Сб, 2024-04-20, 08:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 6 » Ледарів виправдала наука: в усьому винні гени, яких немає
09:38
Ледарів виправдала наука: в усьому винні гени, яких немає
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Лінощі можна пояснити браком генів, відповідальних за синтез білка, що регулює енергобаланс клітини. Такого висновку дійшли науковці, вивчаючи мишей, які не люблять і не можуть довго бігати. Результати дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Фермент АМФК активується за умови значного споживання енергії клітини і переводить її в "енергоощадний" стан. Грегорі Стайнберг з канадського університету Макмастера, що керував дослідженням, вивчав спеціально виведену популяцію мишей, позбавлених двох генів, що контролюють вироблення АМФК, і виявив, що поведінка таких мишей сильно відрізняється від поведінки їхніх побратимів, пише РИА "Новости".

Як зазначив Стайнберг, миші люблять бігати, здорова миша може пробігти кілька миль. Особи без потрібних генів у м'язовій тканині могли пробігти на біговій доріжці, куди їх поміщали дослідники, відстань, що дорівнює тільки відстані до кінця коридору і назад. Зовні миші виглядали абсолютно однаково, але вже через кілька секунд можна було сказати, у кого з них бракує потрібних генів.

Виявилося, що у мишей без генів, відповідальних за досліджуваний фермент, в клітинах м'язової тканини менше мітохондрій - внутрішніх "електростанцій", що синтезують АТФ, універсальне джерело енергії в клітині. Крім того, у таких мишей клітини м'язової тканини гірше поглинають глюкозу.

Зазначимо, що це не перше дослідження, присвячене вивченню впливу генів на активність живих істот, включаючи людину. Так, у 2008 році кінезіолог Тімоті Лайтфут і його група з Університету Північної Кароліни в місті Шарлотт висунули версію, що гени справді можуть робити деяких людей схильними до лінощів. Тоді науковці теж вивчали поведінку мишей.

За допомогою спеціально виведених груп мишей, відібраних за рівнями активності, Лайтфут визначив 20 різних ділянок геному, які спільно впливають на рівні активності тварин. Було встановлено, що вони визначають, скільки тварина готова бігати. Група Лайтфута визначила ці генетичні ділянки і встановила, що вони діють спільно.

Автори нового дослідження зазначають, що їм вперше вдалося продемонструвати прямий зв'язок АМФК, роботи мітохондрій у клітинах скелетної мускулатури і фізичних навантажень. На їхню думку, ці висновки важливі для людей, яким важко забезпечити собі необхідний рівень фізичного навантаження, наприклад, для астматиків або людей із зайвою вагою, а також для тих, хто полюбляє просто полежати на дивані.

Як зазначив керівник проведеного експерименту Грегорі Стайнберг, з розвитком технологій середній рівень фізичної форми у людства постійно знижується. Відповідно, буде зменшуватися і кількість мітохондрій у м'язових клітинах. Отож людям буде дедалі складніше змушувати себе рухатися.

Зазначимо, що лінощі - часте явище серед людей. В столиці Колумбії ліні навіть присвятили музей. Різноманітні дивани і ліжка, встановлені поруч телевізори, лежаки та інші експонати наводять на думки лише про відпочинок.

А раніше найвідоміший у світі ледар - герой мультсеріалу "Сімпсони" Гомер - обезсмертив свій образ не тільки на блакитному екрані, а й на монеті, де його портрет змінив зображення іспанського монарха.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 856 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ