Пт, 2024-04-26, 17:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 9 » КС підказав, як змінити Конституцію, не змінюючи її
16:48
КС підказав, як змінити Конституцію, не змінюючи її
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Схвалювати нову редакцію Конституції на всеукраїнському референдумі не можна до внесення змін в саму Конституцію, які б передбачали таку можливість, заявляє голова Конституційного суду Андрій Стрижак.
"Саму Конституцію приймати на референдумі - Конституційний суд тлумачив - не можна до внесення змін до самої Конституції", - заявив Стрижак на підсумковій прес-конференції в п'ятницю.

Він нагадав, що, згідно з Основним законом, на всеукраїнський референдум для затвердження вносяться зміни, які стосуються лише трьох розділів Конституції.

Відповідаючи на запитання про те, чи можливе скасування політичної реформи 2004 року шляхом проведення всеукраїнського референдуму, Стрижак заявив, що "це можливо, але в рамках чинної Конституції. Якщо ми говоримо, що основне джерело влади - народ, то народ може все вирішити - це його право, але, при цьому, в рамках чинної Конституції", - наголосив він.

Зокрема, голова КС вважає, що для скасування політреформи необхідно вносити зміни до Конституції шляхом скасування закону №222, яким в Основний закон в 2004 році були внесені зміни, що стосуються політреформи.

Варто зазначити, що ухвалення цього закону дозволить, із допомогою референдуму, оминаючи Верховну Раду, повернутися до Конституції зразка 1996 року.

Адже, положення Конституції та законів України, які були змінені законом України, що втратив силу або був скасований (визнаний таким, що втратив силу, або визнаний нечинним) відповідно до схваленого на всеукраїнському референдумі рішення, поновлюють свою дію з дня оголошення Центральною виборчою комісією відповідних результатів всеукраїнського референдуму.

У свою чергу міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що це дискусійне питання.

"Особисто для мене воно не стовідсотково однозначне. Є рішення Конституційного суду, який констатував, що предметом його розгляду можуть бути закони про внесення змін до Конституції. І це важливий аргумент для тих, хто вважає, що закон може бути визнаний неконституційним, може втратити чинність. Хоча не менш обґрунтованим видається твердження, що закон про зміни будь-чого може розглядатися лише як інструмент цієї зміни. Тобто якщо зміни набувають чинності, такий закон помирає. Така точка зору теж має чимало прихильників у правових колах", - заявив він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

У той же час Лавринович більше схиляється до останньої точки зору.

"Що стосується мене як юриста-практика, то я зобов'язаний застосовувати чинні рішення Конституційного суду. Я не маю права їх ігнорувати. КС сказав, що він може брати до розгляду закон про зміни до Конституції. Що він може ухвалювати рішення, яким ці зміни будуть перекреслені. Що він розрізняє закон про зміни до Конституції та власне нову редакцію Основного Закону. Тобто підходи і процедури, які застосовуються до нової редакції та цього закону, — різні", - заявив Лавринович.

Також міністр підтвердив, що скасування цього закону на референдумі можливе, і воно призведе до відновлення Конституції зразка 1996-го.

Лавринович впевнений, що це не потребуватиме участі Верховної Ради чи додаткового тлумачення Конституційного суду.

"Не потребуватиме. Це випливає з п'ятої статті Конституції та логіки рішень Конституційного суду. Якщо закон про референдум буде ухвалено, щодо нікчемного закону про внесення змін до Конституції може бути застосоване народне вето", - переконаний Лавринович.

КС повинен мати право розглядати конституційні скарги громадян, переконаний Стрижак

Голова Конституційного суду України Стрижак переконаний, що суд повинен мати право розглядати конституційні скарги громадян, як це практикується в багатьох країнах світу.

"Скоріш за все, у нас буде конституційна скарга – якщо не в цьому році, то в наступному… Оскільки Конституційний суд без конституційної скарги - він неповний, я би так сказав", - сказав Стрижак.

Він зауважив, що конституційні скарги, які прийматимуться від громадян, на відміну від конституційного подання, розглядатиме не повний склад КС, а палата суддів.

Водночас Стрижак висловив переконання, що Конституційний суд повинен більше уваги зосередити на розгляді подань від громадян.

"Треба, на мій погляд, переключитися на звернення громадян… Зараз ми зосередили увагу на тому, щоб розглядати подання громадян", - сказав голова суду, зауваживши, що раніше КС здебільшого працював на політиків.

Стрижак заявляє, що останні три роки Конституційний суд працював у важких умовах

Голова Конституційного суду України Стрижак заявляє, що останні три роки КС працював у важких умовах.

"Так сталося, що колишня влада вирішила трошки поекспериментувати над Конституційним судом і суддями", - сказав Стрижак.

За його словами, усе почалося з того, що КС майже рік не міг працювати, оскільки 11 обраних до його складу суддів не могли скласти присягу, хоча тоді закон передбачав проведення цієї процедури не пізніше, ніж протягом 30 днів з моменту обрання судді на посаду.

"Зараз взагалі немає терміну, і цим можна зловживати", - зазначив голова КС.

Стрижак зауважив, що іншою перепоною у роботі суду був розпуск парламенту, а "нас взяли в блокаду, і неможливо було працювати".

Іншим негативним чинником, який також заважав роботі КС, стало, за його словами, звільнення з посад колишнім президентом трьох суддів за порушення присяги. За словами Стрижака, для нього і досі є незрозумілим, де саме ці судді порушили присягу. "Немає ніде в світі, щоб суддю звільняли за порушення присяги. У нас – голосуй "так" або тебе звільнять з роботи", - заявив Стрижак.

12 липня відбудеться обрання голови Конституційного суду

У понеділок, 12 липня, судді Конституційного суду України обиратимуть нового голову суду у зв’язку із закінченням трирічного терміну перебування на цій посаді Стрижака.

"Сьогодні останній день моїх повноважень на посаді голови Конституційного суду… У понеділок ми оберемо нового голову. Є надія, що цей процес не буде затягуватися, як раніше, і ми продовжимо нормально працювати", - сказав Стрижак.

При цьому голова КС зауважив, що, згідно з чинним законодавством, не має права бути обраним на другий трирічний термін.

Відповідаючи на запитання, хто з суддів має найбільше шансів бути обраним на посаду голови Конституційного суду, Стрижак зазначив, що не може давати будь-яких прогнозів, оскільки шанси мають всі 17 суддів, крім нього. "Я ставки роблю тільки на футболі", - додав він.

Водночас, Стрижак наголосив, що до початку засідання, на якому обратимуть нового голови КС, ніхто з суддів не може заявляти про кандидатури.

"Я маю надію, що у понеділок всі 18 суддів будуть брати участь у засіданні", - сказав Стрижак, зауваживши, що троє суддів - Домбровський, Мачужак і Дідковський - також братимуть участь у засіданні, оскільки "їх ніхто не відстороняв… Зараз вони беруть участь в роботі суду".

Зазначимо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів вивчає питання легітимності призначення на посади трьох суддів Конституційного суду України - Ярослави Мачужак, Анатолія Дідковського та Івана Домбровського.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1117 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ