Пт, 2024-04-26, 02:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Липень » 27 » Конституційний суд без голови почав розгляд децентралізації
18:26
Конституційний суд без голови почав розгляд децентралізації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституційний суд України сьогодні, 27 липня, розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади вимогам статей 157 і 158 Основного Закону. Розгляд справи почався у формі письмового слухання, передає УНІАН.

Згодом Конституційний суд перейшов до закритої частини слухань у справі. Головував на засіданні суддя Конституційного суду Василь Бринцев.

Як повідомлялося, сьогодні надійшла інформація про те, що голова КС Юрій Баулін потрапив у ДТП і госпіталізований до лікарні. Відповідно до законодавства, якщо голова КС не призначив замість себе виконувача обов`язків, то в такому випадку на засіданнях суду головує старший за віком суддя.

Бринцев зазначив, що, відповідно до процедури, встановленої законодавством України, визнано завершеними дослідження матеріалів справи у відкритій частині засідання Конституційного суду.

Судді підтримали цю пропозицію. КС перейшов до закритої частини пленарного засідання до винесення висновку.

"Про день і час офіційного оприлюднення висновку буде повідомлено додатково", - зазначив Бринцев.

Управління правової експертизи Конституційного суду не бачить порушення прав громадян у зв`язку із запропонованими змінами до Конституції в частині визначення окремим законом щодо управління в окремих районах Донбасу. Про це йдеться у зачитаних сьогодні на засіданні Конституційного суду положеннях висновку Управління правової експертизи КСУ.

Зокрема, в документі висловлені застереження. В одному із застережень йдеться про те, що застосування в новій редакції частини 2 статті 142 Конституції України формулювання, за змістом якого префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування, викликає зауваження, оскільки уможливлює зупинення дію актів не лише органів місцевого самоврядування, а й територіальних громад і голів громад. У висновку сказано, що ця норма потребує конкретизації і редакційного доопрацювання.

Водночас, згідно з висновком, те, що стосується доповнення розділу 15 під назвою "Перехідні положення" Конституції України пунктом 18-м, то, на думку управління, "воно спрямоване на утвердження прав громадян в окремих районах Донецької і Луганської областей на реалізацію прав і свобод громадян, які проживають в інших регіонах".

Суддею-доповідачем у справі є суддя Конституційного суду Михайло Гультай.

16 липня Верховна Рада направила до Конституційного суду проект змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а) для одержання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Основного закону. За це рішення проголосували 288 народних депутатів.

Напередодні, 15 липня президентський проект закону, який і ухвалила Рада, був оприлюднений з позначкою "доопрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховній Раді 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплене в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

Так, у розділі XV "Перехідні положення" редакції Основного закону від 15 липня крім іншого значиться: "18. Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Відповідні зміни пов'язують з візитом в Україну заступника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд.

Згідно з регламентом Верховної Ради України, після включення законопроекту до порядку денного сесії народні депутати ухвалюють постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Основного закону для отримання висновку щодо відповідності законопроекту Конституції країни.

Отриманий висновок КС невідкладно роздається парламентаріям і передається до президента України.

Після цього парламент попередньо схвалює законопроект (у першому читанні) 226 голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менш ніж 300 голосів парламентарів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: Конституційний суд, без голови, розгляд децентралізації
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ