Сб, 2024-04-20, 07:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 12 » Китай: безпрецедентна військова програма і торгівля без правил
13:34
Китай: безпрецедентна військова програма і торгівля без правил
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Вісті про китайський винищувач п'ятого покоління типу "Стелс" і про китайську протикорабельну балістичну ракету означають, що загроза США і їхнім союзникам значно зросла, б'ють тривогу західні ЗМІ. Крім того, слід відмовитися від сліпого поклоніння принципам вільної торгівлі, бо Китай має за ніщо і правила, і методи цієї торгівлі.

"Китайські військові скористалися візитом міністра оборони США Гейтса до Пекіна для демонстрації своїх досягнень", - пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, маючи на увазі інформацію, що з'явилася про проведені паралельно з його візитом випробування ультрасучасного винищувача китайського виробництва. За словами Гейтса, американці були здивовані тим, як далеко, судячи з усього, зробили крок китайці. Якщо техніка, створена в США, дозволяє літакам залишатися невидимими для радарів, щодо китайської моделі поки неясно, чи має вона подібне оснащення. Також невідомо, коли китайці зможуть пустити літак у серійне виробництво. "Але в будь-якому разі, - вважає автор статті, - подібна неприхована демонстрація сили може лише посилити нерозуміння американцями, які цілі переслідує Пекін настільки стрімкою модернізацією своїх збройних сил".

Це відкрита демонстрація китайського імперіалізму, переконаний адмірал у відставці Джеймс Е. Лайонс, в минулому головнокомандувач Тихоокеанського флоту США і верховний військовий представник США в ООН. У його статті для The Washington Times йдеться, що Китай останні 20 років фінансує безпрецедентну програму військової експансії. На погляд Лайонса, Китай незаконно претендує, наприклад, на всю акваторію Південно-Китайського моря, яке оголосив ключовою зоною своїх інтересів.

Вісті про новий китайський літак J-20, винищувач п'ятого покоління типу "Стелс" і про китайську протикорабельну балістичну ракету (ПКБР) означають, що загроза США і їхнім союзникам значно зросла. Китай планує закрити доступ і на "другу гряду архіпелагів" у західній частині Тихого океану, зокрема острів Гуам, вважає автор матеріалу.

Адмірал закликає вжити заходів на випадок, якщо Китай продасть Північній Кореї та Ірану ПКБР та/або ракетні технології, - оснастити американські ракети SM-2 і SM-3 новими боєголовками подвійної дії, придатними і для ПРО, і для ударів по кораблях і сухопутних об'єктах.

Ще один фактор, що ускладнює ситуацію, - рішення КНР підтримати династичну передачу влади в Північній Кореї. На думку адмірала, мета Китаю - підірвати альянс США з Японією і Південною Кореєю.

Адмірал закликає Конгрес переглянути плани ВМФ і ВПС США, щоб ті відповідали нинішнім і майбутнім загрозам. Доведено неправоту тих, хто вважав, що Америка може обійтися менш дорогими варіантами, переконаний він.

Китай має розповісти все відкрито про своє нарощування озброєнь. До цього моменту Європа не може думати про скасування торгового ембарго, пише британська The Times, критикуючи заяву баронеси Ештон, вищого представника ЄС з міжнародних справ і політики безпеки, про те, що ембарго є "великою перешкодою" до поліпшення відносин.

Поряд з новою протикорабельною балістичною ракетою, швидке створення якої, схоже, здивувало Пентагон, зображення невидимого китайського бомбардувальника демонструють як ілюстрацію того, що нова економічна міць Китаю дає змогу Пекіну нарощувати військову могутність, пише видання. Тепер, йдеться в статті, обов'язок Китаю полягає в тому, щоб зробити більш відкритою свою програму військової модернізації, позаяк йому ще далеко до необхідного рівня прозорості.

"ЄС, безумовно, не скасує своє ембарго на торгівлю зброєю відразу після гнівної реакції Китаю на нагородження дисидента Лю Сяобо Нобелівською премією миру. Місце для нового реалізму зодо Китаю залишається, і потрібні дебати. Але втручання леді Ештон видається більш ніж поспішним", - пише видання.

У 2010 році Китай став другою економічною потугою в світі, і ривок європейських компаній на Схід цілком виправданий і викликаний бажанням завоювати швидко ростучий ринок, визнає оглядач Le Figaro. "Тим не менш, захоплення Заходу Китаєм не має перетворюватися на жалюгідну наївність. Деякі промислові компанії, які хотіли будь-якою ціною торгувати з Китаєм, скоро пошкодують про поступки, на які були змушені піти", - підкреслює оглядач Ів Кердрель, застерігаючи, зокрема, від масштабної передачі технологій.

"Сьогодні Китай пішов набагато далі, - продовжує Кердрель. - Маючи величезні валютні резерви, він пропонує допомогу країнам єврозони, що зазнають серйозних труднощів". Кілька місяців тому Китай купив грецький порт, а минулого тижня уклав угоду з іспанцями, які опинилися на межі банкрутства і які натомість обіцяли не підтримувати вимог про переоцінку курсу юаня. Пекін готовий використовувати будь-які засоби, аби надолужити відставання від традиційних економічних держав і повернути собі місце провідної світової держави, втрачене в середині XIX століття, вважає оглядач.

"Настав час відмовитися від деяких теорій, зведених у ранг догм, начебто сліпого поклоніння вільної торгівлі, - переконаний Кердрель. - Тим більше, якщо йдеться про країну, яка має за ніщо і правила, і методи цієї торгівлі". Автор статті пропонує згадати слова Лаокоона, який намагався переконати троянців не впускати в місто троянського коня: "Timeo Danaos et dona ferentes" ("Боюся данайців, які дари приносять"). Кердрель рекомендує адаптувати їх до сьогоднішніх реалій і побоюватися "китайців, які навіть дари приносять".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1006 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ