Ср, 2024-04-24, 23:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 14 » Китай офіційно обрав абсолютного очільника держави
11:08
Китай офіційно обрав абсолютного очільника держави
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Головою Китайської Народної Республіки і главою Центральної військової ради (ЦВС) КНР обрано Сі Цзіньпіна. У четвер його кандидатуру на найвищі посади в країні схвалили депутати 1-ї сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП) 12-го скликання, повідомляє "Интерфакс".

За китайською конституцією, голова ЦВС є Головнокомандувачем збройними силами країни. На минулому в листопаді 2012 року з'їзді Компартії Китаю Сі Цзіньпін замість Ху Цзіньтао став генеральним секретарем ЦК КПК і головою Військової ради ЦК КПК. Отже, тепер Сі Цзіньпін сконцентрував у своїх руках партійну, адміністративну та військову владу Китаю.

На думку китайських експертів, той факт, що Сі Цзіньпін одночасно обраний главою КНР і головою ЦВС, є свідченням єдності китайського керівництва. Раніше при передачі влади від попереднього покоління китайського керівництва наступного пост голови ЦВС протягом року зберігався за головою КНР, який йшов у відставку з посади глави держави.

Нинішня система передачі влади в Китаї була закладена, починаючи з "другого покоління" керівників на чолі з архітектором китайських реформ Ден Сяопіном. Після нього генсек ЦК КПК, голова КНР і глава уряду обиралися терміном на десять років. Отож Сі Цзіньпіну як главі "п'ятого покоління" керівників належить управляти Китаєм до 2023 року, зазначає ІТАР-ТАРС.

Заступником голови КНР обрано Лі Юаньчао, який донедавна обіймав посаду завідувача організаційного відділу ЦК КПК. Місцеві спостерігачі вважають, що на кандидатурі Лі Юаньчао на посаду заступника голови КНР наполіг Сі Цзіньпін.

59-річний Сі Цзіньпін належить до "золотої молоді" - дітей у минулому високопоставлених чиновників шанхайського міськкому партії. Він є сином відомого партійного діяча Сі Чжунсюня, який у 1959-1962 роках обіймав посаду віце-прем'єра. Сі Цзіньпін, який отримав за належність до "золотої молоді" прізвисько Принц, навчався у найкращих школах Пекіна - доти, доки його батько не потрапив в опалу і не сів у тюрму. В рамках культурної революції юнака заслали в село, за спробу втечі з якого його навіть покарали кількома місяцями робіт у таборах.

У 1978 році Сі Чжунсюня повністю реабілітували і призначили на відповідальну посаду губернатора південної провінції Гуандун. У цей період Сі Цзіньпін за протекцією батька починає свою кар'єру в секретаріаті канцелярії Держради КНР і канцелярії Центральної військової ради КНР. У 1983 році він став секретарем парткому повіту Чжендін у глухій провінції Хебей.

У середині 1980-х Сі Цзіньпіна направили в провінцію Фуцзянь, яка була тоді обрана як експериментальний майданчик для розробки нового економічного курсу. На різних постах політик зумів за кілька років створити багато спільних підприємств із західними фірмами.

Переломним моментом у його політичній кар'єрі можна вважати призначення в 2007 році на посаду секретаря парткому Шанхаю. У жовтні того ж року він несподівано для багатьох увійшов до Постійного комітету Політбюро ЦК КПК, ставши одним з дев'яти його членів. У 2008 році відбулося його призначення на посаду заступника голови КНР. Саме в ці роки почалися розмови про те, що Сі Цзіньпін може розглядатися як найбільш імовірний наступник Ху Цзіньтао.

Прикметно, що Сі Цзіньпін не був помічений у надзвичайно поширених у КНР корупційних скандалах. Один з найяскравіших фактів його біографії - одруження з популярною співачкою Пен Ліюань.

Крім того, на засіданні в четвер обрали голову постійного комітету китайського парламенту. Чжан Децзян, який раніше обіймав посаду віце-прем'єра Держради КНР, змінив на цій посаді голову ПК ВЗНП У Банго, передає ІТАР-ТАРС.

ВЗНП є найвищим органом державної влади Китаю, що обирається на п'ять років. Сесії ВЗНП проводяться щороку в березні, між ними роботу парламенту здійснює його постійний комітет. Повноваження ВЗНП охоплюють обрання глави держави та його заступника, голови Центральної військової ради, вибір голови верховного народного суду і верховної прокуратури, затвердження кандидата на посаду прем'єра Держради КНР і його заступників, повідомляє РІА "Новости".

Членам постійного комітету ВЗНП заборонено займати будь-які інші державні посади. Глава ПК ВЗНП, згідно з чинною китайською конституцією, уповноважений тимчасово виконувати функції глави держави в період до обрання нового голови та його заступника.

66-річний Чжан Децзян за підсумками минулого в листопаді з'їзду компартії Китаю увійшов в Постійний комітет Політбюро ЦК партії. Політик народився в 1946 році в північно-східній провінції Ляонін. Освіту здобув в провінції Цзілінь ву Яньбянському університеті на факультеті корейської мови, а також в Університеті імені Кім Ір Сена в КНДР, де закінчив економічний факультет. Член КПК з 1971 року.

Політичну кар'єру Чжан Децзян розпочав у 1970 році з роботи в повітовому комітеті комсомолу провінції Цзілінь. Його трудова біографія включає і роботу на відповідальних партійних посадах в провінціях Чжецзян і Гуандун. З березня 2008 року він обіймав посаду заступника прем'єра Держради КНР. Курирував в уряді промисловість, телекомунікації, транспорт і енергетику.

З березня по листопад минулого року Чжан Децзян був секретарем парткому міста центрального підпорядкування Чунцин, змінивши на цій посаді опального політика Бо Сілая, який перебуває під слідством за звинуваченням у корупції.

Нинішня сесія ВЗНП, в якій беруть участь близько 3 тисяч депутатів, завершиться 17 березня


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: китай, очільник держави
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ