Сб, 2024-04-20, 14:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 14 » Кіссінджер: Як уникнути холодної війни між США і Китаєм
15:47
Кіссінджер: Як уникнути холодної війни між США і Китаєм
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Китай і США досягли прогресу в усуненні багатьох двосторонніх розбіжностей, відзначає на сторінках The Washington Post екс-держсекретар США Генрі Е. Кіссінджер. "Але президенти Обама і Ху Цзіньтао зіткнулися з думкою своїх еліт, які роблять акцент на конфлікті, а не на співпраці", - пише автор.

Багато китайців переконані, що США прагнуть стримати зростання Китаю, а американські мислителі наголошують на економічній експансії Китаю і нарощуванні його військового потенціалу, пояснює він. Але холодна війна між США і Китаєм спровокує розкол міжнародного співтовариства і внутрішньорегіональні чвари в період, коли світові проблеми слід розв'язувати спільно.

США і Китай нормально співпрацюють з більшості сучасних проблем, але їм бракує загальної концепції взаємодії, вважає Кіссінджер. Обом країнам слід підпорядкувати свої національні інтереси спільній концепції глобального світоустрою. Але і США, і Китай переконані у власній винятковості, і примирення їхніх версій власної унікальності - складне завдання, пише Кіссінджер.

Для Америки природно оцінювати інші країни за тим, чи поділяють вони американські цінності. "Більшість китайців вважає зміцнення своєї країни не викликом Америці, а поверненням до нормального стану справ, коли Китай посідав панівне становище", - пише автор. Америка діє так, наче може вибирати, брати їй участь у міжнародній політиці чи стояти осторонь. Китай до кінця XIX століття поводився із зарубіжними країнами, як зі своїми васалами.

"Америка прагне розв'язувати проблеми, Китай спокійно маніпулює суперечностями, не вірячи в можливість їх розв'язання", - пише автор. Американські учасники переговорів - представники країни, яка не знала національних катастроф, а китайці "не можуть забути про століття принижень, коли іноземні армії стягували данину з поваленого на землю Китаю. Китайські лідери вкрай болісно сприймають будь-який натяк на поблажливість і схильні сприймати наполегливість американців як неповагу", - оповідає Кіссінджер. Типовий приклад - ставлення до Північної Кореї: США зациклені на проблемі поширення ядерної зброї, а Китай побоюється хаосу, який запанує в разі падіння північнокорейського режиму.

Американці часто закликають Китай взяти участь у розв'язанні якоїсь конкретної проблеми і тим довести своє відповідальне ставлення до міжнародних справ. Але Піднебесній неприємно, що від неї вимагають якихось доказів порядності.

Факт той, що Китай ніколи не візьме гору над США, а США - над Китаєм, а конфлікт між ними виснажить обидві країни. Цей факт і потрібно відобразити у спільній концепції. Кіссінджер рекомендує створити консультативний механізм для встановлення загальних довгострокових цілей та узгодження позицій Китаю і США на міжнародних конференціях. "Слід закласти традицію поваги і співпраці, щоб наступники лідерів, які зустрічаються сьогодні, теж були зацікавлені у створенні нового світоустрою спільними зусиллями", - підсумовує автор.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1210 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ