Пт, 2024-03-29, 02:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 24 » Кишинів вимагає від РФ вивести "окупаційні" війська з Молдови
18:34
Кишинів вимагає від РФ вивести "окупаційні" війська з Молдови
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Молдова вимагає негайно вивести з території республіки "окупаційні" російські війська. Про це заявлено в указі в.о. президента Міхая Гімпу про введення в країні Дня радянської окупації: відтепер і щорічно 28 червня там проходитимуть заходи на згадку про жертви тоталітарного комуністичного режиму.
На тепер російські військові перебувають у невизнаній Придністровській Молдовській Республіці у складі міжнародного контингенту.

"Російська Федерація як правонаступник СРСР повинна беззастережно, негайно і транспарентно вивести війська й озброєння з території Республіки Молдова", - наголошується у документі, повідомляє NEWSru.com.

Представляючи указ на брифінгу в четвер, Гімпу нагадав, що Росія взяла на себе в ході саміту ОБСЄ в Стамбулі в 1999 році зобов'язання перед міжнародними організаціями про виведення військ з території Республіки Молдова, пишуть "Молдовські відомості".

"Але важливіше те, що ця армія має статус окупаційної, і після проголошення незалежності Республіки Молдова не має згоди нашої держави. Тому Росія повинна вивести армію і озброєння", - додав він.

Гімпу, який також є головою парламенту, повідомив, що уважно вивчив документи, представлені комісією за оцінкою тоталітарного комуністичного режиму, яка була сформована за його указом наприкінці минулого року. Підсумки роботи комісії будуть представлені на спеціальному засіданні парламенту 28 червня.

Як очікується, за його підсумками може бути ухвалене рішення про заборону комуністичної символіки - "серпа і молота" та використання слова "комунізм" і його похідних у назвах партій.

28 червня 1940 року, виконуючи вимогу СРСР, Румунія вивела свої війська і адміністрацію з Бессарабії і Північної Буковини, які вона окуповувала з 1918 року, і регіон відійшов до Радянського Союзу.

2 серпня 1940 року на частині цих земель була утворена Молдавська РСР, до складу якої увійшли шість бесарабських повітів і шість районів з лівого берега Дністра, які з 1924 року входили в Молдовську АРСР у складі Радянської України.

У радянські часи 28 червня святкувалося як звільнення Бессарабії і Кишинева від бояро-румунської окупації і возз'єднання з Радянською Батьківщиною.

Нинішня влада Молдови розцінює це як анексію Бессарабії з боку СРСР, наголошується в указі.

"Немає жодних сумнівів, що день 28 червня 1940 року, коли радянські війська увійшли до Бессарабії, є чорною датою в історії Молдови. Відповідно, цей день відзначатиметься як сумна дата початку радянської окупації", - заявив Гімпу. За його словами, Бессарабію і Північну Буковину "СРСР окупував силою зброї, всупереч волі населення цього краю".

"Саме з цієї дати почалася трагедія нашого народу - депортації, організований голод, денаціоналізація. І ми повинні пам'ятати про це", - заявив в.о. президента.

Він зазначив, що відповідно до підписаного ним указу щороку цього дня проходитимуть пам'ятні заходи - у всіх населених пунктах будуть приспущені державні прапори, скасовані розважальні заходи, відбудуться покладення квітів, а о 10 годині ранку пройде хвилина мовчання.

Крім того, на центральній площі Кишинева, перед будівлею уряду республіки, де до 1991 року стояв пам'ятник Леніну, буде встановлений пам'ятник жертвам комуністичного режиму. Планується, що цього року відбудеться символічна закладка каменя в його основу.

Заклик до виведення з території Молдови російської армії, яка названа "окупаційною", міститься в останньому пункті указу Гімпу.

Раніше один з членів комісії з оцінки тоталітарного комуністичного режиму, історик В'ячеслав Стевіле оцінив збитки Молдови в результаті "радянської окупації" у 28 млрд доларів. Він запропонував молдовській владі вимагати від Росії компенсації. Зокрема, на його думку, за рахунок цієї суми Молдова могла б безкоштовно споживати російський газ протягом 85 років. Гімпу заявив недавно, що питання про компенсацію "слід вивчити".

1 червня голова комісії історик Георгій Кожокару представив Гімпу її доповідь про комуністичний режим 1924-1991 років, висловивши думку, що він (режим) "має бути засуджений згідно із законом за злочини, геноцид і терор".

Дослідження, збірка документів і аналітична доповідь з історико-юридичною оцінкою тоталітарного комуністичного режиму містяться на 1000 сторінках. Гімпу обіцяв вивчити доповідь і запропонувати на розгляд парламенту, щоб "громадяни дізналися правду про радянську дійсність".

Також Гімпу запропонував депутатам оголосити Партію комуністів поза законом.

В.о. президента заявив, що комунізм необхідно засудити, оскільки сьогодні громадяни країни живуть в убогості саме через комуністів.

Він зазначив також, що під комуністичними символами серпа і молота були убиті мільйони людей у всьому колишньому СРСР, інші пройшли через масові депортації і голод. Партія ж комуністів є спадкоємицею тоталітарного комуністичного режиму.

Раніше в.о. президента Молдови Гімпу відмовився від запрошення Кремля відсвяткувати День Перемоги у Москві.

"Мене нічого не пов'язує з Москвою. Туди приїдуть переможці, я вважаю, що переможеним там робити нічого. Я згоден, що виповнюється 65 років з дня закінчення Другої світової війни. Але я не можу забути й інші нещастя - депортації й організований голод, через які пройшли громадяни Республіки Молдова в радянські часи", - заявляв http://www.pravda.com.ua/news/2010/06/24/5169346/і раніше Гімпу.

Зазначимо, парламентська асамблея ОБСЄ виступила із резолюцією "Возз'єднання розділеної Європи", в якій прирівняла сталінізм до нацизму та закликала до засудження тоталітарних режимів на міжнародному рівні. Таке рішення було прийнято 1 липня 2009 року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1008 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ