Вт, 2024-04-23, 20:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 2 » Китай святкує Новий рік. Рік Кролика будуть зустрічати гучно та яскраво
12:24
Китай святкує Новий рік. Рік Кролика будуть зустрічати гучно та яскраво
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сьогодні опівночі Китай і більшість країн Азії відзначатимуть початок Нового року за місячним календарем, а разом з тим і початок весни, адже в китайській традиції свято називається "Чуньцзе", або Свято весни. Країна офіційно йде на вихідні з 2 до 8 лютого, але святкування Нового року триває 15 днів і завершується 17 лютого Святом ліхтарів, повідомляє РИА "Новости".

Останніми днями в Пекіні вже періодично лунають вибухи петард, які сьогодні вночі переростуть в нескінченну канонаду феєрверків, і місто палатиме тисячами "вогняних квітів". Китайці віддавна вірять, що гучні звуки вибухів петард відгонять злих духів від будинку, тому насамперед акцент ставиться на гучності, а вже потім на видовищі. Щороку в Пекіні після свят з вулиць вивозять до 80 тонн таких салютних "відходів" від петард. Кількість постраждалих людей святкової ночі при запуску феєрверків по всій країні також нараховує сотні.

Для китайців це родинне свято, тому всі прагнуть повернутися на Новий рік до батьківського дому, де разом з батьками і родичами збираються за круглим столом, заставленим стравами. За оцінками влади, за час свят жителі Китаю зроблять цього року 2,85 мільярда поїздок.

На святковому столі обов'язково мають бути китайські пельмені "цзяоцзи", в кількох з яких може бути заховано монети на удачу та багатство у новому році. Страви з риби також обіцяють фінансовий і загальний добробут. На солодке подають пиріг з рисового борошна і сухофруктів "няньгао".

У Китаї не заведено на Новий рік дарувати подарунки. Традиційно гості в ці дні приносять горіхи, цукерки й алкоголь. Дітям незалежно від достатку сім'ї дарують "хунбао" - червоні конверти з грошима. Сума залежить тільки від можливостей дарувальника, рівня спорідненості та близькості. Табу накладено лише на суми, в яких є четвірка. Через співзвучність зі словом смерть цього числа жителі Піднебесної всіляко уникають.

До Нового року в Китаї готуються так, як до жодного іншого свята. Задовго до цього дня, як і в європейському світі перед Різдвом, планують поїздки, запрошують гостей, прикрашають міста, ретельно впорядковують житло. Особлива традиція - обновити зачіску до нового року. Справа не лише в тому, щоб мати гарний вигляд новорічної ночі, а й в тому, що, знову ж таки за місячним календарем і китайськими прикметами, стригтися в перший місяць нового року не можна.

Ще однією важливою традицією вважається зустрічати Новий рік у новому і бажано червоному одязі. Червоний колір символізує радість і свято, тому саме напередодні Нового року в магазинах з'являється широкий асортимент яскраво-червоної бавовняної білизни, шкарпеток та пасків. Будь-яка червона деталь в одязі створить святковий настрій, і, крім того, приверне успіх протягом всього року.

Оскільки наступний рік йде під символом нефритового або місячного Кролика, що означає довголіття в китайській культурі, Піднебесну вже охопила кролеманія. Прилавки магазинів ломляться від усіляких сувенірів і подарунків у вигляді кролика - від брелока для телефону до живих домашніх тваринок. Торік мало хто міг дозволити собі подарувати тигра на Новий рік, а кроликів різних порід і забарвлень зараз просто розхапують.

Про те, яким буде прийдешній рік, в Китаї вважають за краще не думати, але вірять у краще і в свої сили. Кролик вступає у свої права у Свято весни (Чуньцзе), яке відзначають більш як 30 з 56 національностей, які живуть у Піднебесній.

Гуляння, запуски петард і прогулянки по магазинах і храмових ярмарках, де здебільшого представлено зразки китайського народного мистецтва, - основне проведення часу жителів КНР за тиждень канікул. Головне в ці дні - радіти і не пускати в серце смуток, саме тоді Кролик буде прихильний і забезпечить приємний в усіх розуміннях рік. Завершиться правління Кролика 23 січня 2012 року, коли у свої права вступить дракон.

Нагадаємо, що минулий рік був роком Тигра. Найулюбленіше й триваліше в Китаї свято - Свято весни (Новий рік за місячним календарем) настало в 2010 році в ніч на 14 лютого і збіглося з Масляною та Днем усіх закоханих.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1281 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ