Сб, 2024-04-20, 10:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 30 » Курильська проблема: Путін просуває загадкову ідею "хіківаке"- InoPressa
12:20
Курильська проблема: Путін просуває загадкову ідею "хіківаке"- InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Для Японії повернення Північних територій - попередня умова серйозних інвестицій у російську економіку. Сіндзо Абе прибув до Москви з десятками підприємців та з тоннами цінної риби для Путіна - любителя суші, стверджують ЗМІ. Не так давно Путін заінтригував спостерігачів, заявивши, що суперечку може бути залагоджено за допомогою "хіківаке" - дзюдоїстського терміна, що означає "нічию".

Росія і Японія форсують переговори про укладення мирного договору, коментує результати візиту прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе до Москви El Pais. Абе - перший прем'єр-міністр Японії, який здійснив до Росії офіційний візит з 2003 року, підкреслює Пілар Бонет.

Для Японії повернення Курил - попередня умова серйозних інвестицій у російську економіку. Росія ж вважає, що економічна та гуманітарна співпраця - пріоритетне завдання, яким треба зайнятися, перш ніж вести переговори про острови.

У понеділок Абе зустрівся з Путіним, після чого обидва доручили своїм міністрам закордонних справ активізувати контакти, щоб знайти прийнятні варіанти підписання мирного договору, повідомляє газета.

"Однією з головних тем візиту Абе була енергетика", - пише газета. Путін запропонував спільно видобувати вуглеводні і будувати підприємства з виробництва зрідженого газу. Зараз з Росії надходить 10% газу, споживаного Японією, але російські експерти вказують, що у Росії є сильні конкуренти: Австралія, Катар, а в майбутньому Туркменістан можуть запропонувати Японії більш вигідні ціни на вуглеводні.

Росія і Японія домовилися відновити переговори, щоб врегулювати територіальну суперечку, що триває 70 років. У 2001-му подібні переговори застопорилися, пише The Financial Times. Тоді Росія зголосилася повернути два острови з Курильського архіпелагу, але Японія різко змінила свою позицію і відтоді вимагає всі чотири острови.

Екс-посол РФ у Японії Олександр Панов висловив свою думку: Росія і Японія зближуються через те, що в регіоні зростає міць Китаю.

І все ж "японський чиновник, що побажав залишитися анонімним, сказав: Японія не відмовляється і навряд чи відмовиться від вимоги повністю повернути всі чотири острови", йдеться в статті.

29 квітня в Кремлі президент Путін і прем'єр Сіндзо Абе намагалися знайти прийнятний для обох сторін спосіб поставити крапку в Другій світовій війні, повідомляє кореспондент The Christian Science Monitor Фред Вейр.

На зближення Москви і Токіо штовхає низка обставин: з моменту катастрофи на АЕС у Фукусімі Японія все більше залежить від постачань російських енергоресурсів; Москва прагне залучити інвестиції та експертів для розвитку великих і багатих, але малонаселених сибірських і далекосхідних територій; Японія намагається відвернути Москву від розвитку співпраці з Китаєм, перераховує кореспондент.

Однак на шляху прориву в російсько-японських відносинах залишається територіальна суперечка з приводу Курильських островів, без залагодження якої укладення мирного договору не є можливим, пише журналіст.

Чотири острови Курильської гряди були окуповані радянською армією під завісу Другої світової війни, нагадує Вейр. Компроміс намітився в 1956 році, коли Микита Хрущов запропонував повернути Японії два південних острови, Шикотан і Хабомаї, а японська сторона погодилася визнати свої претензії на решту острова необґрунтованими. Договір так і не було укладено, і відтоді позиція офіційної Москви зазнавала кардинальних змін: від повного заперечення самої суперечки за Брежнєва до єльцинської обіцянки вирішити питання з Курилами до 2000 року.

Не так давно, продовжує автор, "Путін заінтригував спостерігачів, заявивши, що суперечку довкола Курил можна залагодити за допомогою "хіківаке" - дзюдоїстського терміна, що означає "нічию". Експерти вважають, що російський лідер схиляється до варіанту 1956 року.

Та хоч як би там було, в даний час погляди Москви спрямовані не до Японії, а до Китаю. "Китайське лобі дуже сильне, і ті, хто вважає, що Японія може бути для нас кращим партнером, перебувають в ізоляції", - наводить Вейр слова міжнародного оглядача газети "КоммерсантЪ" Сергія Строканя.

Путін і Абе "підтвердили розуміння того, що ситуація, коли через 67 років після закінчення війни між Японією і Росією не укладено мирного договору, є ненормальною", пише The Wall Street Journal. Проте зроблені кроки досить стримані, зазначає кореспондент Такаші Мочізукі, тож досі неясно, чи доможеться Абе більшого успіху, ніж низка його попередників, яким не вдалося добути назад хоча б деякі з оскаржуваних островів на північ від Хоккайдо.

"Путін давно говорив про те, що Росія може повернути два оскаржуваних острова на певних умовах. Японські лідери заявляють, що вони можуть проявити гнучкість з питання про те, коли формально будуть повернуті всі острови, як тільки держави підтвердять їхню належність Японії", - наводить позиції обох сторін автор.

Відносини пережили охолодження у 2010 році, коли Дмитро Медведєв висадився на одному з островів, підкресливши той факт, що Росія їх контролює, нагадує журналіст і зауважує: "В Японії Путіна вважають більш розташованим до задоволення претензій Токіо, ніж Медведєва".

На закінчення видання повідомляє про московські плани Сіндзо Абе: це виступи на російсько-японському форумі і на прийомі на підтримку експорту японських продуктів і саке, надто з його рідної префектури Ямагуті, а також відвідування Ботанічного саду Академії наук, де його батько, коли був прем'єр-міністром, посадив вишневе дерево в 1986 році.

Пекін сильно стурбований ходом переговорів між Москвою і Токіо, стверджує Ганна Зафесова, кореспондент La Stampa.

"Сіндзо Абе прибув до Москви в супроводі 120 підприємців та з тоннами цінних порід риби для Володимира Путіна - любителя суші. Російський президент прийняв японського прем'єра в приватних апартаментах Кремля: такої честі удостоюється небагато хто, - зауважує видання. - Зустріч такого рівня, як може здатися, стає прелюдією чогось. Справді, вчора лідери двох країн доручили своїм дипломатичним відомствам знайти вирішення суперечки щодо Курильських островів".

Як звичайно, у путінській дипломатії свою роль відіграє газ, пише Зафесова. Японія - найбільший світовий імпортер метану, а Росія усвідомлює, що ринки збуту "Газпрому" звужуються внаслідок американського наступу сланцевого газу.

"Зближенню двох країн сприяє незручний сусід - Китай, - йдеться далі. - Все більш жорсткий тон у територіальній суперечці між Токіо і Пекіном підштовхнув Японію в обійми країни, яку теж турбує китайська економічна і політична експансія. Абе прибув до Москви з обіцянками мільярдних прямих інвестицій, і стривожені китайці поширили через своє офіційне агентство Xinhuanet попередження: "Абе робить вигляд, що танцює з мечем, насправді він готується вбивати", а його багаті подарунки Росії є стратегією, спрямованою на розвиток діалогу довкола островів. "Егоїстичний розрахунок надто очевидний - чи можуть російські мудреці цього не бачити?" - запитують китайці.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1053 | Додав: adminA | Теги: Путін, загадкова ідея хіківаке
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ