Чт, 2024-04-25, 01:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 29 » Комісія ОБСЄ: у міжетнічній різанині в Киргизстані винна влада
10:09
Комісія ОБСЄ: у міжетнічній різанині в Киргизстані винна влада
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Міжнародна комісія з розслідування киргизько-узбецької різанини на півдні Киргизстана у червні 2010 року підготувала доповідь, яку представила керівництву країни. Відповідальність за міжетнічні сутички комісія покладає на керівництво країни на чолі з Розою Отунбаєвою, пише "КоммерсантЪ-Украина", посилаючись на копію доповіді, яка є у розпорядженні видання. Оприлюднення документа напевно викличе в країні гучний скандал.

Рішення про створення міжнародної комісії було ухвалене в липні минулого року за рекомендацією ОБСЄ. Незалежного розслідування вимагали також США, Узбекистан і правозахисні організації. Головою комісії був призначений член парламенту Фінляндії, спецпредставник Парламентської асамблеї ОБСЄ по Центральній Азії Кіммо Кільюнен.

Комісія інформує, що нею було розглянуто більше 750 свідчень очевидців, проаналізовано 700 документів і декілька тисяч фотографій і відеоматеріалів. У результаті, як затверджує комісія, вдалося зробити "детальний і достовірний опис червневих подій в Оші і Джалал-Абаді".

Основну відповідальність за міжетнічні сутички на півдні Киргизстану міжнародна комісія покладає на тимчасовий уряд. За версією авторів доповіді, після "революції тюльпанів-2" тимчасовий уряд контролював тільки північні регіони, на півдні були сильні позиції прихильників екс-президента Курманбека Бакієва, які 13-14 травня узяли владу в Ошській і Джалал-Абадській областях. Тоді тимчасовий уряд зробив ставку на узбецьку частину населення цих областей. Так політичне протистояння між новою владою і прихильниками вигнаного президента переросло в міжнаціональний конфлікт між киргизами і узбеками.

"Тимчасовий уряд, який отримав владу за два місяці до подій, або не визнав, або недооцінив погіршення в міжетнічних відносинах на півдні Киргизстана, - йдеться у доповіді. - Особливу відповідальність тимчасовий уряд ніс за те, щоб органи безпеки були відповідним чином навчені і екіпіровані, щоб справитися з ситуацією громадянської непокори". Аргументи президента Отунбаєвої про те, що "сплеск насильства був таких розмірів, що тимчасовому уряду було складно його стримати", автори доповіді вважають непереконливими.

Ще більше дісталося киргизьким силовикам, на адресу яких в доповіді висуваються серйозні звинувачення: "Нездатність сил безпеки захистити своє майно викликає питання про співучасть в подіях, прямо або побічно". Крім того, автори доповіді вважають, що "деякі дії, скоєні під час нападів в Оші, - вбивства, зґвалтування, інші форми насильства і переслідування проти певної групи за етнічною ознакою" - можуть бути прирівняні (у разі доказу в суді) до злочинів проти людяності.

Комісія також встановила, що "мали і все ще мають місце серйозні порушення міжнародних норм в області прав людини, скоєні державою в період після подій". "Є переконливі і достовірні матеріали про те, що тортури проводилися у в'язницях владою Киргизстана, - йдеться в доповіді. - Особливу заклопотаність викликає те, що тортури продовжуються і що реакція властей на звинувачення в тортурах є надзвичайно незадовільною".

Міжнародна комісія дає киргизькому керівництву ряд серйозних рекомендацій. Пропонується, зокрема, "повернути назву "Республіка Киргизстан" як таку, що краще відповідає громадянській основі національного будівництва, ніж назва "Киргизська Республіка", надати узбецькій мові на півдні Киргизстану "спеціальний статус на муніципальному і регіональному рівнях", забезпечити проведення "ретельного, незалежного і неупередженого розслідування злочинів", "негайно припинити довільні арешти, тортури в місцях відбування покарань та інші порушення прав людини".

Ще до офіційного оприлюднення доповідь викликала в Киргизстані скандал. Один з її фігурантів Ісмаїл Ісаков попередив, що "підсумки розслідування вигідні тим, хто хоче, щоб в республіці почалася громадянська війна".

За інформацією газети, 26 лютого англійську версію доповіді отримала президент Роза Отунбаєва, текст російською мовою було вручено киргизькому уряду 1 квітня. Офіційну презентацію доповіді Кіммо Кільюнен планує на 3 травня.

Експерти, яким було доручено проаналізувати доповідь, повідомили видання, що коментарі уряду до нього вже практично готові і, як і сама доповідь, будуть обговорені на нараді у президента Отунбаєвої 29 квітня.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 935 | Додав: admin | Теги: міжетнічна різанина в Киргизстані
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ