Вт, 2024-04-23, 12:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 22 » Конституційна асамблея - це "ширма для узурпації влади", переконаний Стецьків
20:04
Конституційна асамблея - це "ширма для узурпації влади", переконаний Стецьків
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Народний депутат України Тарас Стецьків закликає громадян України забрати в нинішніх політиків право писати Конституцію і взяти цю справу у свої руки шляхом скликання Установчих зборів. Про це Стецьків заявив агентству УНІАН, коментуючи указ президента України Віктора Януковича про підтримку ініціативи президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї задля підготовки змін до Конституції України.

На переконання Стецьківа, "сталася чергова підміна понять. Янукович видав указ про імітацію демократичного процесу, назвавши групу призначених ним юристів і політиків Конституційною асамблеєю, яка має змінити Конституцію України. Характер їхнього призначення наперед програмує результат: готується ширма для так званої конституційної узурпації влади. Кінцева мета – надати вигляд легітимності чинній владі, масовому грабунку та поневоленню українського народу".

- Мороз впевнений, що в новій Конституції буде 95% положень чинної

Стецьків повідомив, що, згідно із 5-ю статтею Конституції, - "Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить тільки народові", - він ще два роки тому вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про скликання Установчих зборів, покликаних встановити в Україні новий державний лад.

За словами депутата, документ розробила група чесних і кваліфікованих юристів, об'єднаних Центром політико-правових реформ. "Зараз вношу його повторно. Основна ідея цього законопроекту – забрати в нинішніх політиків право писати Конституцію. Суспільство має взяти цю справу у свої руки", - сказав Стецьків.

На переконання депутата, "ми маємо скликати Установчі збори. До цього органу в мажоритарних округах повинні всенародно обиратися особи, які є моральними і професійними авторитетами українського суспільства. Вони мають добровільно відмовитись (мінімум на десять років) від права балотуватися на будь-яку виборну посаду та бути призначеними на будь-яку державну службу".

"Членами Установчих зборів ("батьками-засновниками") можуть бути обрані лише ті люди, які свідомо відмовляються від влади: місцевої та центральної, законодавчої та виконавчої, судової та представницької. Партії усуваються від процесу висування та агітації. Нову Конституцію, яку напишуть такі Установчі збори, може бути винесено на референдум, який затвердить весь народ", - зазначив він.

При цьому, за словами Стецьківа, немає ілюзій, що "теперішня "тушкована" Верховна Рада може ухвалити такий закон. Проте знаю: коли в Києві будуть стояти мільйони громадян, які вимагатимуть нової держави і нового життя, найдорожчий український гелікоптер буде шукати лінію горизонту. Тоді перелякані кнопкодави у ВР будуть згодні на все".

Стецьків зазначив, що його проект Закону "Про процедуру підготовки та затвердження нової Конституції України" зареєстровано у Верховній Раді 21 лютого.

Нагадаємо що в понеділок, 21 лютого, президент України Янукович підписав указ про підтримку ініціативи президента України у 1991-1994 роках Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї задля підготовки змін до Конституції України.

У Януковича наголосили, що Конституційна асамблея розробить нову редакцію Основного закону. "Цей проект широко обговорюватиметься в суспільстві, і після цього у статусі президентського законопроекту буде подано до Верховної Ради", - повідомила прес-служба президента. На думку президента, робота над удосконаленням Конституції має об'єднати суспільство.

У свою чергу, народний депутат України Юрій Кармазін (фракція НУ-НС) називає указ президента України Януковича щодо створення Конституційної асамблеї "непродуманим кроком", що роз’єднує країну. "Президенту України треба дотримуватись чинної Конституції, бо інакше він себе ставить поза Конституцією", - додав він.

Водночас екс-президент Кравчук зазначив, що "весь процес до підготовки тексту та передачі його до суб'єкта законодавчої ініціативи може забрати 2-2,5 року".

Мороз впевнений, що в новій Конституції буде 95% положень чинної

Екс-спікер Верховної Ради, почесний голова Соцпартії України Олександр Мороз вважає, що в текст нової Конституції, яку розроблятиме Конституційна асамблея, буде "перенесено" 95% положень нинішнього Основного закону. "А змінено буде тільки ті статті, які стосуються розподілу повноважень гілок влади", - сказав Мороз на телеканалі ICTV в понеділок.

Мороз також вважає, що народу не потрібна нова Конституція, бо "люди хочуть, щоб влада виконувала нинішні норми Основного закону".

На думку почесного голови СПУ, референдум, на якому планується обговорити новий текст Конституції, - це "ілюзія наради з народом". "Свого часу проект Конституції вивчили всього 6% депутатів, усі інші його не читали. Як можна говорити про всенародне обговорення зараз?" - заявив Мороз.

Він також додав, що народ не порушує Конституцію, її порушує влада.

Мороз був спікером парламенту, який прийняв в 1996 році текст чинної Конституції України, а також був одним з ініціаторів та ідеологів конституційної реформи 2004 року, скасованої торік.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ