Ср, 2024-04-24, 22:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 19 » Комуністи Куби схвалили програму розвитку країни
18:27
Комуністи Куби схвалили програму розвитку країни
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Шостий з'їзд кубинської компартії 18 квітня схвалив програму соціально-економічного розвитку країни, доручивши відповідним органам влади розробку законів і контроль над процесом перетворень, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Схвалені "Тези соціально-економічної політики партії і революції", як випливає з документів з'їзду, покликані "актуалізувати модель кубинської економіки з тим, щоб гарантувати тяглість і незворотність соціалізму", економічний розвиток країни і підвищення рівня життя населення.

"Тези визначають, що економічна система, яка буде превалювати, і далі базуватиметься на соціалістичній власності всього народу на основні засоби виробництва, її головним принципом буде соціалістичний розподіл "від кожного за здібностями, кожному за працею", - йдеться в документі.

У схваленому документі також підкреслюється, що основною формою економічної діяльності буде залишатися "соціалістичне державне підприємство", проте влада підтримуватиме різні форми іноземних інвестицій, кооперативи, невеликі селянські господарства, орендарів та осіб, які займаються індивідуальною працею.

З'їзд також доручив уряду країни створити постійну комісію, до завдань якої увійде контроль над запровадженням змін, і рекомендував Національній асамблеї народної влади (парламенту країни) розробити й ухвалити відповідні закони.

З'їзд Кубинської компартії, що відкрився 16 квітня, також повинен затвердити новий склад партійного керівництва.

Куба має намір скасувати карткову систему, але нужденних у біді не залишить

Куба може піти на відмову від карткової системи, за якої "прожили два покоління кубинців". Про це заявив голова Держради і голова Ради міністрів республіки Рауль Кастро, передає ИТАР-ТАСС.

Він додав, що карткова система, "яка протягом десятиліть надавала доступ усім громадянам до основних харчових продуктів за смішними цінами", з плином років перетворилася на "непідйомний тягар для економіки країни".

При цьому Рауль Кастро уточнив, що відмова від карткової системи "не є метою сама по собі", і таке рішення не буде схвалено "без попереднього створення умов для нього".

"На Кубі, при соціалізмі, ніколи не буде "шокової терапії" проти найбільш нужденних", - підкреслив Кастро. Політик знову заявив, що в процесі "актуалізації" кубинської економічної моделі "революція нікого не залишить без підтримки".

Гавана впроваджуватиме децентралізацію в економіку й розширюватиме приватний сектор

"Вкрай централізована модель, яка в даний час характеризує нашу економіку, повинна переходити, при дотриманні порядку і дисципліни і за участю трудящих, до децентралізованої системи, в якій чільну роль відіграватиме планування як соціалістична риса управління", - сказав Кастро, визнавши, що при цьому "не будуть ігноруватися тенденції, присутні на ринку, що зробить внесок у гнучкість і постійну актуалізацію плану".

Скорочення роздутих штатів у державному секторі економіки - один з найбільш важливих кроків у процесі "актуалізації" кубинської моделі - буде йти "без поспіху і без пауз", і його ритм буде визначатися "можливістю щодо створення умов для його повного розгортання". Розширення приватного сектора у зв'язку з цим покликане стати "фактором, що сприяє розвитку соціалізму на Кубі".

Зауважмо, що відразу після приходу до влади Рауль Кастро зважився на рішучі реформи. Було знято обмеження на використання кубинцями мобільних телефонів. Також зняли заборону на використання цілої низки електроприладів.

У квітні 2008 року кубинцям дозволили відпочивати в найбільших готелях країни, де раніше могли зупинятися тільки іноземці. Крім того, їм дозволили також брати машини в державних компаніях з прокату автомобілів.

Фідель Кастро схвалює пропозицію обмежити термін перебування при владі

Лідер кубинської революції Фідель Кастро схвалив пропозицію Рауля Кастро обмежити десятьма роками термін перебування на найважливіших державних посадах.

На з'їзді кубинської Компартії, що відкрився 16 квітня, Рауль Кастро заявив, що було б розумно обмежити тимчасовий максимум виконання політичних і державних посад двома послідовними п'ятирічними термінами.

За його словами, це стало "можливим і необхідним" в сьогоднішніх умовах, що відрізняються від перших десятиліть революції, коли вона піддавалася постійним загрозам і агресіям.

Фідель Кастро нагадує, що делегував всі свої повноваження - і партійні, і державні - у липні 2006 року у зв'язку з погіршенням стану здоров'я. "Це був мій обов'язок - я не вагався ні хвилини", - зазначає він.

"Я розумів, що стан мого здоров'я був важким, але я був спокійним. Революція продовжувала рухатися вперед, і це не було найскладнішим моментом в її історії після зникнення СРСР та соцтабору", - продовжує Фідель.

"Серед питань, порушених у проекті доповіді шостого з'їзду партії, питання, пов'язане з владою, зацікавило мене найбільше... Мені сподобалася ця ідея (про обмеження терміну)", - пише Фідель Кастро в статті, яка вийшла в ніч проти 19 квітня під заголовком "Моя відсутність у ЦК".

Кастро зазначає, що він довго розмірковував над цією темою. "Звикнувши з перших років революції щодня читати повідомлення новинних агентств, я знав про розвиток подій в нашому світі, про успіхи і помилки партій і людей. Прикладів тому за останні 50 років багато", - продовжує він.

"Я переконаний, що доля світу зараз була б зовсім іншою без помилок революційних лідерів, що пишалися своїми талантами і своїми заслугами. Я також не тішу себе ілюзіями того, що в майбутньому завдання стануть більш легкими. Навпаки", - зазначає Фідель.

Кастро пише, що "насправді ніколи не турбувався про свій термін виконання обов'язків голови Ради міністрів і першого секретаря партії".

"Рауль знав, що сьогодні я не погоджуся на жодну з посад у партії. Це він мене весь час називав першим секретарем і головнокомандувачем, але, як відомо, ці повноваження я передав, коли серйозно захворів. Я ніколи не намагався і фізично не міг їх виконувати - навіть тоді, коли я істотно відновив здатність аналізувати і писати", - наголосив Фідель.

При цьому Рауль, повідомив Фідель Кастро, не припиняв ділитися з ним ідеями, які хотів втілити в життя.

Говорячи про список кандидатів до нового складу ЦК, який має затвердити з'їзд, Фідель Кастро повідомив, що порадив Раулю Кастро залишити серед кандидатів осіб, які "за своїм віком або за станом здоров'я" не можуть повноцінно працювати в партії.

"Без вагань я порадив йому не позбавляти цих товаришів такої честі і додав, що найголовніше - це те, щоб в цьому списку не було мого імені", - зазначив Кастро. "Я думаю, що я отримав досить почестей. Я ніколи не думав, що проживу стільки років, ворог робив усе можливе, щоб цьому перешкодити, а я часто з ним у цьому "співпрацював", - продовжує Фідель Кастро.

Зазначивши, що, як делегат з'їзду, він зміг віддати свій голос на виборах нового складу ЦК (за його словами, Рауль Кастро надіслав йому бюлетень для голосування з одним з помічників), Фідель Кастро повідомив, що в найближчому майбутньому планує опублікувати нові роботи з історії битви на Плайя-Хірон.

"Я працюю над цим, і зобов'язуюся невдовзі її здати; також я планую писати про іншу велику подію, яка за цим настала", - пише лідер кубинської революції. "І все це раніше, ніж закінчиться цей світ! Як вам це здається?" - пише Кастро на завершення своєї статті.

На Плайя-Хірон 50 років тому було розгромлено контрреволюціонерів, які висадили десант 17 квітня 1961 року в затоці на південному узбережжі Куби, щоб скинути уряд Фіделя Кастро.

У лютому 2008 року Кастро пішов з посади президента, яку посів його брат Рауль - за цією ж схемою, вочевидь, відбудеться заміна і в Компартії, передбачають західні інформагентства. Другим секретарем Компартії, як очікується, стане якийсь політик поза сім'єю Кастро - вперше в історії партії, яка була заснована в 1965 році.

Зауважмо також, що останній з'їзд Компартії проводився в жовтні 1997 року, після цього влада Куби неодноразово переносила дату проведення чергового партійного заходу, не пояснюючи жодних причин такого рішення.

В останні роки у 84-річного Кастро значно погіршився стан здоров'я, протягом двох років він не з'являвся на люди, але торік все ж таки повернувся до суспільного життя. Крім того, він періодично виступає в кубинських ЗМІ зі статтями на актуальні політичні теми.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1151 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ