Чт, 2024-03-28, 10:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 26 » Конфлікт у Сирії наростає як снігова куля - InoPressa
14:21
Конфлікт у Сирії наростає як снігова куля - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Сирійська криза набирає обертів. Виживання сирійського режиму залежить від Москви, яка займає двоїсту позицію. Москва розглядає Асада як "свою" людину на Близькому Сході, останню можливість утримати свій вплив у регіоні. У разі втечі Асада вона напевно надасть притулок його сім'ї. Водночас Вашингтон і Москва об'єдналися в несподіваний альянс, щоб змусити Асада відмовитися від планів застосування хімічної зброї. Сирійський конфлікт навряд чи незабаром закінчиться, повідомляє британський кореспондент з провінції Алеппо.

"Асад приречений, але чи буде він чинити опір, залежить від Москви", - стверджує Анна Момільяно в статті, опублікованій в італійському тижневику Panorama. "Позиція Кремля ясна як ніколи: Росія залишається з Башаром Асадом, і спроби послабити його режим, навіть одними лише економічними заходами, розглядаються як ворожі дії", - пише видання.

"Дружба між Москвою і Дамаском ні для кого не новина. Відтоді як півтора року тому почалися заворушення, Росія завжди виступала проти спроб зупинити Асада, до якого в Європі, США і в більшості арабських країн ставляться як до кривавого тирана. Москва, проте, бачить у ньому "свою" людину на Близькому Сході, останню можливість підтримати свій вплив в регіоні, де її могутність сходить нанівець. "Сирія для Росії те саме, що Ізраїль для Сполучених Штатів, іншими словами, необхідний союзник", - каже Кон Куглін, який очолює міжнародний відділ в Daily Telegraph. Сирія для Москви є таким великим пріоритетом, що під час зустрічі Володимира Путіна і Девіда Кемерона в Лондоні під час Олімпіади буде обговорюватися ситуація в цій країні", - йдеться в статті.

"Тепер, як ніколи раніше, виживання сирійського режиму пов'язане подвійною ниткою з Москвою. Цілком очевидно, що уряд Дамаска приречений на падіння, але якщо Росія буде підтримувати його зброєю, грошима і боєприпасами, а також блокувати резолюції в ООН, режим може протриматися ще кілька місяців. Іншими словами: як довго Асад зуміє протриматися, повністю залежить від Москви", - підсумовує автор.

Про спільні ініціативи Росії і США в сирійському питанні розповідає Independent. Вашингтон і Москва об'єдналися в несподіваний альянс, щоб змусити Асада відмовитися від планів щодо застосування хімічної зброї проти повстанців, уточнює автор статті Самія Нахул.

Один із західних дипломатів у регіоні сказав виданню: "Два тижні тому були розмови про її (хімічної зброї) використання, але росіяни швидко втрутилися, щоб зупинити їх".

У понеділок Москва зайшла ще далі, публічно попередивши Асада про неприпустимість використання хімічної зброї, яка заборонено міжнародним протоколом проти застосування отруйного газу на війні, ратифікованим Сирією в 1968 році.

Дипломат вважає, що заяву представника міністерства закордонних справ Джихада Макдіссі про те, що влада не застосує хімічної зброї проти своїх громадян, було зроблено за наполяганням Росії.

Незважаючи на дипломатичний "провал" довкола Сирії в Радбезі ООН, де Москва наклала вето на суворі заходи щодо Дамаска, "у Росії та Сполучених Штатів вочевидь спільні інтереси в сенсі контролю хімічної зброї", додав дипломат.

Дипломати стверджують, що США, інші західні держави та Ізраїль підтримують тісний контакт один з одним, щоб уберегтися від кошмарного сценарію, за яким Асад втратить контроль, а його хімічна зброя потрапить до рук ісламських бойовиків.

"Я думаю, що Росія співпрацює з усіма, передусім з Америкою... Путін зустрічався з прем'єр-міністром Туреччини, був в Ізраїлі, підтримує контакти з американцями. Звичайно, ніхто не хоче, щоб хімічна зброя використовувалося і вже тим більше потрапила до рук терористів", - сказав Дмитро Тренін, директор Московського центру Карнегі.

Про небезпеку втрати контролю над сирійськими хімічними арсеналами пише і Tagesspiegel. "Що може бути гірше за диктатора, у розпорядженні якого є зброя масового знищення? Тільки диктатор, який у боротьбі з повстанцями втрачає контроль над цією зброєю", - розмірковує автор публікації Андреа Нюссе.

За даними американських спецслужб і військових експертів з усього світу, нагромаджувати арсенал хімічної зброї Сирія почала в 1970-ті роки. Сирійська програма стала свого роду відповіддю на ядерну програму Ізраїлю.

Поки загроза того, що Асад застосує хімічну зброю, невелика - інакше він сам підштовхне Захід до рішучих дій. Набагато небезпечніший ризик того, що вона потрапить до рук терористів, екстремістів або контрабандистів. Ще одним кошмарним сценарієм може стати поширення хімічної зброї по регіону - як це сталося зі звичайним озброєнням з арсеналів поваленого лівійського диктатора Каддафі.

Досі наявність хімічної зброї було радше стримувальним фактором для початку військової операції. Крім того, Пентагон підрахував, що для забезпечення безпеки складів із зброєю і виробничих приміщень буде потрібно до 75 тис військовослужбовців. "Світовій спільноті залишається тільки припинити постачання озброєнь, а також навчити повстанців безпечному зберіганню бойових речовин", - пише на закінчення коментатор.

Режим готовий знищити Дамаск заради власного порятунку, стверджує в інтерв'ю Le Monde сирійський опозиціонер у вигнанні, колишній член партії "Баас" Айман Абдель Нур.

"Навіть якщо режим впаде, Росія може допомогти йому відступити в берегову частину країни, у район Тартуса і Латакії, де проживають алавіти і де Асад може створити міні-державу", - припускає Абдель Нур. На його думку, у мовчазної більшості, яку пропаганда режиму оточила страхом революції, починають розплющуватися очі. Люди зрозуміли, що режим готовий зруйнувати Дамаск заради свого порятунку. Абдель Нур розмовляв з деякими великими заможними сунітськими сім'ями і стверджує, що вони вже не хочуть чути про Асада. "У Дамаску спостерігаються такі ж зміни. Крім божевільних і паралізованих страхом людей, як алавіти і деякі християни, більш ніхто не підтримує режим", - заявляє опозиціонер. Він зазначає, що втомився від боягузливої дипломатії, яка ховає свою безпорадність за спиною Росії. "Цілісність Сирії перебуває під загрозою. І не тільки через дії Башара і його підручних. Західні держави чинять згубний вплив", - каже Абдель Нур. На його думку, західні країни повинні дозволити Вільній сирійській армії (ВСА) отримати сучасну зброю. "Я знаю, що західні країни бояться, що ця зброя потрапить в погані руки або буде використовуватися для зведення рахунків після падіння режиму. Однак вони помиляються. Вакууму влади не буде. Ми будемо готові". Абдель Нур підкреслює, що Асад вважає себе обраним Богом для управління Сирією. "Він закінчить, як Каддафі", - висновує опозиціонер.

The Guardian публікує репортаж кореспондента Люка Гардінга з сирійської провінції Алеппо. Сирійський конфлікт навряд чи незабаром закінчиться, хоча повстанці вірять у перемогу, повідомляє журналіст, пояснюючи: "добровольці-ополченці озброєні автоматами Калашникова, чеськими пістолетами і мисливськими ножами", а в уряду - бойові вертольоти, російські танки і артилерія.

І все ж Гардінгу здається, що повстанці помалу беруть гору: "Можливо, режиму вдалося на даний момент придушити повстання в Дамаску, але практично вся країна охоплена народною революцією".

Твердження ВСА, що вона контролює 80% країни, Гардінг вважає перебільшенням. Але він вважає: сили безпеки Дамаска деморалізовані і не можуть встигнути всюди. Повстанці утримують багато сільських райони, а також північно-східні області біля турецького кордону.

ВСА досягає тактичних успіхів, але чутки, що повстанці отримують важкі озброєння з-за кордону, мало чим підтверджуються, вважає Гардінг. "Майже всю зброю ми купуємо в Сирії, решту захоплюємо - відбиваємо в армії", - заявив кореспонденту один з повстанців. Версія, що Катар і Саудівська Аравія щедро озброюють сирійську опозицію, викликала в нього сміх.

Журналіст поговорив із втікачем з Дамаска інженером Абдуллою після того, як там почалися бої. Революція - "величезна снігова куля, яка може розчавити все. Я розлучився зі своєю роботою, зі своїм будинком, зі звичним життям", сказав сирієць. За його словами, більшість громадян налаштована проти режиму, а ті, хто його підтримує, роблять це зі страху. Майбутнє лякає Абдуллу: "Ми провалюємося в чорну діру. Революція все міцніє і міцніє. Але чи є серед революціонерів єдність?"

Дамаск покидають не тільки рядові громадяни. Минулого тижня стали з'являтися чутки, що подружжя Асадів утекло в Латакію або Москву, пише видання Paris Match. Якщо Башар Асад з'явився минулого четверга на державному ТБ, то Асми відтоді ніхто не бачив. Це дає ґрунт для припущень, згідно з якими вона перебуває в Росії, зазначається в статті.

Представники російського МЗС назвали розмови про ймовірну втечу Асми Асад у Росію "дуже недобросовісною інформаційною пасткою". Однак аналітики вважають, що план евакуації для членів сім'ї Асада давно підготовлений. Американське видання Daily Beast зазначає, що повідомлення про такі втечі зазвичай спершу заперечуються. Наводяться за приклад випадки сина Слободана Мілошевича, який втік до Росії з дружиною і дитиною, Аслана Абашидзе, колишнього глави Аджарської республіки в Грузії, або колишнього президента Киргизстану Аскара Акаєва.

За ще однією версією, дружина сирійського президента сховалася в районі Латакії, прибережного міста, де проживає багато алавітів. У сім'ї Асадів там є палац, куди вони часто приїжджали влітку, мовиться в статті.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1222 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, Конфлікт у Сирії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ