Сб, 2024-04-20, 12:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 3 » Китай спускає на воду свій перший авіаносець, аби потіснити США
22:06
Китай спускає на воду свій перший авіаносець, аби потіснити США
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Китай готовий спустити на воду свій перший авіаносець, який був перероблений зі старого українського корабля (дістався Україні в спадок від СРСР), а командувати ним буде випускник петербурзької Військово-морської академії ім. Кузнецова. Західні ЗМІ побоюються, що це змінить розстановку сил в Тихоокеанському регіоні і стане приводом для початку морської "холодної війни", оскільки Пекін не приховує свого бажання протиставити свою військову потужність американській, пише італійська La Repubblica.

"Китай готовий спустити на воду свій перший авіаносець, і серед держав Тихого океану наростає тривога з приводу гонки переозброєння азіатського гіганта", - цитує видання InoPressa. Уже через декілька днів ВМС КНР отримають плавучу платформу для своїх винищувачів і бойових вертольотів.

Напередодні керівництво ЗС Китаю попередило світову спільноту: "Новий корабель урівноважить військову потужність на океанах: краще рівновага, ніж військова всемогутність США". Італійська газета зазначає, що в останні місяці "Китай зробив небувалий якісний стрибок, і в офіційних заявах почали звучати войовничі нотки".

Автор статті пов'язує це з ядерною кризою на Корейському півострові, новими суперечками про торговельні шляхи і розробку шельфових енергетичних родовищ, а також з неврегульованими територіальними суперечками. У КНР в результаті всього цього нагромаджуються конфлікти з Японією, США, Індією, з економіками Південно-Східної Азії, починаючи з В'єтнаму і Філіппін.

"Щодо країн, які зроблять стратегічні помилки в Південно-китайському морі, настануть наслідки, - попередив напередодні Пекін. - Ми не відмовимося від свого суверенітету, не дозволимо відгризати шматки нашої території".

Китай повідомив, що новий авіаносець служитиме для "випробувань і навчання", тобто оснащувати його бойовою зброєю поки що не будуть. Було також наголошено, що "ніхто не витрачатиме майже 5 млрд євро тільки на те, щоб подивитися, як функціонує і чи функціонує взагалі колишній український корабель".

У Токіо вже почали бити тривогу з приводу "динамізму і військового експансіонізму Пекіна". "Модернізація ВПС і ВМС Китаю є джерелом стурбованості для всього регіону і світової спільноти", - заявляють у Токіо.

За деякими даними, Китай завершує будівництво ще двох нових авіаносців на корабельнях у Шанхаї. У відповідь Пекін обмежується заявами про "захист узбережжя і морів" і нагадує, що є єдиним членом Ради Безпеки ООН, що не має авіаносців, тоді як у США їх 11 і ще один, атомний, перебуває у стадії будівництва.

На даний момент авіаносці є на озброєнні дев'яти країн світу: це США, Росія, Великобританія, Італія, Іспанія, Франція, Індія, Таїланд, Бразилія. Ще три країни в перспективі можуть обзавестися авіаносцями, а поки що мають в своєму розпорядженні універсальні десантні кораблі-вертольотоносці. Це Японія, Південна Корея і Австралія.

Капітаном авіаносця зробили випускника пітерської Військово-морської академії

Пекін вже визначився з кандидатурою капітана свого першого авіаносця. Як очікується, ним стане 50-річний Лі Сяоянь - досвідчений офіцер, що навчався свого часу в Росії, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на ЗМІ Гонконгу.

Лі Сяоянь закінчив льотну школу і розпочинав службу в лавах ВПС. У 1987 році він пройшов в місті Гуанчжоу трирічний курс навчання за фахом капітана в рамках підготовки кадрових резервів для майбутнього авіаносця. Він був помічником капітана на низці бойових кораблів, а в 1995 році командував фрегатом "Цзянмень".

Лі в 1996-1999 роках навчався у Військово-морській академії ім. Кузнецова в Санкт-Петербурзі. Тема його дипломної роботи була безпосередньо пов'язана з авіаносними групами. Роком пізніше він став капітаном ракетного есмінця "Шеньчжень". З грудня минулого року Сяоянь переведений в місто Далянь, на верфі якого добудовувався колишній український важкий авіаносний крейсер "Варяг".

Китай створив перший авіаносець з недобудованого крейсера, купленого в України. У планах Пекіна - атомний авіаносець

Факт будівництва першого авіаносця китайська влада офіційно підтвердила тільки в червні цього року. Про це заявив начальник генштабу Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) Чень Бінде в інтерв'ю одній з гонконзьких газет. У квітні низка китайських ЗМІ опублікували фотографії, що свідчать про те, що перший у країні авіаносець майже готовий.

Китайські фахівці реконструювали важкий авіаносний крейсер "Варяг", який було придбано в 1998 році в України в недобудованому вигляді за 20 млн доларів "для переобладнання в туристичний атракціон". За оцінками військових експертів і тайванської розвідки, "Варяг" був добудований на верфі в порту Далянь і на нього вже встановили радари й інше устаткування.

Спочатку радянський корабель "Варяг" був замовлений для ВМФ СРСР, але його так і не добудували. Водотоннажність корабля завдовжки 300 метрів і завширшки 72 метри перевищує 65 тисяч тонн. Після розпаду Союзу в 1991 році гігантський авіаносний крейсер залишився на верфі Миколаївського суднобудівного заводу.

При розділі Чорноморського флоту між Росією і Україною "Варяг", закладений в 1988 році, відійшов Українській державі. Через 8 років авіаносець, фінансувати будівництво якого Україна була не в змозі, продали Китаю за 20 млн доларів. "Варяг" - вже третій радянський авіаносець, куплений Китаєм. Авіаносний крейсер "Мінськ" зараз використовується як приміщення для військово-історичного музею, а "Київ" пішов на переплавлення.

З японських джерел стало відомо про подальші плани Китаю щодо розвитку флоту. До 2014 року Пекін збирається спустити на воду свій перший авіаносець зі звичайною рушійною установкою, а до 2020 року - авіаносець з атомною установкою. У 2020 році буде також сформовано авіаносні групи, зазначив експерт Інституту Далекого Сходу РАН Павло Каменнов в інтерв'ю "Голосу России".

"У Китаю немає досвіду будівництва авіаносців, але він уважно вивчає його в інших країнах. І можна не сумніватися, що з часом, за декілька найближчих років, він цей досвід отримає", - додав він.

Раніше американська преса, зокрема The Washington Times, писала, що українські спецслужби завадили росіянину Олександру Єрмакову передати в Китай секретну інформацію, яка значно прискорила б введення в дію авіаносця, побудованого китайцями.

Торік китайські військові оголосили, що розпочинають будувати перший власний авіаносець, нагадує видання. На думку американських джерел, авіаносець сильно ускладнить сприяння США обороні Тайваню у разі, якщо Китай спробує захопити острів силоміць.

А вже в лютому Китай побудував бетонну модель авіаносця для навчання льотчиків і особового складу. Бетонний корабель з капітанським містком, злітно-посадковою смугою і катапультою зведено далеко від моря неподалік міста Вухань.

Бетонний "авіаносець" дозволить льотчикам китайської військово-морської авіації отримати необхідні навички, насамперед у посадці і зльоті з даного типу кораблів, а також надасть необхідну практику наземному персоналу.

Також варто нагадати, що у 2010 році Китай, по суті, заморозив військові контакти зі США на знак протесту проти продажу партії озброєнь Тайваню. Влітку відносини ще більше погіршали: Китай висловив заперечення проти відправки атомного авіаносця George Washington у води Жовтого моря для патрулювання в районі Корейського півострова.

Китай також у грудні оголосив, що побудує в 2011 році власний авіаносець. Це ще одна ознака піднесення Китаю як нової супердержави. Крім того, Китай працює над балістичною ракетою, здатною топити американські авіаносці. У свою чергу, Гейтс попередив, що нові озброєння Китаю, включно з антикорабельною ракетою, загрожують Сполученим Штатам, які мають намір допомагати своїм союзникам у Тихоокеанському регіоні.

Міністр оборони Китаю заявив, що армія все інтенсивніше використовуватиме вітчизняні технології, хоча вони, кажуть експерти, значно відстають від західних, незважаючи на всі старання Китаю наздогнати їх.

А влада Південної Кореї закликає Китай сприяти розв'язанню кризи на Корейському півострові. Проте поновлювати шестисторонні переговори в Південній Кореї не поспішають. Пекін же дуже стурбований розвитком подій на Корейському півострові і хотів би, щоб переговори між США, Росією, Японією, Китаєм і обома Кореями відбулися не пізніше грудня.

Також китайський посланець Дай Бінгуо пообіцяв, що Китай спробує допомогти у справі відновлення миру. Крім того, такої ж думки дотримуються і США, вважаючи, що Пекіну потрібно використовувати свій вплив, щоб переконати Пхеньян "змінити свою поведінку".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 847 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ