Пт, 2024-04-26, 23:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 27 » Конституцію переписали на третину. Раду не вкоротили
09:55
Конституцію переписали на третину. Раду не вкоротили
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Україні незабаром представлять концепцію нової Конституції. 31 травня збереться Конституційна асамблея, щоб заслухати пропозиції комісій асамблеї, що працюють над різними розділами Основного Закону. Нагадаємо, асамблею створено в травні минулого року. Очолив її екс-президент України Леонід Кравчук. Про те, які зміни будуть обговорювати 31 травня, розповів член асамблеї, екс-спікер парламенту Олександр Мороз, пишуть "Вести".

За словами Мороза, Конституція зміниться відсотків на 30. "В цілому, всі пропозиції прив'язані до чинної Конституції і не вносять радикальних змін у конституційний лад", - сказав Мороз.

Всупереч чуткам, серед пропозицій немає зміни системи виборів президента - його, як і раніше, будуть обирати всенародно, а не в парламенті. Також не поміняється і кількість нардепів - їх залишиться 450 осіб. За словами Мороза, серед пропозицій було скорочення кількості депутатів до 300 і двопалатний парламент, але в попередній варіант це не ввійшло.

Зате ввійшли пропозиції щодо посилення впливу парламенту на уряд. Як каже Мороз, пропонується, щоб уряд складав повноваження перед новообраним парламентом, а не президентом, як тепер. Також деякі члени асамблеї хочуть повернути норму, коли членів Кабміну затверджує і звільняє парламент (вона діяла у 2006-2010 роках, поки Конституційний суд не скасував політреформу).

На місцевому рівні збережеться призначення голів облдержадміністрацій президентом, хоч і обговорюються варіанти збільшення впливу обласних рад. Також, за словами Мороза, є пропозиція ліквідувати райадміністрації і передати їхні повноваження райрадам.

Як розповів член парламентського Комітету з верховенства права Вадим Колесніченко, чи зміниться Основний Закон взагалі, говорити поки що зарано.

"Конституційна асамблея - це громадська організація, завдання якої - розробити концепцію змін на основі всіх пропозицій фахівців. Зараз поки що коментувати ці пропозиції рано. Будь-які з пропозицій асамблеї можуть бути прийняті, але, щоб змінити Конституцію, потрібно набрати 300 голосів плюс один. У нинішньому складі це малоймовірно", - вважає Вадим Колесніченко.

Нагадаємо, ще наприкінці березня ЗМІ писали, що Адміністрація президента Віктора Януковича шукає альтернативних рецептів контролю над законодавчою гілкою влади. За інформацією високопоставленого джерела в Партії регіонів, команда президента нині серйозно розглядає найрадикальніший спосіб розв'язання проблеми - скасувати нинішню Верховну Раду і зробити парламент двопалатним.

Зазначимо, що проект нової Конституції України, над яким працюють 95 найкращих юристів країни, буде готовий протягом року, розповів голова Конституційної асамблеї, перший президент України Леонід Кравчук. За словами Кравчука, державний устрій залишиться попереднім, а от повноваження президента і Верховної Ради буде скоректовано.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: рада, Конституція, третина
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ