Сб, 2024-04-20, 03:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 5 » Латвія: 60 годин примусових робіт за статтю про "гуманізм радянської влади"
10:40
Латвія: 60 годин примусових робіт за статтю про "гуманізм радянської влади"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Латвійський журналіст Руслан Єфімов, який в опублікованій на порталі gorod.lv статті назвав сталінські депортації населення республіки у 1941 році проявом гуманізму радянської влади, засуджений до 60 годин примусових робіт. Про це повідомляє РИА "Новости".

На початку грудня 2010 року 35-річному журналісту було висунуто обвинувачення за статтею Кримінального кодексу республіки про виправдання геноциду і злочинів проти людства. Винного у такому злочині може бути засуджено до п'яти років позбавлення волі або примусових робіт.

Відповідно до обвинувального висновку, в червні 2010 року на Sнтернет-порталі gorod.lv російською мовою була опублікована стаття Єфімова "Депортація - надмірний прояв гуманізму радянської влади", в якій автор висловлює своє схвалення здійсненою владою СРСР депортацією населення у 1941 році і виправдовує її, називаючи проведення цієї акції занадто м'яким і незавершеним.

Прес-секретар Генеральної прокуратури Латвії Лаура Пакалне повідомила, що справа закінчилася застосуванням стосовно журналіста покарання, якого зажадала прокуратура, - 60 годин примусових робіт. Чоловік, котрий визнав свою провину, вже відбув покарання в Державній пробаціонній службі.

Чотирнадцятого червня 1941 року почалася операція з примусового переселення в Литві, Латвії та Естонії. 17,5 тисяч осіб з Литви було депортовано в Новосибірську область, Казахстан і Комі АРСР, близько 17 тисяч людей із Латвії - в Красноярський край і Новосибірську область, а також в Карагандинську область Казахстану, близько 6 тисяч осіб з Естонії - в Кіровську і Новосибірську області.

Постанова від 29 січня 1949 санкціонувала нову операцію з вилучення приблизно 100-150 тисяч "буржуазних націоналістів" та членів їх сімей, замасковану під планові військові навчання. Цього разу охоплювалася вся Прибалтика, а самій операції привласнили кодову назву "Прибій".

Операцію провели повсюдно й одночасно - 25 березня 1949 року. До 18-ої години 28 березня було фактично заарештовано 89 874 осіб. Усього в березні 1949 року було депортовано 94 779 осіб, з них чоловіків - 25 708, жінок - 41 987 і дітей - 27 084 осіб. З Латвії - 42 149 осіб, з Естонії - 20 173 осіб і з Литви - 31 917 осіб.

У 2004 році Сейм Латвії в остаточному читанні ухвалив поправки до закону про присвоєння постраждалим від нацистського та комуністичного режимів статусу політрепресованих. Більшістю голосів парламент доповнив закон формулюванням про те, що "злочинними слід вважати комуністичну і нацистську ідеології", а не тільки репресії цих режимів.

У 2010 році Cейм Латвії передав на розгляд парламентських комісій поправки до Кримінального закону, які передбачають кримінальне покарання "за підтримку агресії СРСР або нацистської Німеччини".

Поправки до Кримінального закону розробила фракція партії "Громадянський союз", яка входить до складу урядової коаліції Латвії.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 781 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ