова до Києва і вимагають надати їм статусу патріархату".

В УГКЦ до заяв митрополита Іларіона поставилися з подивом. "Статус патріархату і питання перенесення кафедри зі Львова до Києва - це внутрішня справа УГКЦ. Вона жодним чином не впливає на нормальне пастирське обгодування православних вірних", - вважає керівник департаменту зовнішніх церковних зв'язків УГКЦ священик Олекса Петрів.

Релігієзнавець Віктор Єленський вважає, що Папа Римський навряд чи прислухається до думки РПЦ. "У РПЦ постійно говорять про уніатів, які нібито захопили тисячі православних храмів. Насправді ми знаємо, що люди, які там жили, завжди були греко-католиками. Я думаю, що для нового Папи Європа поки що не є пріоритетом. Навряд чи він почне діалог з Московським патріархатом на шкоду Українській греко-католицькій церкві, бо добре знає, що таке мученицька церква (у 1946 році УГКЦ була примусово ліквідована в СРСР і відновила свою легальну діяльність аж наприкінці 1989 року - ред.)", - заявив Єленський.

13 березня новим Папою Римським став кардинал з Аргентини, архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо. Вибори нового понтифіка були пов'язані з тим, що 265-й Папа Римський Бенедикт XVI 28 лютого зрікся престолу за станом здоров'я. Новообраний Папа є вихованцем українського священика Степана Чміля.

14 березня колишній глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар заявив, що її нинішній предстоятель Святослав (Шевчук) може порушувати перед новообраним Папою Римським Франциском питання про встановлення патріархату УГКЦ.

Також згадаємо, що, на думку глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава, президент Віктор Янукович віддає перевагу Українській православній церкві Московського патріархату і відверто це декларує.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: Кирило, українські греко-католики, Папа Римський
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ